Mezey: "Túl igényes vagyok az NB I nagy részéhez" - kibeszélte a Vidi-korszakot is

Feltöltve: 2013, június 14 - 16:12 Frissítve: 2013, június 14 - 19:39

Két évvel ezelőtt Dr. Mezey György vezetésével szerezte meg fennállása eddigi egyetlen bajnoki aranyérmét a Videoton csapata. A szakember egy ebből az alkalomból készült hosszabb interjúban elmondta, az aranyév elején nem sokon múlt, hogy kirúgják, és arra is kitért, ha egy évvel korábban ott ülhet a kispadon a sorsdöntő meccsen, már 2010-ben bajnokcsapata van Székesfehérvárnak. Mezey úgy véli, az általa lefektetett alapokkal még legalább három évig aranyérmet kellett volna szereznie az együttesnek, de azt is elismeri, Paulo Sousa nagy bravúrt vitt véghez az Európa Liga csoportkörébe jutással. A mesteredző arra is kitért, vele szerinte kiverték volna a Sturm Grazot, és arra a felvetésre is felelt, látjuk-e még NB I-es csapat kispadján.

KI MIT OSZT: Az Újpest tulajdonosa 16 lakást vett a játékosoknak - kattints!

Két éve már, hogy megszerezte története első bajnoki aranyérmét a Videoton labdarúgócsapata. Ebből az apropóból hosszabb videóinterjút adott a bajnokokvarosa.hu internetes oldalnak Dr. Mezey György, az akkori együttes mestere.

– Amikor felkértek sportigazgatónak, hihetetlen állapotok fogadtak. Olyanok, amelyeket szavakba nem lehet önteni. Remek háttértámogatással túljutottunk a nehézségeken és a magyar szinthez képest csúcsminőségű csapatot produkáltunk két év alatt. Persze, ehhez kellett az a hatalmas segítség, amelyet a klubtól a háttérben kaptunk – kezdte a szakember.

Mezeynek aztán az arany ellenére nem hosszabbították meg a szerződését, mert a vezetők egy hároméves periódusra terveztek. Az egykori szövetségi kapitány leszögezte, mivel lejárt a szerződése, a Videotonnak joga volt ahhoz, hogy leváltsa, de úgy véli, fél évet még megérdemelt volna mindenképpen, és ha esetleg sikertelen lett volna a csapat a nemzetközi porondon, el lehetett volna kezdeni építeni az új gárdát. A szakember biztos benne, hogy a Sturm Grazot vele kiverte volna az együttes. Mezey azt is hozzátette, szerencsétlen volt a távozásának bejelentése, hiszen két nap múlva nem sok köze volt szakmailag a Kecskemét ellen elveszített kupadöntőhöz, és a játékosok is bizonytalanok voltak.

– Annak a csapatnak még legalább három évig bajnoknak kellett volna lennie, hiszen az ellenfelek nem erősödtek számottevően. Kétszer adta a Vidi a gólkirályt, és öt játékos jutott el a válogatottig, ezek alapján mondom ezt. Persze, tegyük hozzá, elismerésre méltó a nemzetközi szereplés, ami az Európa Ligában történt, és remélem, előbb-utóbb megint bajnok lesz a kedvenc csapatom – tette hozzá.

Mezey azóta sem ült NB I-es együttes kispadján, és amondó, valószínűleg már nem is fog.

– Szerettem volna magam meghatározni, hogy mikor hagyom abba, és ezt most kortól függetlenül mondom, és nem az volt a terv, hogy majd nekem diktálnak. Viszont túl igényes vagyok. A magyar futball jelenlegi helyzetében csak pár csapat van, amely elsősorban a szakmára támaszkodhat, ha akar valamit produkálni, a többinek szervezési, menedzselési, anyagi, gazdasági háttérrel kapcsolatos problémái vannak. Abból a korból pedig már kinőttem, hogy az vegye el a szakmai munkám elől a figyelmet, hogy a balszélső megkapja-e a fizetését. Félig megrágott játékosokkal nem lehet eredményt produkálni. Szóval az igényeim egy kicsit magasak, és nem az anyagi igényekről van szó. Ha találnék egy olyan helyet, mint a rendbe rakott Videoton, akkor ingyen is mennék, tudva a korommal járó határokat. Jó lett volna önmagam elhatározásából befejezni, de egyre kevesebb esélyt látok erre – mondta.

Mezey a bajnokokvarosa.hu-nak adott interjúban egy sor apró részletre is kitért a Vidinél eltöltött évekkel kapcsolatban. Elmondta például, hogy az aranyév elején kis híján leváltották.

– A siófoki meccs után, ha jól szedtem össze a dolgokat, ki akartak rúgni. Az a mérkőzés felbőszítette a vezetőket és majdnem a bőrömbe került. Nüanszokon múlt, hogy nem kellett mennem. Délután hatkor tudtam meg, hogy mégis maradhatok. Aztán beindult a henger és sorra daráltuk be a magyar csapatokat – tekintett vissza.

A Ferencváros ellen aratott emlékezetes, 5-0-s Üllői úti siker kapcsán felvetették a szakembernek, az a diadal hol helyezkedik el a sok győzelem között.

– Szakmailag egy fantasztikus tett volt. A játékosok szinte mértani pontossággal hajtották végre a közösen kidolgozott feladatokat. Hogy az a meccs volt-e csúcs? Én nem szoktam különbséget tenni. Van olyan csata, amely a nehézségi foka miatt óriási élmény, például a Pápa elleni, amikor a bíró kizavart, mert valamit nehezményeztem. Akkor még szigorúbban jártak el a Videoton edzőjével, mint a későbbiekben – hangzott a válasz.

A beszélgetés során az ezüstéremmel véget ért idény is szóba került. A Videoton az utolsó körben kikapott Győrben, így nem tudta kihasználni a Loki botlását, és a második helyen végzett.

– Nagyon fájó pont... Az Újpest ellen indulatból mondtam valami olyat a bírónak, amiért két meccsre eltiltottak, így nem ülhettem ott a padon a sorsdöntő győri meccsen. Bekő Balázs, aki helyettesített, remekül végezte a dolgát, de száműztek a játékoskijáróba és egy MLSZ-ellenőr állandóan a nyakamon lógott, nem szegem-e meg a szabályokat. Felelősséggel állítom, hogyha ott vagyok a kispadon, már abban az évben megvan a bajnoki cím, hiszen az utolsó percekben kaptunk egy értelmetlen gólt – emlékezett vissza Mezey.

A tréner azt is hozzátette, azért kezdte el magyar játékosokra építeni a csapatát, mert úgy véli, lokálpatriotizmus nélkül lehetetlen igazi klubot csinálni. Arra a felvetésre, cél volt-e a látványos játék az eredményesség mellett, így felelt:

– Nem szeretem ezt a "támadófutball híve vagyok" megközelítést. Szerintem aki ezt mondja, az nem ért sokat a futballhoz. Van miliő, ahol igazi támadófocit lehet játszani és van olyan is, ahol másfajta játék kell, hogy eredmény legyen. Mindenesetre Fehérváron adott a közeg a támadófutballhoz – fogalmazott. (Fotók: vidi.hu)

A Mezey Györggyel készült videóinterjú itt tekinthető meg - kattints!

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON