Ilyen lesz az átszervezett NB II

Feltöltve: 2013, június 18 - 14:13 Frissítve: 2013, június 18 - 16:51

Óriási harc várható a felkerülésért az új, egycsoportos NB II-ben, gyakorlatilag a mezőny fele úgy vág neki a következő idénynek, hogy a célok között szerepel az NB I-es tagság kiharcolása. Az újoncok közül a Dunaújváros is ebbe a kategóriába sorolható, a Várda SE pedig egy évet "késleltette" a feljutást. A mezőny Budapest mellett 12 megyét fed le, jelen állás szerint két külföldi lesz az edzők között, és rengeteg olyan, akinek élvonalbeli tapasztalata van. Bemutatjuk az egycsoportos NB II mezőnyét.

KI MIT OSZT: Stieber 40 fokban duplázott - kattints!

Mint ismert, ősztől már nem 32, hanem csak 16 csapat küzd egymással a magyar másodosztályban – nyugat-keleti bontás helyett immár csak egy csoportban. A hétvégi osztályozók után 15 együttes bebiztosította a helyét a mezőnyben, már csak az a kérdés, a licenccel nem rendelkező Eger helyére ki ugrik be.

A feltöltési szabályok szerint az osztályozót elveszítő, legjobb százalékos mutatóval rendelkező NB III-as együttesé lehetne a jog, csakhogy a Dorognak sincsen licence, a "b" pont értelmében így a Sopron menekülhet meg mégis (vagy más értelmezés szerint a Felsőtárkány ölébe hullhat a lehetőség).

Az egycsoportos NB II eddig biztos mezőnye:
Kieső az NB I-ből: Siófok
A Keleti csoport 2-5. helyezettje: Vasas, Békéscsaba, Balmazújváros, Nyíregyháza
A Nyugati csoport 2-5. helyezettje: Kozármisleny, Gyirmót, Zalaegerszeg, Ajka
Az osztályozók győztesei: Szolnok, Cegléd, Tatabánya, Dunaújváros, Várda SE, Szigetszentmiklós
+ Sopron vagy Felsőtárkány

Az egyértelmű, hogy átszervezés után kiélezettebb harc lesz a második vonalban az NB I-be kerülésért, ha pedig konkrétan végignézünk a csapatokon, látható, hogy a mezőny majdnem fele azzal a céllal indul majd harcba, hogy az idény végén ott legyen az első két hely valamelyikén. A Siófok, a Vasas, a Békéscsaba és a Nyíregyháza nem titkoltan az élvonalba vágyik, a tavasz alapján Szolnokon is ugyanez lehet a cél, Zalaegerszegen sem gondolkodnak tartósan az NB II-ben, Gyirmóton pedig a legújabb verzió szerint kétéves terv készült, amely a történelmi felkerülést célozza. Emellett nem szabad megfeledkezni a Dunaújvárosról, amely tavasszal átgázolt a mezőnyön az NB III-ban és amely kapcsán már korábban írtuk, hogy a rövidtávú cél minél előbb visszajutni az NB I-be.

A Vasas-pálya mellett két olyan helyszínen is jelen lesz ősszel az NB II, ahol korábban magyar bajnokcsapat volt (Zalaegerszeg, Dunaújváros), de Békéscsabán például Magyar Kupa-győztes együttese volt a városnak a 80-as évek végén.

A mezőny egyébként nagyjából lefedi az egész országot. Budapest mellett 12 megye képviselteti magát (Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest két-két csapattal), mindez pedig azt jelenti, hogy csak három olyan megyéje akad Magyarországnak, amelynek nincsen egyetlen csapata sem az első két osztályban (Nógrád, Heves, Csongrád).

Pár szót az új arcokról. Dunaújvárosban tele van a csapat élvonalat is megjárt, rutinos futballistákkal (Sitku Illés, Böőr Zoltán, Milinte Árpád), és a fent említett célokkal összhangban nem lenne meglepő, ha a nyáron is hasonló elvek mentén erősítenék a keretet. A Pálhalmából újjáéledt gárda rendelkezik az NB II egyik legjobb létesítményével, amit még a 2000-es évek elején építettek a később megszűnt Dunaferrnek.

A kisvárdai Várda SE-ben is akad ilyen a korábbi nyíregyházi Miskolczi László személyében, a padon pedig az a Révész Attila ül, aki korábban a Szparinál volt szakvezető. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek stadionjában egyes források szerint 3000 ember volt kíváncsi a Szeged elleni osztályozóra. A csapat egy éve is kiharcolta a jogot a másodosztályban való indulásra, akkor viszont nem vállalta a szereplést.

A kisvárdai aréna:

(Fotó: magyarfutball.hu / legifotok.hu)


Az NB II-es edzői kar

Természetesen akad még olyan csapat, ahol lehet változás a kispadon, mindenesetre jó közelítéssel már látható, mely szakemberek meccselhetnek ősszel a másodosztályban. Dirk Berger és Zoran Kuntic személyében két külföldit találunk a névsorban, olyan tréner pedig összesen hat akad, aki már megjárta szakmai vezetőként az NB I-et (Pásztor, Sisa, Simon, Mihalecz, Kis, Révész, Kuntic).

Vasas: Dirk Berger
Békéscsaba: Pásztor József
Balmazújváros: Híres Gábor
Nyíregyháza: Lucsánszky Tamás
Kozármisleny: Szabó Zsolt
Gyirmót: Sisa Tibor
Zalaegerszeg: Simon Antal
Ajka: Mihalecz István
Szolnok: Kis Károly
Cegléd: Ványi Zsolt
Tatabánya: P. Nagy László
Dunaújváros: Dobos Barna (sportigazgató)
Várda: Révész Attila
Szigetszentmiklós: Zoran Kuntic (Fotó: szolnokimavfc.hu)

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON