Ez volt a 10 legjobb döntés idén az NB I-ben

Feltöltve: 2013, június 8 - 14:50 Frissítve: 2013, június 8 - 17:25

Az egy hete lezárult NB I-es szezon végeredményét számtalan háttérben meghozott döntés befolyásolta. Az elmúlt egy év során a klubvezetőknek és az edzőknek napról napra döntések egész sorát kellett meglépniük: akadtak kisebb, akadtak nagyobb horderejűek, volt, ami látványos volt, volt, amit csendben kellett meghozni, előfordult, hogy valami bejött, de az is, hogy nem így történt. A csakfoci.hu az alábbi összeállításában a pozitívumokra koncentrált, 10 olyan lépést emeltünk ki, amelyeket a legjobbnak ítéltünk meg az NB I elmúlt évadja kapcsán.

KI MIT OSZT: Beégett a Real Madrid sztárja a twitteren - kattints!

1. Debrecen: Coulibalyval megérte „kibékülni”

Télen ismét botrányt kavart maga körül Adamo Coulibaly, aki elég gyenge indokkal magyarázta, miért érkezett késve vissza Magyarországra. „Büntetésből” pihenőre fogták, de később annak ellenére nyert bűnbocsánatot, hogy a lejáró szerződését idény közben sem hosszabbította meg. A vezetés a vitákat azzal zárta le, a labdarúgó kap még egy utolsó esélyt. Érdemes volt békülni. Az első két tavaszi fordulóban ugyan nem jutott szóhoz a francia, utána viszont meg sem állt a gólkirályi címig, de a téli „kibékülés” igazi jutalma a kupagyőzelem volt.

2. Győrben lehiggadtak

Az ETO bajnoki címéhez vezető utat már hosszabb cikkünkben is elemeztük. Talán a leginkább kiemelendő, hogy az ETO-nál ebben az évben szinte minden döntést higgadtan hoztak meg, és mindegyik elősegítette az aranyat. Hiába kapott kritikákat még a saját közönségtől is az első két gyenge meccs után Pintér Attila, kitartottak mellette, sőt mindenben támogatták, amit kért, az szentírásként kezelték. A higgadtság a vezetői döntéseken is érződött, a korábbi „hisztis” időszakkal ellentétben idén tényleg csak a futballal foglalkoztak.

3. Türelem bronzérmet terem

Ősszel volt egy nagyon gyenge szériája a Honvédnak, nyolc meccsből csak egyet nyert meg a gárda Marco Rossival. Ilyenkor nem ritka, hogy a vezetők edzőcseréhez nyúljanak, különösen, ha az illető még nem számít túlzottan tapasztaltnak. George F. Hemingway tulajdonos azonban kitartott az olasz szakember mellett, aki nagy meglepetésre, de nem érdemtelenül a harmadik helyre hozta be a csapatot.

4. Lanzafamét jó helyre „menekítették”

Rossinak aztán abban is szerepe volt, hogy általa több olasz játékos is érkezett Kispestre a télen. A legjobb pedigrével Davide Lanzafame rendelkezett közülük, a Juventusban is megforduló csatárról pedig gyorsan kiderült, ilyen képességű támadó elvétve szerződik csak az NB I-be. Óriási szerepe volt abban, hogy a Honvéd egészen a dobogóig menetelt. Mint ismert, Lanzafame a körülötte kialakult helyzet miatt mindenképpen el akarta hagyni télen Olaszországot, a Honvéd pedig egészen a szezon végéig jogszerűen szerepeltethette a támadót.

5. Varázsló a cilinderből

A Kecskemét az első nyolc forduló után öt ponttal az utolsó előtti helyen állt a bajnokságban, az évadot viszont a 44 ponttal a hetedik pozícióban fejezte be. A változás, a javulás egybeesett Horváth Ferenc vezetőedző kinevezésével, akinek megbízása nyerő húzásnak bizonyult a kecskeméti vezetők részéről. Mivel korábban semmilyen élvonalbeli tapasztalata nem volt, ezért nem lehetett tudni, mennyire lesz jó döntés egy újonc edző kinevezése, de Horváth Ferenc „előrántása” bevált.

6. Moniz lett a Fradi pezsgőtablettája

A Ferencváros feljavulása is egybeesett az edzőcserével, különbség viszont a KTE-hez képest az, hogy Ricardo Moniz nem ugyanazzal a kerettel produkálta a javulást, mint elődje. Bár a nagy áttörést még nem hozta meg a holland edző, de két dolgot máris elért: kicsit kirángatta a Ferencvárost az utóbbi időszak nihiljéből, felpezsdült az élet a klub körül, de "jó pontjai" közé az is felírható, hogy kapcsolatai révén minőségi játékosokat sikerült az Üllői útra csábítani.

7. „Tanárt” igazolt a Fradi

Közülük az egyik ilyen Muhamed Besic, akit a holland tréner még a hamburgi korszakból ismer. A bosnyák válogatott bekk vezére volt a ferencvárosi védelemnek, és mára talán a zöld-fehérek legértékesebb játékosa, mindig öröm, amikor ilyen képességű légiósok az NB I felé veszik az irányt.

8. MTK: Egyben tartották a keretet

A kék-fehérek az idei jó döntésének előszele már a kiesésük után elindult: nem csináltak földindulást a kieséskor sem, és ugyanez volt a helyzet múlt nyáron, a felkerülés után. A megtartott Garami József mellett a keretet is egyben tudták tartani. A modell újra bevált, az eredménye egy várakozáson felüli negyedik hely lett.

9. Kovács és az NB I: Háromszor annyi lehetőség

Régóta tudni lehet, hogy a Videoton legtöbbre hivatott hazai játékosa Kovács István. Sokszor azonban a tehetségek kibontakozásához nem vezet egyenes út, különösen igaz ez akkor, ha a posztján a közvetlen konkurenciát hazai válogatott játékosok vagy minőségi légiósok jelentik, vagy esetleg az adott klub komoly célokért küzd. Kovács esetében nem ez volt a helyzet: bár az európai porondon ritkábban játszott (átlagosan 23 percet kapott meccsenként), a hazai bajnokság ideális terep volt a tehetség szerepeltetésére. „Kokót” egy mérkőzés kivételével mindig bevetették, az EL 23 percével szemben az NB I-ben átlagosan 73 percet töltött a pályán, így válhatott a szezon második felére kulcsemberré, és kapott meghívót a válogatottba.

10. Haladás: Artner megnyerte csatáit

Artner Tamásnak komoly csatákat kellett vívnia házon belül, hogy az általa szorgalmazott fiatalítás oly mértékű lehessen, amit ő előzetesen elképzelt. Több ismert, rutinos játékost szorított a háttérbe, ezek a döntések pedig sokszor komoly vitákkal jártak együtt, amelybe az edző akár bele is bukhatott volna, ha nincs eredmény. Artner szerencséjére nem így lett: egy igazi csikócsapattal került be az NB I felsőházába, megelőzve például a szezon előtt odavágyó Újpestet, Diósgyőrt vagy Pécset. (FOTÓK: MTI)

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON