"Nem igazi szurkoló, aki nem segít minket 90 percen át" - interjú Marco Rossival

Feltöltve: 2013, október 11 - 12:19 Frissítve: 2013, október 11 - 15:52

Több hangzatos nyilatkozata is volt az elmúlt hetekben a Honvéd irányító Marco Rossinak. A Mezőkövesd elleni vereség után lelátói hangokra reagálva saját távozását is pedzegette, mondván vannak ajánlatai, a Vojvodina elleni kiesést követően pedig arról beszélt, a bentmaradásért fognak küzdeni az NB I-ben, ha nem erősítenek. Csakfoci.hu-nak adott interjújában az olasz az említett témák mellett a Fradi elleni hibátlan mérlegére és arra is kitért, két új csatára képes lesz-e pótolni Lanzafamét és Martínezt, de arról is szót ejtett, hogyan élik meg, hogy mostanában megcsappant a nézőszám a hazai mérkőzéseken. Rossi szerint egyébként egyáltalán nem vagyunk esélytelenek este a hollandok ellen. Interjú.

Utazz Barcelona-meccsre! I Utazz Real Madrid-meccsre!

A gyengébb kezdés után kezd magára találni a csapata. A Haladás után a Fradi ellen is sikerült nyerni.
– Nagyon elégedett is vagyok, hiszen két olyan csapatot vertünk meg, amely az anyagi lehetőségek tekintetében előrébb jár nálunk. Így kell folytatni, de nem lesz egyszerű. Elég kevés a bevethető játékosunk. A Ligakupában például a jelenlegi két legjobb csatárunk, Job és Daud sem pihent. Kevés játékosunk van arra, hogy sok meccset lejátsszunk – mondta Marco Rossi a csakfoci.hu-nak.

Mindhárom meccsét megnyerte csapata a Ferencváros ellen, amióta átvette az együttest. Az FTC-nek egyetlen más rivális ellen sem megy ennyire rosszul. Mi lehet ennek az oka?
– Nem tudok hirtelen egyetlen konkrét okot sem mondani. Nekünk meg a Kecskemét ellen nem megy, holott nem vagyunk rosszabbak nálunk. Minden meccs lefolyása más, fogalmazhatok úgyis, hogy minden mérkőzés máshogy születik és máshogy hal meg. Tény, hogy zsinórban háromszor legyőztük a Ferencvárost az irányításommal, ennek pedig a szurkolók mellett mi is örülünk. Az ilyen sikerek egyébként nagyon jók a fiatalok önbizalmának növelésére.

A Vojvodina elleni kiesés után arról beszélt, a bentmaradás kell, hogy a cél legyen. Az utolsó pillanatban érkezett játékosokkal milyen erős a jelenlegi Honvéd?
– Azért azt látni kell, hogy igazán minőségi játékosokat borzasztó nehéz idehozni. Mindenki tudja, hogy a magyar futballban akadnak gazdasági gondok és közismert, hogy nálunk nem lehet annyira sokat keresni. Az nagyon pozitív, hogy a tulajdonos meghallgatta a kérésemet és leigazoltuk Jobot és Daudot. Remélem, gyümölcsöző lesz a jelenlétük. Mindenesetre nem lehet azt várni, hogy valaki idejön, aztán másnap száz százalékot hozzon a tudásából. A játékosok is emberek, szokniuk kell azt az új világot, amibe csöppentek, meg kell ismerkedniük az itteni labdarúgás sajátosságaival, a csapat stílusával. Ugyanúgy türelmesnek kell lenni velük, mint a fiataljainkkal. Attól, hogy közülük páran a második csapatban, az NB III-ban meghatározó játékosok, akik képesek eldönteni egy-egy mérkőzést, nem jelenti azt, hogy bevetjük őket az élvonalban, és ugyanaz lesz. Mindenkinek dolgoznia kell, mindenkit a helyén kell kezelni, és minél kevesebbet kell beszélni. Várjuk, hogy a fiataljaink beérjenek.

Volt egy másik hangzatos nyilatkozata is. A Mezőkövesd elleni vereséget követően arról beszélt, a közönség egy része kikezdte az olasz játékosokat, és mivel Ön is olasz, kész távozni is, ha szeretnék.
– Két vagy három emberről volt szó, szerencsére nem többről. Szerintem egy szurkolónak az a dolga, hogy 90 percen át segítse a csapatot, aztán utána mondhat persze, amit akar, bármilyen véleményt formálhat. Ha viszont nem teszi meg, hogy végig ott áll a csapata mellett, akkor egy sportszerető ember, aki kimegy a meccsre, és beszél ezt-azt, nem pedig igazi szurkoló. A Honvéd szurkolói szerintem tudják, hogy a csapat és az edző mellett kell állniuk. Annak ellenére mondom ezt, hogy mostanában a vita miatt nincsenek nagy létszámban jelen. Hozzám személy szerint egyébként pozitívan állnak a drukkerek, segítik a munkámat és ez korábban is így volt.

Azt is mondta ugyanebben a nyilatkozatban, hogy vannak ajánlatai. Hívják haza Olaszországba?
– Ó, nem... Az edzők piaca egy dologban jelentősen különbözik a játékosokétól. Elméletileg bármikor felállhatunk egy kispadról, ha meg tudunk egyezni a vezetéssel. Na de ez esetemben nem aktuális, nem akarok elmenni. Folytatni akarom a munkámat abban a reményben, hogy szép eredményeket érünk el, ki szeretném tölteni a szerződésemet. Aztán majd meglátjuk, mi lesz...

Pedig Fabio Cordella egy nyilatkozatában azt mondta, készen állna arra is, hogy a Serie A-ban dolgozzon.
– Hízelgő. Nagyra tartom Cordella urat, és a barátom is, viszont ahhoz, hogy az olasz élvonalban dolgozzak, nem ártana egy ajánlat, az pedig tényleg nincsen.

George F. Hemingway a kifakadásait azzal magyarázta, hogy tipikus szenvedélyes olasz, aki kimond valamit, aztán megnyugszik, és 5 perc múlva már másként látja a dolgokat.
– Ebben nincs igaza. Amit felfokozott állapotban, a meccs hevében mondok, azt 10 perccel később is megerősíteném. A lényege ugyanaz lenne a mondandómnak. A Mezőkövesd ellen is azért voltam dühös, mert nem lehet annyi hibát elkövetni, mint amennyit mi elkövettünk. 15 helyzetünk volt, nekik 3, és sikerült 2-0-ra kikapni, ami egyszerűen hihetetlen. A felfokozott hangnem ilyenkor egy jelzés a játékosok felé is.


(Fotók: honvedfc.hu)

Nem lehet elmenni szó nélkül a Honvéd kapcsán amellett, hogy az ultrák nagy része mostanában távol marad a hazai meccsektől. Nem éppen ideális 800-1000 ember előtt játszani.
– Nem tudom pontosan, mi áll a háttérben, én ehhez csak egy valamit tudok hozzáfűzni. A futball létezésének nem sok értelme van nézők nélkül. Azért nagyon más 10 ezer ember előtt játszani, mint a Ligakupában úgy, hogy ötvenen vannak.

Kanyarodjunk vissza az új játékosokhoz. Daud és Job biztatóan mutatkozott be, előbbi három gólnál jár már a bajnokságban. Képesek lehetnek Lanzafame és Martínez pótlására?
– Martínez és Lanzafame játéka hatalmas erősítés volt számunkra az előző idényben, de ezzel nem mondtam újat. Daud és Job is elindult ebbe az irányba, de egyelőre még csak kevés mérkőzést játszottak nálunk. Bízom bennük, mint ahogy az összes játékosomban bízom.

Mancini és Testardi is nagy reményekkel érkezett a nyáron, de nem nagyon villogott eddig egyikük sem.
– A Ligakupa-meccsen már láthattuk, hogy Mancini kezd odaérni arra a szintre, amit tud. Testardi kapcsán az akarattal nincsen gond, és nagyon remélem, hogy ő is javulni tud, mert eddig még valóban nem mutatott semmi különöset.

Más. Mi, magyarok nagyon várjuk már a pénteki válogatott meccset. Mit gondol? Lehet csodát tenni Hollandiában?
– A lehetőség szerintem megvan, méghozzá főleg egy dolog miatt. A magyar játékosok elvileg sokkal motiváltabbak, hiszen a hollandoknak megvan már a kijutás, Magyarország viszont még harcol érte. A fociban az eredmények alapja a motiváció, úgyhogy szerintem megvan az esély a vendéggyőzelemre.

Szabó Miklós

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON