A hazatérő légiósok többsége csalódást keltett az NB I-ben - értékelés

Feltöltve: 2013, június 13 - 11:09 Frissítve: 2013, június 18 - 16:52

Több mint egy csapatra való játékos tért haza az idei szezon során külföldről az NB I-be. Természetes reakció, hogy aki hosszabb-rövidebb ideig külföldi bajnokságokban futballozott, attól a szurkolók meghatározó, sőt kimagasló teljesítményt várnak idehaza. Utólag azonban megállapítható, hogy ennek nagyon kevesen tudtak eleget tenni a hazatérő játékosok közül, üde színfolt azért akadt, a csakfoci.hu által megkérdezett szakértő Kádárt Tamást és Juhász Rolandot állította példaként. Cikkünkben összesítettük a hazatérők teljesítményét az NB I-ben, az általunk megkérdezett Kovács Zoltán arról is beszélt, miért lehet nehéz itthon kimagasló teljesítményt nyújtania egy korábbi légiósnak.

KI MIT OSZT: Kubatovot koncertre figyelmeztették - kattints!

Az Újpest korábbi játékosa, Kovács Zoltán többször is megtapasztalhatta, hogy milyen légiósból újra NB I-es játékosnak lenni, így jól tudja, min mehetett keresztül az a 14 labdarúgó, aki idén tért vissza külföldről a magyar bajnokságba.
„Általánosságban azzal kezdeném, hogy a hazatérő légiósok azonnal szembesülnek két nehézséggel – mondta a csakfoci.hu-nak Kovács Zoltán a téma kapcsán. - Egyrészt a legtöbben jókora csalódással a hátuk mögött szerződnek haza, hiszen nyilvánvaló, hogy egy-egy esetet leszámítva valaki azért igazol vissza az NB I-be, mert külföldön abban az időben nem akadt jobb lehetősége, vagy tartósan kiszorult a csapatából. A másik nehézséget a sokkal negatívabb közeg okozza, hiszen külföldön nem ehhez szoktak, ott egy sokkal pozitívabb légkör veszi körül a labdarúgást. Annyiban nehezebb még az ő helyzetük az ideigazoló légiósokhoz képest, hogy ugyan utóbbiak is észlelhetnek valamit abból, hogy nálunk alapvetően mások az elvárások, az értékrendek és a követelmények, de nem sokat értenek ebből. Egy magyar játékos viszont mindent ért abból, ami körülötte zajlik, hiszen beszéli a nyelvet. A fenti körülmények is közrejátszhattak abban, hogy a magyar bajnokságba visszatérő játékosok döntő többségénél vegyes, sőt olykor negatív az összkép az idei teljesítményt illetően. Akadnak persze pozitív példák is, itt első helyen megemlíteném Kádár Tamást, aki azonnal stabil játékos lett, a csapata visszafogottabb teljesítménye ellenére is jól teljesített. Idevenném Juhász Rolandot is, akinek az idő előrehaladtával egyre jobb meccsei voltak, érezhetően jót tett a lelkének, hogy újra érzi a bizalmat. Szélesi Zoltán még az, aki kapcsán legalább az kijelenthető, hogy egy jó átlagot mindig tudott hozni.

Az alábbiakban egyesével végigvettük a hazatérő légiósok teljesítményét, természetesen Kovács Zoltán mindenkiről véleményt formált.

Kádár Tamás (Roda - Diósgyőr): A hazatérő légiósok közül ő akklimatizálódott a leggyorsabban, egyértelműen a DVTK húzóembere volt tavasszal és ma már a válogatottból is kirobbanthatatlan. Nem meglepő, hogy a diósgyőriek megtartották a folytatásra is.
„Azonnal meghatározó ember tudott lenni új csapatában, stabilitást adott a védelemnek, hozzáállásával is példát mutatott a vártnál gyengébb teljesítményt nyújtó DVTK-ban. Ha valakit ki lehet emelni a csalódást keltő diósgyőriekből, akkor az ő.”
Juhász Roland (Anderlecht - Videoton): José Gomes fokozatosan építette be a csapatba, eleinte látszott rajta a meccshiány, de a szezon hajrájában már majdnem azt a Juhász Rolandot láthattuk, akit korábban évekig az Anderlechtben és a válogatottban.
„Nagyon nehéz helyzettel találta magát szemben, hiszen egy szinte megbonthatatlannak tűnő védelem várta őt Fehérváron. A Vinicius-Caneira páros magasabb szinten is megállná a helyét, Roli eredményeként tartom számon, hogy ő néhány meccsre meg tudta bontani a szétválaszthatatlannak tűnő kettőst. Emellett csatárként is bevetették, gólveszélyes volt, nem okozott csalódást.”

Czvitkovics Péter (Kortrijk - DVSC-TEVA): A szezon első része azzal telt, hogy megfelelő állapotba kerüljön, a tavasz második felére szedte össze magát, neki is köszönhető a Loki feltámadása és Magyar Kupa győzelme.
„Alapvetően a belgiumi kalandja sem sikerült túl jól, ami megnehezítette a helyzetét. Az viszont könnyebbé tehette, hogy oda tért vissza, ahol nagyon jól játszott előtte, ahol őt nagyon szeretik, de azért érződött rajta, hogy nem egy jó passzban lévő Lokinál kellett újra felépítenie magát. Úgy gondolom, hogy az idei szezonnal ellentétben a következő évad lehet az, amikor újra meghatározó embere lehet a Debrecennek.”

Rudolf Gergely (Panathinaikosz - Diósgyőr): Ősszel kis túlzással egy ország várta hétről hétre a diósgyőri bemutatkozását, amire végül csak novemberben került sor. Játékával nagy csalódást okozott, így idővel egyre többen bírálták az extra magas fizetése és a gyenge játéka miatt. 15 meccsen szerepelt, egyetlen gólt szerzett.
„Télen azt mondtam, hogy 10 gólt várok tőle tavasszal. Ettől sajnos nagyon elmaradt, amit azért is sajnálok, mert a legjobb képességű magyar támadónak tartom. Bízom abban, hogy csak az idei szezon lesz csalódás, Szivics kihozhatja belőle, ami benne van, futballozni elfelejteni ugyanis képtelenség.”

Kurucz Péter (West Ham - Siófok): Gyakorlatilag végig védte a szezont, több olyan meccs is volt az idény során, amit ő hozott együttesének, nem véletlen, hogy nyáron több NB I-es klub is elvinné.
„Nekem még csapattársam is volt, így tudom róla, hogy tehetséges, jó képességű kapus. Olyan csapatot választott, ahol tudta, sok dolga lesz, így újra beiskolázhatta magát. A Siófok egyik legjobbja volt, nem rajta múlt a kiesés.”
Waltner Róbert (Mattersburg - Kaposvár): Sérülés miatt sokáig nem volt bevethető, csak a mérkőzések felén lépett pályára. Prukner László általában csereként számított az egykori NB I-es gólkirályra, aki végül hat gólt szerzett, a kaposváriak második legeredményesebb játékosa lett.
„Szerencsétlenül indult a visszatérése, hiszen a családi tragédia és sérülés is érzékenyen érinthette. Azt azért olykor megvillantotta, hogy a góllövést nem felejtette el. Már nem a jövő embere, de a jelenben még hasznára lehet a Rákóczinak.”

Elek Ákos (Eskisehirspor - Diósgyőr): 27 meccset játszott, de egyelőre nem tudja megközelíteni azt a formáját, amit Mezey Györgynél a Videotonban mutatott.
„A jelek szerint tovább kell várni arra, hogy újra a régi Eleket lássuk a hazai pályákon, pedig nagyon jó képességű középpályás, akire a válogatottnak is szüksége lenne. Remélem, hogy lesz annyira erős lelkileg, hogy el tudja felejteni az utóbbi 1-2 évet, és nemcsak magának, hanem mindenkinek bizonyítani akar majd.”

Szatmári Lóránd (Reggina - PMFC-Matias): Nem volt alapember, 17 mérkőzésig jutott, korábbi hazatérései során egyértelműen eredményesebb játékot mutatott be.
„Elég hektikus volt a helyzet Pécsen a szezon nagy részében, ez rá is érezhetően kihatott. Jó képességű, kreatív labdarúgó, Márton Gábor szerintem a játszó focistákat szereti, úgyhogy összességében nincs rossz helyen.”

Tímár Krisztián (Da Nang - Siófok): Az első pár meccsén még idegenül mozgott, akadtak hibái, de aztán egyértelműen a siófoki csapat bástyája volt. Belső védő létére egy fél szezon alatt két gólt is szerzett.
„Neki is komoly köze volt ahhoz, hogy a Siófoknak volt egy jó tavasza.”

Simon Ádám (Palermo - Haladás): Pár éve az egyik legtehetségesebb fiatal magyar játékosnak tartották. Az olaszországi légióskodása nem volt egy sikersztori, a Haladás idei szezonja sem róla szólt. Hosszú ideig nem akadt mérkőzés, amit végigjátszott volna, általában le- vagy becserélték, csak az utolsó négy meccsre tudta stabilizálni helyét a kezdőben.
„Talán a sérülések is hátráltatták, hiszen egy jó nevű olasz klub játékosaként tőle elvárható, hogy az NB I-ben kulcsember legyen a csapatában.”

Lázár Pál (Samsunspor - PMFC-Matias): Félresikerült légióskodás és hosszas kálvária után lett itthon csapata. Pécsen sokat vártak tőle, de nem tudott húzóember lenni. Összesen 8 meccsen játszott tavasszal, a bajnokság hajrájában már nem jutott neki lehetőség.
„Elek Ákos II. Szinte ugyanazt az utat járják be. A bajnok Vidi alapembere volt ő is, és azóta keresi az útját. Jó hír legfeljebb az, hogyha érzi a bizalmat, akkor benne is rejlik még potenciál a következő idényben.”

Szélesi Zoltán (Nijmegen - Újpest): A rutinja olykor jól jött, de gyengén teljesítő újpesti védelmet nem tette stabilabbá. Volt kiállítása, csinált 11-eseket és több kapott gól is az ő lelkén száradt tavasszal.
„Hosszú évek után tért vissza az NB I-be. Hozott egy jó átlagot, a jobban teljesítő játékosok közé tartozott a csapatában, de nem gondolom, hogy egy jobbhátvédnek vagy egy belső védőnek kellene meghatároznia egy csapat stílusát, arra ott vannak a támadók. Ebben az Újpestben nem egyszerű futballozni, nem ilyen célokhoz szokott korábban ennél a klubnál.”

Bodnár László (Salzburg - PMFC-Matias, Nyíregyháza): A DJ Hooper művésznévre hallgató egykori válogatott védő az elmúlt egy évben többet foglalkozott a zenével, mint a focival. Pécsen ősszel még csapatkapitány is volt, de Supka Attila távozása után elküldték. Tavasszal már az NB II-ben játszott Nyíregyházán.
„Nem igazán láttam, hogy mik voltak a pontos céljai. Belekóstolt a futball mellett másba is, de azért a focit sem adta fel teljesen, külső szemlélőként nehéz eldönteni, hogy neki mennyire komoly tervei vannak még profi focistaként.”

Gaál Miklós (Slavia Sofia - PMFC-Matias): Tavaszi formája alapján kérdéses, hogy ő fogja-e megoldani a pécsiek bal oldali védő gondjait. 9 meccs jutott neki, egy öngólt szerzett.
„Meglepően sikeres légiós évek vannak mögötte, hiszen nem könnyű ennyi ideig helytállni külföldön. Neki sikerült, a hazai körülményekkel és a Pécs hektikusságával talán nehezen birkózott meg, az állandóság tehet jót a teljesítményének.”

Mokány Lajos

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON