Rá is gyújthat, aki jól teljesít - interjú Márton Gáborral, a Pécs új edzőjével

Feltöltve: 2013, január 11 - 13:06 Frissítve: 2013, január 12 - 10:19

Bár Márton Gábor korábban elutasította annak lehetőségét, hogy papír nélkül legyen vezetőedző az NB I-ben, a csakfoci.hu-nak elmondta, mi változott számára ahhoz, hogy mégis leüljön a pécsi kispadra. A Kozármislenyből érkező szakember Supka Attila véleményét is szeretné majd kikérni, Matyi Dezsővel pedig minden korábbi régi ügyüket tisztázták. Mártont nem foglalkoztatja, mennyi edzőt fogyasztott el a Pécs az utóbbi időben, elődeihez hasonlóan úgy vág neki a pécsi kalandnak, hogy ki szeretné tölteni a szerződését, amely esetében két és fél évre szól. Interjú.

ÁTIGAZOLÁSI HÍREK: Ez a két játékos érkezik a Fradihoz - kattints!

Nemrégiben határozottan kijelentette, hogy nem szeretne úgy edző lenni az NB I-ben, hogy más adja hozzá a papírt. Mi változott azóta?

– Annyi változott, hogy Lőrincz Emil lesz az a kolléga, akinek megvan a papírja. Lehet, hogy akkor rosszul fogalmaztam, én úgy nem vállaltam volna mindezt, hogy egy vadidegen ember a főnököm papíron. Emillel nagyon régóta ismerjük egymást, együtt játszottunk a válogatottban, amióta Pécsen van, nagyon sokszor találkoztunk. Elgondolkodtam a felkérésen, hogy annál a klubnál lehetek NB I-es edző, ahol bemutatkoztam az élvonalban, és úgy döntöttem, hogy ezt el kell vállalnom, ilyen áron is. De a tervek szerint belátható időn belül meglesz nekem is a Pro-licences diplomám. Jelentkeztem egyébként a 2012 tavaszán kezdődő tanfolyamra is, de akkor a korábbi évekkel ellentétben nem indult. Kicsit szerencsétlen helyzet elismerem, de áprilisban már szeretnék részt venni a következőn. Korábban is voltak egyébként megkereséseim, de akkor nem jutottunk el konkrétumig, így nem éreztem meg a licenc hiányát.

Sokakat meglepett azzal, hogy első körben négy olyan játékost küldött el (Bodnár, Demjén, Panikvar, Okoronkwo), akik magyar szinten sztár-, de legalábbis neves játékosnak számítanak. Miért?

– Ez egy szakmai döntés volt, hogy első körben ettől a négy játékostól válunk meg, ezt a teljes stábbal egyetértésben hoztam meg, szakmai és egyéb okokból.

"Nem feltétlenül képességekről van szó, hanem az elmúlt időszak teljesítményéről, hozzáállásáról" - indokolt ebben az ügyben a pécsi klub honlapjának. Mit kell ezalatt érteni pontosan?

– Nem titok, voltak más problémák, mint pusztán szakmai jellegűek, de nem szeretnék kitérni ezekre. Ezek innentől magánügyek, a távozóknak további sikereket kívánunk. Az információimat egyébként több helyről gyűjtöttem be, a klubnál is segítettek, én magam is láttam a csapatot többször is.

Rögtön az volt az első teendője, hogy mind a négyükkel közölte: mehetnek, amerre látnak?

– Nem, a vezetők tették ezt meg, ez most az ő feladatkörük volt. Ha olyan játékostól köszönnénk el netán, akit én hoztam ide, vele biztos, hogy én fogok beszélni majd.

(FOTÓK: BAMA.HU, PMFC.HU)

Mi hangzott el az első beszélgetéseken, amelyeket Matyi Dezsővel folytatott? Feltehetően tisztába kellett tenni a múlt dolgait, volt Önök között vita egy korábbi interjúban éppen nálunk nyilatkozott erről.

– A futballban másfél év hosszú idő. Az pedig egy félreértés, hogy valami nagy konfliktus lett volna közöttünk. Annak idején az ifik edzője voltam, és amolyan diktatórikus módon két meccsre át kellett vennem a felnőtteket - elmondtam már többször, hogy ezt nem szerettem volna - de különösebb konfliktus akkor sem volt, én legalábbis nem tudok róla. A tulajdonos akkor hozott egy döntést, és most is. Mindent megbeszéltünk, ami azzal kapcsolatos volt, de nem szeretek a múltban élni, mind a ketten inkább a jövőt tartottuk szem előtt a beszélgetésünk során. Örömmel tértem vissza, azért, hogy bizonyítsak.

Ön szerint bravúr lenne, ha egy teljes evet lehúzna a Pécs edzőjeként? Ez az utóbbi időben lényegében senkinek sem sikerült.

– Lehet ezen ironizálni, tény, hogy sok edző megfordult Pécsen az elmúlt időszakban, többek között én is. De ha pár nap után azon morfondíroznék, hogy mikor rúgnak ki, akkor az nagy baj lenne. Ahogy a régiek mondják: kétféle edző van, akit kirúgtak, és akit ki fognak rúgni. Úgy készülök, hogy kitöltöm a két és fél évet, de ha valaminek történnie kell közben, akkor az úgyis megtörténik.

Matyi Dezsővel beszélgetve volt valamilyen benyomása arról, miként értékeli a magyar edzőket általánosságban? A tények azt mutatják, talán elege van többükből…

– Nem került szóba ez a téma, és a korábbi pécsi edzők sem, és nem is lenne ildomos, ha én most az elődeimről ilyen módon beszélnék, nem ismertem a mindennapi munkájukat. Ezt a kérdést a tulajdonosnak kell feltenni. Mi az elmúlt hetekben általánosságokról beszélgettünk, és amikor odajutott az ügy, hogy erről nyilvánosan is lehetett beszélni, akkor nagyon gyorsan megegyeztünk. Nem arról beszéltünk sokat, hogy mennyi pénzt fogok keresni, hanem arról, hogy milyen elvárások vannak, mennyi támogatást kapok hozzá, mennyire akar pont engem a tulajdonos. Mindent átbeszéltünk, és én elfogadtam a felkérést.

Milyen célkitűzések lettek Ön elé támasztva, milyen helyezéssel lennének elégedettek?
– Nem határoztunk meg helyezésben mérhető célkitűzést, de az biztos, hogy a mostaninál feljebb szeretnénk kerülni. A 8-10. hely környéke előjött a beszélgetés során, de az sem konkrétan, a mezőny szoros, egy jó sorozattal szinte bárhová el lehet érni a tabellán. Szeretném a saját elképzeléseim szerint felépíteni a csapatot, de nem akarok ígérgetni. Minden edzőnek megvan a maga elképzelése, az enyém is más lesz, mint az elődömé, másfajta játékot szeretnék játszatni a csapattal. Kész csapatnak nem lehet nevezni a keretet, amellyel elkezdek dolgozni, már csak annak átalakulása miatt sem. Egyes posztokon van hiányérzetem, ezzel kapcsolatban jelenleg is folynak tárgyalások, próbáljuk megerősíteni a csapatot. A többieket is meg kell nézni, ki alkalmas, ki vevő arra, amit szeretnék.

Tényleg, beszélt már Supka Attilával?

– Nagyon sok intéznivalóm volt, így ez nem történt meg. De természetesen sort szeretnék rá keríteni, és fel fogom hívni őt, hogy szakmai kérdésekben egyeztessünk.

Kanyarodjunk el Pécsről. A Kozármisleny évek óta élcsapat az NB II Nyugati csoportjában, elmondásuk szerint az egyik legalacsonyabb költségvetésű csapatként lett most is harmadik a szünetben, az Ön irányításával. Sokan elismerték ezt a munkát, de meglepő bírálatokat is kapott. Hogy érintették ezek?

– Azt gondolja bárki is, hogy ez engem érdekel?! Egyszerűen savanyú volt a szőlő… A Szigetszentmiklósnak volt problémája, de nem velünk, hanem a játékvezetővel, illetve a Veszprém edzője nyilatkozott egy - szerintem - óriási nagy hülyeséget. Három meccset lehet nyerni szerencsével, de 32 pontot szerezni nem. Remélem, hogy legalább ekkora "szerencsém" lesz Pécsen is.

Játékosként több országban is megfordult, mint légiós. Mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit ott szerzett, mi a legnagyobb különbség az ottani, illetve a magyar foci között?

– A játékosok mentalitása, ezekben az országokban nincs elégedett játékos. És ez nem abban mutatkozik meg, hogy teszem azt nem isznak, vagy nem dohányoznak, hanem abban, hogy ismerik magukat, és tudják, hogy meddig mehetnek el. Ha pedig felmennek a pályára, akkor a legjobbat hozzák ki magukból. Az viszont más kérdés, hogy kint nagyobb a merítési lehetőség, ha nem vagy profi, akkor esélyed nincs, hogy "simlizzél ". Egyébként az egy tévhit, hogy az edzésmunka jelenti a legnagyobb különbséget a nyugati és az itteni futball között. Hanem a mentalitás.

Tehát akár rá is gyújthat egy pécsi futballista az Ön engedélyével?

– Nincs ezzel problémám, ha betartják a határokat. Megtanultam kint, hogy nem ez számít, és nem is fogom az ilyesmit megtiltani. Lehetne sorolni Zidane-tól kezdve a legnagyobb sztárokat, akik rágyújtottak, de a pályán kihozták magukból a maximumot. Aki az edzésen és a mérkőzésen teljesít, az fog nálam játszani a csapatban.

Teveli Zoltán

ITT A CSAKFOCI.HU: 1-jétől új a nevünk! | Tedd a kedvencek közé! | Lájkold a Facebookon!

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON