Így alakította át Moniz és Sousa az NB I-et - a külföldi edzők hatása

Feltöltve: 2013, február 11 - 14:30 Frissítve: 2013, február 12 - 18:04

Mint ismert, az NB I-ben jelenleg négy helyen is külföldi edzőre bízták az irányítást. Portugáliából, Hollandiából, Belgiumból és Olaszországból is jött szakember a hazai élvonalba, ezek a döntések pedig újabb folyamatokat generáltak. Mindenki másként látott munkához, de az mindenhol közös nevező volt, hogy egyre több honfitárs vagy "régi ismerős" tűnt fel a szakmai stábokban és a játékoskeretekben, melyek sokkal inkább lettek nemzetköziek, mint magyarok. Ezen változások mértéke természetesen mindenhol más. A csakfoci.hu azt próbálta megvizsgálni, az adott szakemberek milyen mértékben támaszkodtak korábbi kapcsolatrendszerükre, mit profitált a klub abból, hogy külföldi vezetőedzőt szerződtetett. Természetesen az importált szakemberek sikerességét is próbáltuk górcső alá venni.

ÁTIGAZOLÁSOK: A Vidi új igazolást jelentett be - kattints!

Az a legtöbb helyen megfigyelhető, hogy a külföldi edzők érkezésével, a korábbi kapcsolatok révén könnyebbé vált olyan légiósok szerződtetése, akik minőségi erősítést jelenthetnek az NB I-es kluboknak – ez egyértelműen hozadéka az ide érkező szakvezetőknek. Ellenpélda is akad azért, előfordult, hogy az adott szakember ideérkező honfitársa olykor csak a mennyiséget javította, a minőséget kevésbé. Az is megfigyelhető, hogy szinte mindenki hozott magával stábtagot a saját hazája bajnokságából, de előfordultak ennél drasztikusabb átalakítások is.

A részleges vagy teljes vérátömlesztésnek ugyanakkor tagadhatatlanul megvannak a veszélyei is, hiszen adja magát a kérdés, mit kezdhet a klub akkor a temérdek szerződtetett honfitárssal, ha az őket idehozó külföldi tréner idővel távozik (akár menesztik őt, akár magától megy). Cikkünkben erre is kitértünk, mint ahogy arra is vállalkoztunk, hogy egy 1-től 10-ig terjedő skálán osztályozzuk azt, hogy a hozzánk érkező szakember mennyire formálta saját képére a klubot, mekkora mértékben támaszkodott honfitársaira vagy a korábban ismert játékosaira, kollégáira.


Ricardo Moniz (Ferencváros)

A játékoskeret:
Moniz a kinevezése után egyértelműen előtérbe helyezte a múltjából fakadó kapcsolatokat: volt játékosai közül Besicet, Jennert és Ionescut is villámgyorsan a csapathoz hozta (a negyedik új igazolás Böniget pedig a Bundesligából ismerte), de az sem titok, hogy korábbi salzburgi játékosát, Leonardót is győzködte, sőt ez azóta sem változott. Moniz kinevezése ilyen szempontból nagy hatással volt a játékoskeret alakulására, hiszen például nélküle ezen játékosok aligha kerültek volna az Üllői útra. Az újonnan érkezettek közül eddig Besic és Jenner számít egyértelműen nagy erősítésnek, ők NB I-es szinten kiemelkedő légiósok – ennyit mindenképpen már profitált a klub Moniz korábbi kapcsolataiból. Sőt, ha a legújabb kiszemelt, Evander Sno is megérkezne Hollandiából a Ferencvároshoz, az talán minden eddiginél nagyobb dobás lenne, és nem ő az egyetlen holland, akit még megszerezhetnek. Moniz kiemelten használja az őt menedzselő holland menedzseriroda (Sports Entertainment Group) kapcsolatait az igazolások esetében.

A stáb:
Nagy átalakítást nem eszközölt Moniz, egy hollandul is beszélő pályaedzőhöz (a korábban Koemannal is dolgozó Máté Csaba érkezett Paksról) viszont ragaszkodott. Úgy tudjuk, a szakvezető fejében az is megfordult, hogy külföldről erősítse a stábot, a korábbi Ajax-munkatárs, Laurens Ebben is szóba került, de kellő lehetőségek híján nem jött létre a neves erőnléti edző Budapestre csábítása.

A RÁHATÁS MÉRTÉKE: 10/7


Paulo Sousa és José Gomes, Videoton

A játékoskeret:

Talán a legnagyobb klubon belüli vérátömlesztés a portugál Paulo Sousa nevéhez fűződik, aki minden szinten teljesen átalakította a Mezey Györgytől megörökölt bajnokcsapatot. Az első átigazolási időszakban három portugál játékos került a klubhoz, közülük két nevesebb (Caneira és F. Oliveira idecsábításában szerepe lehetett Sousa kapcsolatrendszerének). Sousa a külföldi igazolások során nagyban támaszkodott az ismert olasz Branchini Associati menedzserirodára, mely játékos korában őt is menedzselte, de a spanyol játékosügynök, Ángel Castel is a bevált kapcsolatai közé tartozott. A stábba portugál szakember mellett spanyolok is érkeztek, az ibériai vonal a játékoskeret összetételén is érződött, hiszen rövid idő alatt három spanyol játékost is leigazolt a vezetőedző kérésére a fehérvári klub. Emellett domináns volt a brazil vonal is, közülük viszont többen a portugál bajnokság érintésével kerültek a Videotonhoz. Végül a másfél évnyi közös munka során közel egy kezdőcsapatnyi játékos érkezett a fenti útvonalakon keresztül Fehérvárra. Mint ismert, Sousa télen elhagyta a Vidit. Érdekesség, hogy az idei átigazolási időszakban már távozott a korábban érkezett légiósok közül Walter Lee, Renato Neto és Kaká is (a portugál Evandro pedig már korábban eligazolt). A jelek szerint José Gomes is elsősorban a "latin" labdarúgókban gondolkodik az erősítések terén. A salvadori Arturo Álvarez már megérkezett kölcsönben a portugál élvonalból, de a szintén luzitán Vítor Gomes is követte hazánkba az új szakvezetőt. Azt egyébként maga a tréner mondta el, megadták neki a lehetőséget, hogy az újakat ő válassza ki.

A stáb:
Ahogy feljebb írtuk, Paulo Sousa kérésére döntően megváltozott a stáb összetétele, ebbe érkezett egy portugál szakember, és maga mellé vett két spanyolt is, így pályaedzője, erőnléti edzője és idővel a kapusedzője is külföldi lett. Sousa váratlan távozásával érdekes helyzet állt elő: azzal, hogy a portugál szakember sok mindent a maga képére formált a klubnál, korábbi teljes "átalakítása" után a Videoton számára valahol előre kikövezte azt, hogy a portugál vonalban kell gondolkodni az utód kiválasztásánál, hiszen ellenkező esetben könnyen lehet, hogy a stábhoz és a játékoskerethez megint alaposan hozzá kellett volna nyúlni, ami az építkezést jelentősen lassíthatta volna. Adta magát, hogy Portugáliából érkezzen az utódja is: így került képbe előbb Sergio Conceicao, majd a végül befutó Jose Gomes (közben még az is felmerült, hogy az addigi segítő, Joan Carrillo kapja meg a csapatot).

A RÁHATÁS MÉRTÉKE: 10/10


Marco Rossi (Bp. Honvéd)

A játékoskeret:
Már az ősszel elkezdett erősödni az itáliai ráhatás a piros-feketéknél –igaz, Donato Bottonével mindössze 19 nap után szerződést bontott az alakulat. Korábban a Honvéd elsősorban Afrikából próbált légiósokat igazolni, az utóbbi időben ellenben az olasz vonal erősödött meg, sőt a télen már egyértelműen Olaszország felé fordult a kispestiek figyelme. Davide Lanzafame, Leandro Martinez és Raffaele Albiciade személyében már három talján játékost szerződtettek a kispestiek (így az újak többsége onnan érkezett), előbbi esetében az is elhangzott, a tranzakció létrejöttében komoly szerepe volt Rossinak is. A tréner korábbi játékosát, Nicholas Gianit is szerette volna Budapestre csábítani, de a védő végül a Perugiát választotta. Arról még nem lehet mérleget vonni, mi az "olaszosítás" eredménye – és mennyire lesz az tartós –, ebből a szempontból a nyáron okosabbak lehetünk.

A stáb:
Marco Rossinak már elődje is volt a klubnál: a jelenleg is domináló olasz vonal első "eleme" Fabio Cordella, a klub nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója volt. Ő mutatta be George F. Hemingway tulajdonosnak a vezetőedzőt, aki saját bevallása szerint egy pizzára érkezett Budapestre, aztán kapott egy csapatot. Rossi egy honfitársát tette meg erőnléti edzőnek. Egy éve még egyébként dolgozott egy másik olasz szakember is a klubnál, Vincenzo Mazzeo irányította ugyanis a másodosztályban szereplő Honvéd-MFA együttesét. Talán érdemes megemlíteni azt is, hogy a Honvéd egy ideje egy olasz sportruházati cég szereléseiben játszik. A nemzetközi igazgatóként dolgozó Cordella menedzserkedik is, és igyekszik külföldi szerződéshez, próbajátékhoz juttatni a kispesti akadémián, illetve a felnőtt csapatban szereplő labdarúgókat.

A RÁHATÁS MÉRTÉKE: 10/7


Jos Daerden (Újpest)

A játékoskeret:
Daerden első átigazolási időszakában öt (Iandoli, Aarab, Christ, Zaris, Tshibuabua) játékost igazolt ilyen-olyan formában a klub Belgiumból, a szakember ezzel folytatta a hagyományokat, hiszen előtte már három légiós érkezett a németalföldi térségből. Újpesten tagadják ugyan, hogy a Standard Liege fiókcsapata lennének, de az vitathatatlan, hogy a Duchatelet-érdekeltség részeként ők is részt vesznek egyfajta "belga körforgásban", hiszen két labdarúgót például ők is adtak idén télen belga klubnak.

A stáb:
Daerdent honfitársa, a belga tulajdonos invitálta Újpestre, a szakember már dolgozott együtt Duchatelet-vel, innen a kapcsolat. Erőnléti edzőt ő is hozott magával hazájából, és meghagyta maga mellett elődjét is, a szintén belga Lelievre-t. Utóbbi Duchatelet bizalmi embereként került a lila-fehérek stábjába nem sokkal a klub megvásárlása után, de a tulajdonos először ügyvezetőt is Belgiumból importált, ám Filips Dhondt gyorsan továbbállt. Az Újpest kapcsán tehát kijelenthető, hogy erősen érződik a belga ráhatás kulcsposztokon, ez pedig Daerden esetében is így van – talán ennek is komoly szerepe van abban, hogy a közepes ősz ellenére töretlen a bizalom az irányába, hiszen szerződéshosszabbítás előtt áll a szakember.

A RÁHATÁS MÉRTÉKE: 10/9


Vasas: Hiába a második hely, elkezdték a németesítést

Az NB II-ben lényegesen kevesebb a külföldi. A Vác angol tulajdonosa, John Marshall egyelőre "távol tartja" a honfitársait a klubtól, míg vezetőedzőből két "légiós" van. Közülük az egyik az a Zoran Kuntics, aki hosszú éveket töltött Magyarországon, másik a Vasas német szakvezetője, Dirk Berger.

Az angyalföldieknél a külföldi edzőt megelőzte a külföldi befektető, az ő döntése értelmében ülhetett egy német negyedosztályból érkezett szakember a kispadra. A váltás furcsasága, hogy emiatt egy sikeresen dolgozó magyar edzőnek kellett felállni a kispadról, akivel ráadásul pár nappal korábban hosszabbítottak szerződést. A váltás indoklásában az szerepelt, hogy a már nyáron a klub élére kinézett Dirk Berger most lett ismét szabad edző. Mint kiderült, a tulajdonos télen az edző után az elsőszámú hazai vezetőt is lecserélte honfitársára, Varga Endre helyét Christian Kraut vette át.

Angyalföldön egyébként adott az elrettentő példa is: három éve Adriano Coppa olasz befektetőjelölt még azelőtt ragaszkodott két honfitársa (Dellacasa és Bressan) kinevezéséhez, hogy véglegesen megvette volna a klubot. Coppa három hónapos huzavona után végül nem lett tulajdonos, de távozása után patthelyzet állt elő: mi legyen a befektetőjelölt által beprotezsált olasz szakvezetőkkel... A Vasasnak költség lett volna tőlük megszabadulni, Dellacasáék végül annak ellenére maradhattak Angyalföldön, hogy az őket a Fáy utcába hozó befektető teljesen eltűnt. A Vasas végül mintegy 8 hónappal később köszönt el az olasz szakembereitől.


Fradi: Totális angol uralom, majd "angoltalanítás"
Cikkünkben talán érdemes felidézni egy emlékezetes esetet: hogyan is került korábban a Ferencváros teljes külföldi uralom alá, majd hogyan szűnt meg mindez. Korábban, amikor Kevin McCabe megvette az FTC-t, fokról fokra lett egyre "angolosabb" a klub. Angliából azonnal érkezett megfigyelő, akiből később vezetőedző lett (Davison), majd az ő utódja is angol volt (Short), a stáb is tele volt honfitársakkal, de a Zrt. elnöke is a szigetországból érkezett (Robinson). A játékoskeretbe érkező erősítések döntő többsége a Sheffield United hálózatából került az Üllői útra, erősíteni jobbára Angliából sikerült. Az igazi áttörés azonban nem jött össze, az elmaradó eredmények után egyre erősebb lett az a szurkolói igény, amely szerint két és fél évnyi erőlködés után újra a magyar vonal felé kellene fordulni. Az angol ráhatás annak ellenére szűnt meg szinte egyik pillanatról a másikra, hogy a következő egy évben még McCabe volt a tulajdonos: utolsó hónapjaiban már nem volt angol vezető a klubnál, a kispadra is magyar szakember ülhetett le, az addigi stábtagok is hazamentek, valamint a játékoskeretet is mentesítették az angliai és sheffieldi különítménytől.

ITT A CSAKFOCI.HU: 1-jétől új a nevünk! | Tedd a kedvencek közé! | Lájkold a Facebookon!

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON