Hemingway: Lasagnés lóhús

Feltöltve: 2013, február 27 - 14:08 Frissítve: 2013, február 27 - 14:08

"Amikor a Magyar Labdarúgó Szövetség egy NB I-es, és újabban egy NB II-es csapatnak licencet ad, megvizsgálja, hogy valószínűsíthető-e az, hogy a klub a csapatot az egész szezonban működtetni tudja. A rendszer komplikált, időigényes, de nagyjából jól működik. Abszolút biztosítékot arra, hogy egy klubnál nem lesz évközi pénzügyi probléma, lehetetlen megkövetelni. Azért lehetetlen, mert 12 hónap alatt olyan változások állhatnak be, amelyeket a licencadó a szezon előtt még rémálmaiban sem vizionál."

Ugye ennél a dolognál azt kell látni, hogy az ember azt látja, amit kap, de nem azt kapja, amit gondol, így aztán nem csak a ló a marhával, de a szezon a fazonnal is összekeveredik. Ez a lasagnés dolog jutott eszembe az elmúlt pár napban, amikor a Nemzeti Sport és más "tájékoztató források" okosságait olvastam. Tudom, hogy a kibicnek semmi sem drága, és az újságírók néha felelőtlen, néha tudatlan, néha buta, néha rosszindulatú, néha pedig egyszerűen csak szerencsétlen írásait minden demokratikus ország alkotmánya védi. De azért a lóhúst illene külön árulni. Valójában miről is beszélek? A már ezerszer megismételt állítólagos fogadási csalások mérkőzéslistáján kívül két téma foglalkoztatta a mára már tökéletesen elbulvárosodott magyar sportsajtót. Az egyik a Vácon és Egerben lejátszódó szappanopera, a másik pedig a néző nélküli mérkőzések kérdése. A cikkek általában azzal érnek véget, hogy ezek a dolgok azért történnek, vagy azért történnek meg még mindig, mert valami biztosan nincs rendben az MLSZ-ben, vagy általában a kluboknál. Miután a tudatlanság csak a nászéjszakán erény, talán illene kicsit alaposabban körüljárni a problémát.

Amikor a Magyar Labdarúgó Szövetség egy NB I-es, és újabban egy NB II-es csapatnak licencet ad, megvizsgálja, hogy valószínűsíthető-e az, hogy a klub a csapatot az egész szezonban működtetni tudja. A rendszer komplikált, időigényes, de nagyjából jól működik. Abszolút biztosítékot arra, hogy egy klubnál nem lesz évközi pénzügyi probléma, lehetetlen megkövetelni. Azért lehetetlen, mert 12 hónap alatt olyan változások állhatnak be, amelyeket a licencadó a szezon előtt még rémálmaiban sem vizionál. Ez egyáltalán nem egy magyar probléma, úgyhogy jó lenne, ha felhagynánk ezzel a lekicsinylő "csak nálunk" hozzáállással. A Portsmouth, a Glasgow Rangers, számtalan olasz, belga, brazil, és más országbeli klub példája mutatja, hogy ez mindennapos probléma a FIFA legtöbb országában. A konkrét eset, mármint a Vác esete is azt mutatja, hogy nem a licenccel volt baj, sőt, valószínűleg azzal egyáltalán nem volt baj. Ha igazak az eddig megjelent híresztelések, amelyek tulajdonos-becsapásról, pénzügyi manőverekről, rossz helyre utalt állami pénzekről, szemérmetlen hazugságokról és egyebekről szólnak, akkor még inkább világos, hogy hazugság, csalás, lopás, és hasonló magatartás ellen semmilyen licenc nem véd meg egy egyesületet vagy a magyar labdarúgást. A jelenlegi licencszabályzat jó és szigorú. Szigorítása, új lehetetlen feltételek állítása, amely csak tovább nyomorítaná a magyar labdarúgást, az égvilágon semmit sem oldana meg. A klubokat, tulajdonosokat, egyesületeket, embereket lehet szankcionálni, de a szankció maga eső után köpönyeg, és ha az MLSZ olyan követelményrendszert állítana fel, amelyet néhány rendkívül okos kívülálló szeretne, akkor egy új hungaricum születne: az egy csapatos NB I. Szóval tessék leszállni a lóról, s átülni a pónira. Kis alázat senkinek sem árt. Az emberek meg nem lesznek jobbak vagy rosszabbak attól, hogy szerepük van a labdarúgásban. A bankokat, vállalkozásokat, biztosítókat, amelyek megrendíthetetlennek látszanak és szoros állami felügyelet alatt működnek, tönkre lehet tenni pár hónap alatt. Miért csak a labdarúgóklubokról gondoljuk, hogy azok nem mehetnek tönkre, és hogy az MLSZ felelős azért, hogy ők mindörökre létezzenek?

Már többször megírtam a véleményem szerinti megoldást. A megnövekedett televíziós bevétel mellett, a jegybevétel és a meglévő szponzori források mellett a magyar élcsapatoknak, ez alatt az OTP Bank Liga csapatait értem, de ez az NB II-re is vonatkozik, szükségük van még egy bevételi forrásra, amely megteremti az évi 500 millió forintos bevételt, amire egy szerényen, gazdaságosan, tisztességesen működő klubnak szüksége van a felnőtt csapat üzemeltetésére. Természetesen van olyan magyar klub, amely ennek a többszörösét költi, és olyan is, amely kevesebbet, de a jelenlegi gazdasági környezetben ez a minimum, ami a biztonságos működést szolgálja. Az univerzális bevételi forrást én egyértelműen az online szerencsejátékok megadóztatásában, vagy a csapatok vagyoni értékű jogának elismerésével teremteném meg. Ha már úgyis szagolnunk kel a fogadási manipulációk bűzét, legalább az a hasznunk legyen meg belőle, hogy azok, akik a mi mérkőzéseinket használják arra, hogy pénzt gyűjtsenek a fogadóktól, fizessék meg a jussunkat. Mi adjuk a színházat, amire fogadni lehet, de semmit sem kapunk a haszonból. Remélem, a sportkormányzat hamarosan, az EU-val egyeztetve kidolgoz egy olyan mechanizmust, amely megoldja a fent említett problémát, ahogy rendkívül körültekintően már megoldotta az utánpótlás finanszírozásának a kérdését.

Na és most beszéljünk egy pár szót a nézők nélküli mérkőzésekről. Ez szörnyű. Ennél rosszabbat el sem tudok képzelni. A színészek a nézők előtt lesznek színészek, a labdarúgásnak csak a nézők előtt van értelme. Hát akkor miért vannak nézők nélküli mérkőzések? A "rossz" MLSZ miatt? Egy csudát! Minden magyar NB I-es klubnak szüksége lenne egy olyan astro turf mix felületű centerpályára, amely fűtött, és a víz elvezetés is megoldott. Ma Magyarországon ilyen pálya nincs. Egy sincs. Megkockáztatom, ha valahol dolgoznak ennek a problémának a megoldásán, akkor az az MLSZ és annak az NB I-es Bizottsága, amely ezt kulcskérdésnek tekinti. A pályán a fű mellett a műfű is részben megjelenik, és az elvezetés és a fűtés megoldja a tél problémáját, garantálva, hogy nem lesz nézők nélküli mérkőzés. Egy ilyen pálya a legszerényebb számítások szerint is 5-600 ezer euróba kerül. Ennek az előteremtése az egész magyar labdarúgás feladata. Ha ilyen pálya nincs, és az időjárás nem engedi, hogy a center füves pályán játsszon a csapat, vagy azért, mert a pálya teljesen alkalmatlan, vagy azért, mert a játék a pályát hónapokra tönkretenné, akkor a csapatok a műfüves pályára kényszerülnek. A csapatok műfüves pályái, egy-két kivételtől eltekintve, a rendőrség szerint emelt biztonsági kockázatot jelentenek. Múlt hét végén a Bozsik Stadion műfüves pályáján gond nélkül lejátszottuk a Honvéd-Győr Magyar Kupa-mérkőzést nézők előtt, jó hangulatban. Ugyanakkor a rendőrség megtiltotta a nézők részvételét a Vasas-Siófok mérkőzésen. Miért? Nem tudom. Azért, mert én nem láttam a biztonsági kockázatot abban a mérkőzésben, a rendőrségnek akár igaza is lehetett. De igaz vagy nem igaz, az MLSZ-nek és az érintett kluboknak semmilyen felelőssége nem volt abban, hogy a mérkőzés zárt kapus lett. Aki ismeri versenynaptárunkat, és az abban rejlő lehetőségeket, az tudja, hogy milyen keservesen nehéz halasztani és mindenkinek megfelelő, új időpontokat találni. Véletlenül sem állítom, hogy a klubok vagy az MLSZ tévedhetetlenek, vagy éppen ezidényben várják boldoggá avatásukat. De egy nehéz közegben, nehéz körülmények között, az üzleti szféra által nem támogatva, napi gondokkal küszködve mindannyian a legjobbat akarjuk a magyar labdarúgásnak. S teszünk is érte. Jóval többet, mint azok, akiknek rendkívül okos jegyzeteit olvasni kényszerülünk.

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:
George F. Hemingway

George F. Hemingway bejegyzései csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással (www.csakfoci.hu) vehetőek át!

CÍMLAPON