Ötezres stadion, világítás és százmilliók - így indulhat a Mezőkövesd az NB I-ben

Feltöltve: 2013, május 20 - 18:06 Frissítve: 2013, május 20 - 20:22

Mint ismeretes, a Mezőkövesd a hétvégén nagyon közel került ahhoz, hogy története során először az NB I-be jusson, és mivel a licenckérelmét is elfogadta a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), a matyóföldiek egyetlenegy pontra kerültek attól, hogy élvonalbeli csapatuk legyen. Tállai András, a Mezőkövesd-Zsóry SE elnöke csapata klubhonlapján arról beszélt bővebben, hogy milyen feltételeknek kellett megfelelni a licencnadó bizottságnál, hogy ezen követelmények teljesülése milyen stádiumban jár jelenleg. Mint kiderült, a stadion rendbetétele, így az Egernél például komoly gondot jelentő világítás kiépítése már folyamatban van, a kövesdiek reményei szerint akár már a nyári rajtra elkészülhet, ha viszont nem, így Debrecenben játszhat néhány meccset a borsodi gárda. Tállai az élvonal anyagi kondícióiról is beszélt.

KI MIT OSZT: Gera öltönyben lépett pályára - kattints!


Az első lépés: Stadionfelújítás

- Nagyon megszigorodtak a feltételek és senki nem szeretné azt átélni, ami Egerben történt. Ha a mezőkövesdi futball eljut a bajnoki címig, az egyrészt csoda lesz, másrészt azt gondolom, hogy ez a csapat ésa városi közösség, az egész ország elismerését ki fogja vívni. Semmiképpen sem szeretnénk felkészületlenül, átgondolatlanul és felelőtlenül nekivágni az NB I-nek. Feljutás esetén komoly infrastrukturális feltételeknek kell megfelelni, de mi készen állunk arra, hogy ezeket biztosítsuk. Kezdem azzal, hogy a pályán 5000 néző számára kell helyet biztosítanunk. Az 5000 főből 1000 néző részére ülőhelyet kell létesíteni, de ezt a fejlesztést már korábban elkészítettük. A 4000 fő részére befogadására alkalmas állóhelyi rész kiépítése a bajnokság befejezését követően fog megkezdődni. Azokon a területeken, ahol most szabad helyek vannak a pálya, illetve lelátók mellett, mindenhol betonlelátók épülnek. Az ülőhelyek mellett ugyanolyan betonelemes lelátókat fogunk építeni, hogy a későbbiekben fedett ülőhelyes résszé lehessen majd alakítani. Ezzel kapcsolatban az előkészületek előrehaladott állapotban vannak. Jelenleg ott tartunk, hogy ajánlatokat kértünk a vállalkozóktól és ez azt jelenti, hogy ha feljutunk, a július végén kezdődő bajnoki rajtra egészen biztosan el fog készülni a lelátó építése.


A második lépés: A biztonsági rendszer korszerűsítése

- Szintén fontos beruházás lesz a biztonságtechnikai- és a beléptetőrendszer kiépítése. A sporttörvény módosítása értelmében egy adott helyen csak akkor lehet kiemelt mérkőzéseket lejátszani, ha ez a biztonságtechnikai rendszer ki van építve. Ez azt jelenti, hogy ezekre a mérkőzésekre névre szóló belépőjegyeket adunk és belépni beazonosítható igazolvány felmutatásával lehet, de hangsúlyozom, hogy ez csak a kiemelt mérkőzéseket érinti.


Harmadik lépés: A világítás

- A harmadik jelentős fejlesztés a világítás kiépítése, amely szintén előrehaladott állapotban van. A hálózatbővítése elengedhetetlen, ezt az önkormányzat végzi el. Az önkormányzat megállapodott az ÉMÁSZ-szal és tudomásom szerint az ÉMÁSZ július 15-éig fogja biztosítani a hálózatbővítést, amit a Kavicsos-tó út felől fognak megvalósítani. Közben a napokban elkészült a pálya belső villanyvilágítási terve, amit be fogunk adni engedélyeztetésre. Mindeközben megkezdődnek a kivitelezési munkák azért, hogy, addigra amíg a hálózatbővítés elkészül, a világítás kivitelezése is előrehaladott állapotban legyen. Abban az esetben, ha a világítás nem készül el a július 26-ai bajnoki rajtig, akkor két lehetőségünk lesz, vagy felcseréljük a pályaválasztói jogot az első néhány mérkőzésre, vagy pedig egy másik helyszínen rendezzük meg a meccseket. Mivel a DVTK stadion felújítása miatt a Diósgyőrrel nem tudtunk megállapodni, így a DVSC pályáján, Debrecenben kerülhet megrendezésre a mérkőzés. Nagyon bízunk benne, hogy a villanyvilágítás legkésőbb augusztusban elkészül és hazai pályán fogadhatjuk az ellenfeleinket.


Negyedik lépés: A finanszírozás

- Az egyesület, illetve az egyesület által alapított gazdasági társaság, a Mezőkövesd Zsóry FC Kft. szervezet társasági-adó rendszerben a 2012/13-as évre 30%-os önerővel együtt 250 millió Ft-ot kapott fejlesztésre az MLSZ-től. Ez azt jelenti, hogy a társasági-adó támogatás 190 millió Ft volt, amit sikerült összegyűjtenünk a vállalkozásoktól az elmúlt év végén és ez az összeg ott van az MLSZ számláján. A fennmaradó pénzt az önkormányzat biztosítja önerőként, de itt meg kell jegyeznem, hogy az önkormányzat egy kormányhatározat értelmében 650 millió forint egyedi állami támogatást kapott, melynek egy részét teszi ki a fejlesztéshez szükséges önerő. A 250 millió forintot meg fogjuk osztani az MLSZ-nél. Az egyik részét a villanyvilágításra, míg a másik részét a klub épületének a fejlesztésére fogjuk fordítani. A lelátó építéséhez szükséges forrást szintén pályázati forrásból szeretnénk finanszírozni, amit a Belügyminisztérium írt ki. A sportingatlan fejlesztésre irányuló pályázaton 20 millió forintot lehet elnyerni. Miután tavaly nyert a pályázatunk, bízunk benne, hogy idén is kedvező elbírálásban részesül. A beléptető- és biztonságtechnikai rendszer kiépítésére a TAO-pályázatnak köszönhetően fogjuk megvalósítani. Ez a projekt hozzávetőleg 50-60 millió forintba fog kerülni és a 70%-át a 2013-2014-es társasági adó-támogatásból kívánjuk majd finanszírozni, ugyanis a július 1-je után kezdődő munkálatok elszámolhatóak a következő évhez.


Ötödik lépés: Az utánpótlás

- Természetesen az utánpótlás feltételeit is meg kell teremteni. A labdarúgó korosztályos csapatoknak a Nemzeti Bajnokságban, vagy a Bozsik programban kell majd szerepelniük. Egyébként ennek a teljesítését nagyobb kihívásnak érzem, mint magának az infrastrukturális fejlesztésnek a megvalósítását. Két szakemberünk folyamatosan azon dolgozik, hogy ezeknek a feltételeknek is meg tudjunk felelni. (Forrás: mse-zsory.hu, fotó: szegedma.hu)

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON