Így viszik Diósgyőrbe a válogatott játékosokat - Juhászról is beszélt az ügyvezető

Feltöltve: 2013, február 8 - 13:14 Frissítve: 2013, február 8 - 15:20

Elek Ákos, Rudolf Gergő után télen Kádár Tamást is megszerezte a Diósgyőr, ezzel a miskolci klub adja a hazai klubok közül a legtöbb játékost a magyar válogatottba. Az utóbbi időszakban gyakran megszokhattuk, hogy a klubok arról beszélnek, szinte képtelenség jó magyar játékost hazahozni, ezért fordulnak a légiósok felé. Diósgyőrben ezzel ellentétes folyamatok játszódtak le az utóbbi időszakban, a csakfoci.hu annak járt utána, mi vezetett odáig, hogy a DVTK-nak valamiért sikerül az, ami több hazai klubnak csak a legritkább esetekben. Mivel próbálják a válogatott játékosokat Miskolcra csábítani? Tényleg drágák-e a hazatérő játékosok? Ki az, akit hívnak, és ki az, akinél nem próbálkoznak? Tényleg Juhász Roland lesz a következő? A fenti kérdésekre kerestük a választ, a csakfoci.hu Dudás Hunort kérdezte.

ÁTIGAZOLÁSOK: Bodnár aláírt Nyíregyházán - kattints!

A DVTK ügyvezető igazgatója először a kezdetekről beszélt.

– Két és fél évvel ezelőtt alighanem még csak álmodhattunk arról, hogy a Diósgyőr lesz az a hazai klub, amelyik a legtöbb játékost adja a magyar válogatottba. Az, hogy most itt tartunk, egy folyamat része, ebben egy apró irányváltás is közrejátszott. Emlékezetes, hogy az első időszakban olyan spanyol labdarúgókat szerződtettünk, akik segíthettek a feljutásban, bevállalták az NB II-t, ebben a periódusban még lehetetlenség lett volna aktív magyar válogatott játékost megszerezni. Később már egy korábbi válogatottat sikerült leigazolnunk Tisza Tibor személyében – mondta Dudás Hunor a csakfoci.hu-nak. – Sokat segített, hogy Diósgyőr kapcsán egyre inkább elterjedt az, hogy stabil a klub háttere a tulajdonosnak köszönhetően. Tavaly nyáron aztán adódott egy lehetőségünk arra, hogy Gosztonyi Andrást és Elek Ákost megszerezzük. Igazából ez volt a kezdet, utána sikerült Rudolf Gergővel is szerződést kötni. Ő épp szabadon igazolható volt, elég hosszasan "udvaroltunk" neki, mielőtt aláírt Miskolcra. Ő lett a második olyan játékosunk, aki rövid időn belül aktív válogatottként hozzánk került. Rudolf nagy értéke lehet a klubnak, eddig még sajnos nem tudta megmutatni magát, de tavasszal eljöhet ennek is az ideje. Harmadik "aktuális" válogatottunk, Kádár Tamás kapcsán érdemes tudni, hogy őt már nyáron is szerettük volna leigazolni. Most sikerült, ez pedig azt jelenti, hogy az első kapcsolatfelvételtől számítva végül mintegy fél évvel később lett a játékosunk, ez is mutatja, hogy fontos a kitartás, a folyamatos kapcsolat. A hazai klubtulajdonosok, klubvezetők tudnának arról mesélni, mennyi háttérmunka is kell ahhoz valójában, ami sokaknak természetesnek tűnik.

A szurkolók az átigazolási időszakban mindenütt leginkább a hazai játékosok megszerzésében bíznak, de helyettük gyakran azt a választ kapják, a magyar válogatott labdarúgók túl drágák, megfizethetetlenek. Adja magát a kérdés: a DVTK hogy tud hármat is a csapatában tudni?

– Azzal az állítással nem feltétlenül értek egyet, hogy drága magyar játékost igazolni. Általánosságban véve igaz, hogy egy középszerű hazai játékost drágábban lehet megszerezni, mint egy vele egyforma képességekkel rendelkező légióst. Ugyanakkor egy magyar válogatott futballista az általa képviselt minőséghez képest arányaiban nem feltétlenül kerül sokba, az ő esetükben már vitatkoznék a fenti állítással. Természetesen ezekhez az átigazolásokhoz szükséges volt a tulajdonosunk rugalmassága is, aki megteremtette ezek anyagi háttérét. Mi, a klub dolgozói pedig komoly energiákat fektettünk abba, hogy sikerüljön egy kiszemelttel megegyezni, próbáltunk ráérezni arra, hogyan érdemes közelíteni azokhoz, akiknél van esély a hazatérésre. Azt ugyanis nem árt leszögezni, hogy egy magyar válogatott játékos megszerzése csak abban az esetben merülhet fel igazán, ha nem kell nyugati klubok invitálásaival versenyezni. Ha viszont valaki a hazatérésre adja a fejét, akkor már eléggé leszűkült piac várja, talán 4-5 klub jöhet szóba idehaza, ahol korrekt módon meg tudják fizetni a játékost, közülük az egyik a DVTK. De nem vezet senkinek egyenes út a miskolci klubhoz, sokszor számos egyéb tényező dönt. Előfordulhat mondjuk, hogy azoknál a kluboknál, ahol tudnák teljesíteni az igényeket, a hazatérésen gondolkodó légiós posztján nincs szükség erősítésre, de az is megeshet, hogy az adott klubnál már minden szempontból kimerítették a kereteket. Nem mindegy az időzítés sem, vegyük példaként Rudolf esetét. Ott, ahol felmerülhetett volna a neve, szeptemberben-októberben már összeállt a keret, már nem volt felesleges pénzük igazolásra, nálunk viszont a tulajdonos még lehetővé tette a támadó megszerzését azzal, hogy plusz forrásokat biztosított erre – indokolta a klubvezető azt, miért lett többek esetében a Diósgyőr a befutó.

Hogy Eleknek, Rudolfnak, Kádárnak lesznek-e követői? Újabban Juhász Roland esetleges megszerzése is felmerült a sajtóhírekben, természetesen erre is rákérdeztünk a vezetőnél.

– Ezt nem szeretném kommentálni, hiszen eddig sem tettünk így a hasonló hírek kapcsán, elég csak azt megnézni, hogy legutóbb, Kádár Tamás esetében sem, az aláírásig nem számoltunk be semmilyen formában arról, hogy tárgyalásban állunk egymással. Hogy általánosságban nézve lehetnek-e még követői Eleknek, Rudolfnak vagy Kádárnak? Erre azt tudom mondani, hogy nincs kimondva az a klubnál, hogy innentől kezdve mi most már próbáljunk meg csak magyar válogatott játékosokban gondolkodni. Elsősorban jó játékost szeretnénk igazolni, amely lehet egy magyar válogatott is – hangzott a válasz.

Diósgyőrben megfigyelhető az is, hogy próbálják nem csak ideig-óráig a csapatukban tudni a válogatottakat, hanem hosszú távú megállapodásokra törekednek velük.

– Tény, hogy sokkal egyszerűbb lenne két-három hónapra hazahozni egy-egy játékost, de ez szembemegy azzal az elhatározással, hogy mi klubot is szeretnénk építeni. Ehhez szükséges az állandóság, ami valóban sok esetben megnehezítheti egy válogatott játékos megszerzését, mert nem mindenki vállalja fel azt mindenáron, hogy hosszabb távra elkötelezze magát hozzánk. Mindenkinél megvizsgáltuk, hogyan lehetséges az, hogy akár opcióval, de végleg hozzánk igazoljanak. Próbálunk olyan szerződéseket kötni, hogy az mindenkinek jó legyen. Mi még nem tartunk ott, hogyha érkezik egy jó ajánlat a játékosnak és a klubnak, akkor arra nemet mondjunk, de azt sem támogatjuk, hogy afféle "látszaterősítésként" hazahozzunk valakit, aki 5-6 jól lejátszott meccs után az első adandó alkalommal elhagyja a klubot. Olyan megállapodásokat nem kötünk, amely a klubnak nem jelent hasznot, ha valakit el kell engednünk, mert az illető olyan ajánlatot kap, akkor próbáljuk azt az elvet követni, hogy az mindenkinek jó legyen – mondta Dudás Hunor a csakfoci.hu-nak. (FOTÓ: VIDI.HU)

ITT A CSAKFOCI.HU: 1-jétől új a nevünk! | Tedd a kedvencek közé! | Lájkold a Facebookon!

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON