Hemingway: Akár Tandia karrierjének a végét jelentheti az eltiltás

Feltöltve: 2012, december 5 - 19:14 Frissítve: 2012, december 5 - 20:27

"Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága első fokon mindenféle labdarúgó tevékenységtől eltiltotta Tandiát 2013. április 5-ig. Kérdésem az, hogy vajon helyesen, igazságosan, a szabályoknak megfelelően jártunk-e el Souleymane Tandia esetében?" - tette fel a kérdést a kispesti játékos hétvégi kiállításával kapcsolatban George F. Hemingway a pepsifoci.hu-n vezetett blogjában.

ÁTIGAZOLÁSI HÍREK: Pintér kiszúrt magának egy csatárt az NB I-ben - kattints!

"Kezdjük az alapoknál. Nagyjából minden objektív elemző, beleértve a diósgyőrieket is, egyetért azzal, hogy a játékos nem szándékos szabálytalanságot követett el. A szabályzatban van egy olyan kategória, hogy "túlzott vehemencia", ami szintén a büntetendő kategóriába tartozik. Szóval hogy világosan lássuk, itt egy jogilag ártatlan, a bűnös mens rea kategóriától távol álló cselekedetet vizsgálunk. Mit is értek ez alatt? Pár héttel ezelőtt a mostani összecsapás áldozata, Csirszki Martin aláfeküdt az Újpest játékosának, Bruno Moraesnek, ezzel az újpesti játékos földre kerülését okozván. Moraes karja nagyon csúnyán eltört, Csirszki Martint pedig a játékvezető megérdemelten sárga lappal jutalmazta. Merthogy Csirszki Martinnak abban az esetben, mint ahogy Souleymane Tandiának a fent említettben, eszében sem volt a másik játékost bántani. Két szerencsétlen eset, két csonttörés. Az egyik eset sárga lappal, a másik 4 hónapos eltiltással jutalmazva.

Mi a büntetőjogi különbség a két eset között? Először is az, hogy míg a Bruno Moraes - Csirszki Martin esetben mindenki sajnálta az újpesti játékost, és tudomásul vette, hogy a diósgyőri fiúnak esze ágában sem volt komoly sérülést okozni, addig Tandia esetében a legcsúnyább időkre emlékeztető lincshangulat alakult ki futballberkekben. Az egyik televíziós kommentátor, a nevét nem írom le, mert én őt szégyellem, nem csak amit mondott, azt merészelte mondani Tandiára célozva, „hogy lehet egyáltalán egy ilyen játékost játszani engedni”. A Nemzeti Sport több cikkben foglalkozott az esettel. A cikkekben mindig volt egy-egy megjegyzés, amely a Honvéd játékosának lejáratására szolgált. A Tandiát a diósgyőri pályán az egész mérkőzés alatt fütyüléssel és huhogással "biztató" drukkerek együtt a magyar labdarúgó közegben sajnos még mindig létező rasszista elemekkel elárasztották az internet világát Tandia fejét követelő szamárságokkal. Szóval nem könnyű ilyen esetekben igazságosnak lenni és a fair play szabályai szerint dönteni.

Souleymane Tandia egy rendkívül csendes, barátságos, sportszerű játékos. Aki játszott vele vagy ellene, megerősítheti, hogy a különben komoly és kemény belső védők közül az egyik legsportszerűbb, tehát semmilyen sportszerűtlen előélete nincs. Az elsőfokú eltiltás, amelyet klubunk természetesen megfellebbez, nem csak a bajnoki mérkőzésektől, hanem mindenféle labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől is eltiltaná a játékost. Ez azt jelentené, hogy a következő 4 hónapban a játékos nem csak bajnoki, de felkészülési és más mérkőzéseken sem vehet részt. Ez a tiltás akár egy aktív játékos karrierjének a végét jelentheti. Hozzáteszem, egy olyan játékosnak, aki egy szabályos, a labdára irányuló szerelést hajtott végre, amely valóban rosszul, szerencsétlenül sült el egy másik játékos kárára. Ez a fajta eltiltás különösen helytelen, még akkor is, ha valamilyen szankció igazságosan alkalmazható. Azt gondolom, mindannyinknak érdemes lenne elgondolkodni, hogy vajon mi indokolja a fent említett két eset elbírálása közötti feltűnő különbséget? S ez után pedig próbáljuk a dolgot a helyén és igazságosan kezelni. Merthogy nehéz ügyek rossz döntéseket szülnek" – írta a Honvéd tulajdonosa. (FOTÓ: DVTK.EU)

TOVÁBB: A teljes bejegyzés itt olvasható - kattints!

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON