"Szerencsére Lanzafame és én sem értünk magyarul" - Tilos passzolni Marco Rossival

Feltöltve: 2013, június 5 - 20:16 Frissítve: 2013, június 6 - 12:13

Marco Rossinak két bravúr is összejött a szezon végére: esélyesebb csapatok elől szerezte meg a Honvéddal a dobogót, emellett pedig szerződést hosszabbítottak vele – utóbbi meglehetősen ritkán fordult elő a nálunk dolgozó külföldi szakemberekkel. A Tilos passzolni rovat újabb vendége a kispestiek olasz mestere, akitől megkérdeztük, mi a véleménye a Lanzafame-ügyről, mi az, amit magával vinne a magyar futballból Olaszországba, és mely NB I-es játékosokat ajánlaná a Serie A-ba? Választ kapunk arra is, miért véli jobbnak a Videotont és a Ferencvárost másoknál, valamint arra is, miért tartja magát túl butának? Tilos passzolni Marco Rossival!

KI MIT OSZT: Balotelli szerettei nevével focizhat - kattints!


1. félidő

1. Ön ideérkezése után azt mondta, először csak egy pizzára jött először Magyarországra, és kapott egy kispadot. Azóta bizonyította, hogy komolyabb edzői múlt nélkül is remek munkára képes, de ha Ön állástalan Pro licences magyar edző lenne, mit szólt volna ahhoz egy éve, hogy külföldiként egy "pizzára" érkező edző veszi el előle a helyet?

– „Ez a csak egy pizzára jöttem” csak egy vicces szófordulat volt a részemről, de értem a kérdés lényegét. Olaszországban ugyanez a helyzet. Ott van Clarence Seedorf esete. Kérdezhetjük, hogy neki milyen edzői múltja van, hogy máris felmerült a neve vezetőedzőként a Serie A-ban? Valójában két szempont van, ami alapján valakit felkérnek. Az egyik, ha nagyon komoly edzői eredményei vannak az embernek, és azzal adja el magát - bár megjegyzem, hogy az ebbe a kategóriába tartozó szakembereknek is el kellett kezdeniük valamikor az edzősködést, szóval nem szabad előre ítélkezni. Ezzel többször is találkoztam Magyarországon, hogy sokszor előre ítéletet mondanak valamiről, pedig sokszor érdemesebb kivárni. A másik lehetőség, ha valakinek kiváló kapcsolatai vannak. Nekem a kettő közül az egyik sem volt meg. Az én esetemben Fabio Cordellának kell megköszönnöm, hogy bízott bennem, és persze Hemingway úrnak, hogy hallgatott rá, és a legértékesebb kincsét, a csapatát rám bízta.

2. Kinevezése után azonnal sorra nyerte a meccseket, de aztán jött egy gyenge széria, amikor nyolc mérkőzésből csak egyet nyertek meg. Akkor felmerült-e Önben, hogy elküldik vagy esetleg távozik?

– Az egész év során élveztem Hemingway úr és Fabio Cordella bizalmát. Ez fontos volt, mert így nyugodtan tudtam dolgozni. Amennyire én tudom, soha sem merült fel, hogy eltávolítsanak a pozíciómból. Ami engem illet: egyszer a játékosok irányába kinyilvánítottam, ha nem hajlandók azt tenni, amit én mondok nekik, és ha nem akarnak követni, akkor nincs szükség arra, hogy itt legyek. Ezután történt pár érdekes dolog az öltözőben, de meghoztuk a megfelelő döntéseket, kezeltük a problémát.

3. Marco Rossi egyike azon nagyon kevés külföldi edzőknek az NB I történetében, akikkel szerződést hosszabbított a klubjuk, és a közönség a nevét skandálta. Tudott erről?

– Nem tudtam, de akkor a szerződéshosszabbítás tényét még nagyobb elismerésnek veszem. Én is úgy értékelem, hogy az új szerződés az elvégzett munkánk elismerése. Természetesen annak is örülök, hogy a drukkerek megkedveltek. Szurkolók nélkül nincs futball, ha valaki a legkritikusabb réteget, a szurkolókat is meg tudja győzni az elvégzett munkával, az egy pillanata megállhat és elégedettség töltheti el. De tényleg csak egy pillanatra, mert a következőben már újra a munkára kell koncentrálni, hiszen a sikerek után egyre jobban nőnek az elvárások, amelyeknek még nehezebb lesz megfelelni. A megoldás: még többet és alázatosabban kell dolgozni.

4. Egyszer azt mondta, hogy Olaszországban nem lehetne edző, mert a Serie A-ban nála sokkal jobb trénerek dolgoznak. Miben érzi magát gyengébbnek?

– Ez egy provokatív kijelentés volt annak idején tőlem, és arra utaltam vele, hogy még a Serie B-ből sem volt ajánlatom. Vannak nagyon jó edzők, és vannak kevésbé jók. Úgy mondanám, nincs meg a kapcsolatrendszerem ahhoz, hogy a Serie A-ban kispadot kapjak.

5. Szezon közben a Fradit és a Vidit nevezte meg a két legerősebb csapatnak, pedig az ETO lett a bajnok. Ezt mire alapozta és most is így gondolja?

– A Videoton és a Ferencváros technikai kvalitásokban a magyar mezőny fölé emelkedik, kicsit alattuk van a Győr és a Debrecen. Az év során bebizonyosodott, vagy inkább bebizonyítottuk, hogy ez nem minden. Ellensúlyozni lehet egyes dolgokat szervezettséggel, motivációval. A futball nagyon összetett, ettől is olyan érdekes és szép sport.

6. Mit gondolt Martinez és Lanzafame emlékezetes összeveszéséről, amit az egész világon felkaptak a videómegosztók? Hogyan tett békét köztük?

– Ez a szituáció magától megoldódott. Mindannyian intelligens, felnőtt emberek vagyunk és tanulunk a saját hibáinkból.

7. Lanzafame körül télen és nyáron is volt „ügy”. Mennyi az Ön szerepe abban, hogy a csatár játékán ebből semmi nem érződött?

– Nagy szerencse, hogy se én, se a játékos nem értünk magyarul. Talán direkt, talán véletlenül, de hozzánk nem jutott el semmi mindebből, mégpedig annak érdekében, hogy nyugodtan tudjunk dolgozni, ezt pedig nagyon okos és jó dolognak tartom. Ő ide futballozni jött, nekem meg az volt a feladatom, hogy edzőként a tudásának megfelelően használjam, és hasznos részévé tegyem a csapatnak. Jó szellemiségű, jó képességű futballista, akinek a jelenléte minőségi javulást hozott a magyar bajnokságban.

8. A korábbi Juventus csatár sokak véleménye szerint egyértelműen kiemelkedik az NB I-ből. Télen ráadásul nem ő volt az egyetlen korábbi Juve-játékos, akit megszerzett a Honvéd, de Martinez is remek fogás volt, szintén Itáliából. Őket mivel sikerült meggyőzni, hogy a magyar bajnokságba igazoljanak? Sokan mondtak nemet?

– Az átigazolásokról, és ennek a hátteréről inkább Fabio Cordellát és segítőit kellene megkérdezni, mert az említett játékosok jelenléte az ő munkájukat dicséri. A lehetséges igazolások szakmai részéről vele egyeztettünk, anyagilag pedig Hemingway úrral. Az ilyen magas szintű légiósokat egyébként csak kapcsolatok árán lehet idehozni, másképp lehetetlen. Hozzátenném, hogy a játékosoknál csak a tudás, a minőség és a profi hozzáállás számít, nem pedig a bőrszín vagy a származás.

9. Ha egy választása lehetne, melyik olasz játékost hozná el a Honvédba a Serie A-ból?

– Pirlót, még ennyi idősen is.

10. Önt bevallottan azért hívták, hogy beépítse a fiatalokat. Ezt elkezdte, de az is látható, hogy több érett olasz játékos szerepeltetése is előtérbe került. Hogyan látja a magyar akadémiákról kikerülő játékosok nívóját? Tényleg remélheti tőlük a felemelkedést a magyar futball, vagy ugrásszerű változás ettől nem lesz?

– A felkérés egy elég érdekes feladatra érkezett. Eredményesnek lenni és fiatalokat beépíteni. Ezt a két dolgot nem szokták feltétlenül párhuzamba tenni. Az akadémiáról kikerülő játékosok között sok tehetséges futballista van, ami egyértelműen az ott dolgozó összes szakember sok-sok éves munkáját dicséri. Egy dolgot még ki kell emelnem, mégpedig azt, hogy az akadémiáról hozzám került összes futballista nagyon profi hozzáállással kapcsolódott be az első csapatnál folyó munkába, és nap mint nap törekszenek arra, hogy tanuljanak és fejlődjenek. A fiatal játékosoknál a legfontosabb a türelem. Velük és velünk szemben is. A fiatal játékosok más és más pillanatban érnek meg arra, hogy bemutatkozzanak az élvonalban, vagy ott folyamatosan játszanak. Nem feltétlenül az a kérdés, hogy jó játékosok-e, hanem az a lényeg, hogy mikor vethetők be úgy, hogy a tudásuknak megfelelően tudjanak integrálódni. Ez nagy felelősség és nem lehet siettetni. Ez egy szisztematikus munka, ami alatt az összes fiatal játékost figyeljük, lehet, hogy később még feltűnik majd egy olyan is, akire senki sem gondolt volna. A rutinosabb és igazán jó játékosok nagyon fontos szerepet játszanak ezeknek a játékosoknak a nevelésében is, és segítik az eredményességet. A tehetséges magyar akadémisták növekvő száma természetesen garancia a magyar futball színvonalának növekedésére, de ahogy a mi csapatunk is mutatja, szükségesek a minőségi külföldiek is.

(Fotók: honvedfc.hu)


2. félidő

1. Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb mérkőzése a Honvéd padján?

– A Ferencváros elleni győzelmek. Mind a kettő.

2. Az FTC elleni győzelem után azt mondta, a csapatai mindig többet futnak, mint az ellenfél. Ez minden meccsen így volt?

– Nagyon jó erőnlétünk van, ez pedig az elvégzett magas színvonalú munkának köszönhető. Erőnléti edzőnk és segítőm, Cosimo Inguscio munkáját is dicsérik az eredményeink. Hogy ez minden meccsen így volt-e? A válaszom: sajnos nem. De ez nem erőnléti kérdés elsősorban, sokkal inkább fejben keresendő a hiba. Gondolok itt a Kecskemét, a Pécs, az MTK és a Debrecen elleni mérkőzésekre. Sokan egyébként a szezon közben elfelejtették, vagy nem hangsúlyozták eléggé, hogy hihetetlen fiatal a keretünk, és nem csak az akadémiásaink miatt. Akik nálunk alapemberek, azok máshol csupán beépítésre váró fiatalok lettek volna, akikre pedig általában a hullámzó teljesítmény a jellemző. Kispesten azonban nekik is hamar fel kellett nőniük fejben a feladatokhoz, hiszen még náluk is fiatalabb gyerekek kerültek melléjük.

3. A jelenleg már tíz meccse veretlen Honvéd mire menne az Anzsi ellen, amelyiktől ősszel 4-0-ra kapott ki hazai pályán?

– Érdekes felvetés. Idegenben jó eredményt értünk el akkor is, itthon viszont nagyobb különbséggel kaptunk ki, mint az szerintem indokolt lett volna - még akkor is, ha a párharc valójában Dávid és Góliát harca volt. A játékvezető kiállított tőlünk egy játékost, ettől a pillanattól kezdve számunkra vége volt a meccsnek, mert a két csapat közötti nagy különbség így sokkal jobban kijött. Meggyőződésem, hogy az év későbbi szakaszában, az elvégzett munka hatására ezt az emberhátrányt már jobban át tudtuk volna akár erőnlétileg is vészelni. Természetesen maga a kérdés is egy fikció, de lehet, hogy egy újabb párharc már más eredményt hozott volna. De illúzióink ne nagyon legyenek…

4.Ön szerint tényleg a Honvéd a harmadik legjobb csapat az NB I-ben?

– Sok véleményt és fejtegetést halottam ezzel kapcsolatban az év során, de egy dolog biztos: egy bajnokságban, ahol sok mérkőzést kell játszani egymás ellen, a dolgok végül kiegyenlítődnek. Ha egy adott csapat a bajnokság végén egy adott pozíciót elér, annak oka van, és azt valószínűleg megérdemli. Ez a keret az elvégzett munkával ezt a lehetőséget hordozta magában, de az érdemek és a sikerek nem csak az enyémek, az elismerés azokat is megilleti, akik segítették munkámat.

5. Egy éve dolgozik az NB I-ben. Ki az a három játékos, akire leginkább felfigyelt, és akár a Serie A-ban is megállhatná a helyét? Akár a Honvédból is.

– Lehetne sorolni a magyar bajnokságból jó futballistákat, de anélkül, hogy sorrendet állítanék, a teljesség igénye nélkül kiemelném Szakály Pétert (akivel egyébként nem tudom, mi történhetett a bajnokság végére), Cukicot, Kambert vagy Mitrovicot. A saját csapatomból már udvariasságból sem mondhatok neveket. A mi fiatal játékosainknak nagyon sokat kell fejlődniük, és sok dolog megfelelő alakulása esetén akár az olasz első osztályban is kiköthet pár tehetségünk.

6. Mit hiányol Magyarországon a futballból, ami Olaszországban esetleg megvan? És van-e olyan, amit szívesen magával vinne a magyar labdarúgásból?

– Meglepett, hogy itt a futball tényleg csak egy sport. Nincs meg az a nyomás, ami Olaszországban igen. Nyugodtabban lehet dolgozni. ezt az állapotot az olasz futballba is szívesen átültetném. Ami nincs meg Magyarországon, de Olaszországban igen? A nagy sztárok, az igazi ikonok, de hát ez igazából pénzkérdés.

7. Melyik hazánkban dolgozó edzővel beszélgetett már hosszabban kettőnél több alkalommal? A kapitánnyal diskuráltak már?

– Egervári Sándorral csak egyszer találkoztam, és akkor gratulált nekem és kollégáimnak az addig elvégzett munkánkhoz. Nagyon kedves és jó ember benyomását keltette, és ahogy látom, nagyon jó edző is. A többi NB I-es edzővel sem nagyon szoktam találkozni, csak a mérkőzéseken.
8. A nálunk dolgozó külföldi edzők közül szinte mindenki „beleszállt” már a magyar bírókba. Mi a véleménye a hazai játékvezetőkről?

– Egy dolgot el kell ismerni: a legnehezebb dolguk a futballban a bíróknak van, mert bármilyen döntést is hoznak, valamelyik fél mindig elégedetlen lesz, tehát soha sem tudnak jót tenni, ahhoz, hogy ők el legyenek ismerve, nagyon-nagyon jónak kell lenni. Nem szabad elfelejteni, hogy ők is csak emberek. Ezt az egészet figyelembe véve mégis azt kell mondanom, hogy főleg a lapok és kiállítások kiosztásában velünk sokkal szigorúbbak voltak, nem mondhatom azt, hogy szerencsés vagy könnyű évünk lett volna ezen a téren.
9. Milyen a viszonya George F. Hemingway-jel? Hetente hányszor beszélnek?

– Jó a kapcsolat vele. (Nevetve) Az biztos, hogy többet beszélek vele, mint a feleségemmel, aki Olaszország és Magyarország között ingázik.

10. Hogy áll a magyar nyelvvel?

– Lehet, hogy túl buta ember vagyok, de egy lépést sem haladtam a magyar nyelv tanulásában, de még csak a megértésben sem tudtam előbbre lépni... A játékosokkal angolul, spanyolul vagy olaszul beszélek. Kevesen vannak, akik ezek közül egyik nyelvet sem értik, nekik a társak segítenek. Amikor viszont kijövök a sodromból, akkor megszűnnek a nyelvi korlátok...

Mokány Lajos

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON