Szabics a visszavonulásáról: "Labdát pumpálok vagy vizet hordok a válogatottnak"

Feltöltve: 2013, október 3 - 12:21 Frissítve: 2013, október 4 - 08:29

Szabics Imre a napokban jelentette be visszavonulását, így a nevét hiába keresnénk az utolsó vb-selejtezőkre készülő keretben, a 36-szoros válogatott játékos már csak a nézőtérről szoríthat a nemzeti csapatért. Itthon a Ferencvárosban, külföldön a Sturm Grazban, a VfB Stuttgartban, az FC Kölnben, a Mainzban, az Augsburgban is megforduló támadó döntése okairól, jövőjéről, múltjáról beszélt az mlsz.hu-nak. Szabics többek között szót ejtett arról is, miért nem igazolt az NB I-be, valamint kiderül: továbbra is hisz abban, hogy megszerezhetjük a második helyet a csoportunkban.

Itt az új Fradi-oldal - kattints!

Kezdjük a legkézenfekvőbb kérdéssel: miért döntött az azonnali visszavonulás mellett?
- Azt már régebben eldöntöttem, hogy nyáron befejezem a profi pályafutásomat, a Sturm Graz vezetőivel hónapokkal ezelőtt megbeszéltük, hogy a jövő évtől nem a pályán segítem a csapatot, hanem valamilyen más funkcióban dolgozom a klub sikereiért. Miután a vártnál gyengébben kezdtük a szezont, a vezetőség úgy döntött, előrehozza a jövő nyárra tervezett drasztikus fiatalítást, így nekem már nem jutott volna szerep az idény végéig. Döntenem kellett, hogy fél évet a kispadon ücsörgök, vagy elmegyek egy másik csapathoz, esetleg a klubbal közösen valamilyen más megoldást találunk. Utóbbi verzió valósult meg, a klub felajánlott vezetői állást, én pedig elfogadtam, ezért pár hónappal előrehoztam a visszavonulást.

Az elmúlt hónapokban hallani lehetett olyan híreket, hogy itthonról is voltak komoly ajánlatai. Nem csábította a lehetőség, hogy egy-két évre hazajöjjön a magyar NB I-be? Egy jó formában lévő Szabics Imre még harminckét évesen is erőssége lehetett volna itthon bármelyik csapatnak.
- Nem egyik napról a másikra hoztam meg a döntést, előtte informálódtam a lehetőségeimről. Feltettem magamnak a kérdést, hogy akarom-e még a folytatást, de minden a befejezés mellett szólt. Azon a szinten, amit magamnak mérceként felállítottam, már nem tudtam volna hosszú távon szerepelni, és az igazság az, hogy a Sturmnál töltött időszak után másik csapatban sem tudtam elképzelni magam. Másrészt harminckét évesen eljött az ideje annak, hogy a civil pályafutásomat kezdjem el építeni. Játékosként már nem volt számomra perspektíva a labdarúgásban. Nagyon hosszú volt a profiként eltöltött tizenöt év, most pár hónapig gondolni sem akarok a focizásra. Azt el tudom képzelni, hogy néha hobbiból lemegyek játszani a barátokkal, de azt semmiképpen sem, hogy, mondjuk, a rendszerben tolódást gyakoroljam bármilyen csapat tagjaként edzéseken. Lehet, hogy később megváltozik a véleményem, de most úgy látom, tizenöt év profiskodás, bármilyen szép időszak is van a hátam mögött, éppen elég volt.

Az sem motiválta, hogy Egervári Sándor egészen mostanáig rendszeresen postázta önnek a meghívót a magyar válogatottba?
- A válogatottság nagyon sokat jelentett számomra, de a mérleg nyelvét nem tudta a folytatás felé billenteni. Nagyon jó lehetőséget kaptam a Sturmtól, nem volt értelme ezt veszni hagyni azért, hogy valamilyen szinten még focizhassak egy ideig. Két-három év múlva aligha ajánlottak volna fel hasonlót, úgy éreztem, meg kell ragadnom ezt az esélyt, túl sokat kockáztattam volna, ha visszautasítanom. A döntésemet már a szeptemberi vb-selejtezők előtt meghoztam, de nem akartam azzal zavarni a felkészülést a románok elleni fontos mérkőzés előtt, hogy előhozakodjak ezzel. A válogatott továbbra is rengeteget jelent számomra, nagyon jó a kapcsolatom a stábbal és a játékosokkal. Ha segítségre lesz szükség, rám mindig lehet számítani a csapatnál. Ha kell, vizet hordok a többieknek a válogatott edzésein, vagy felpumpálom nekik a labdákat. A válogatottért bármit szívesen megtennék.

Említette, hogy hiba lett volna elszalasztani a graziaknál adódó lehetőséget, de azt még nem, hogy pontosan milyen funkciót lát el mostantól a Sturmnál.
- A klubvezetés egy profin működő játékosmegfigyelő részleg megszervezését és vezetését bízta rám. A Sturmnál jelenleg nincs ilyen részleg, pedig szükség és igény lenne rá, ezért most nekilátunk létrehozni. Összetett és felelősségteljes feladatról van szó. Az új divízió egyik feladata, hogy játékosokat találjuk a csapat számára, méghozzá a legjobb labdarúgókat, akik Ausztriában szerepelnek. Figyelni kell, kik lehetnek a lehetséges jelöltek a különböző posztokra, mikor jár le a futballisták szerződése, a kiszemelteket hogyan lehetne megszerezni a klub számára. Figyelemmel kell kísérni a játékosok fejlődését, ki az, aki valamiért megrekedt egy szinten, kivel lehet pótolni az esetleges távozókat. Aprólékosan fel kell térképezni a focistákat, olyan mélységig, hogy kik a szülei, mit eszik, mit iszik, mennyi időt gyakorol az edzések után. Rövid és hosszú távra egyaránt tervezni kell. Ez kőkemény üzlet, komoly összegeket lehet megspórolni egy jól működő megfigyelő részleggel, de nagy a felelősség is, mert nem engedhetjük meg magunknak, hogy hibázzunk, egy-egy döntésen nagyon sok pénz múlhat.

A teljes interjú az MLSZ.HU oldalán olvasható.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON