Mészöly honosítással erősítené a magyar válogatottakat

Feltöltve: 2014, január 18 - 13:06 Frissítve: 2014, január 21 - 13:10

Mészöly Géza, az U19-es válogatott szövetségi kapitánya leszögezte, csapata mindenképpen ki akarja harcolni a világbajnoki részvételt a hazai rendezésű nyári Eb-n. A tréner több problémát is említett a hazai utánpótlás-képzés kapcsán, Belgiumról vagy Ausztriáról pedig követendő példaként beszélt. Mészöly úgy véli, mindenképpen növelné csapataink versenyképességét, ha az említett országokhoz hasonlóan mi is élnénk a honosítás eszközével.

ÁTIGAZOLÁSI HÍREK: A Juventus figyeli a Honvéd játékosát - kattints!

Nagy esélyt kapott a magyar U19-es válogatott azzal, hogy hazai pályán szerepelhet a 2014-es Európa-bajnokságon. A Mészöly Géza vezette korosztály idehaza válthat jegyet a következő U20-as vb-re, ahol a Németh Krisztián és Koman Vladimir nevével fémjelzett gárda bronzérmet szerzett.

– Bátran állíthatom, hogy legalább annyira tehetséges társaságról van szó, mint az említett csapat esetében. Mivel az Eb-re július 19. és 31. között Magyarországon kerül sor, nagyon szeretnénk élni azzal a lehetőséggel, amelyet a vendéglátó szerep kínál. A nyolc csapatos mezőnyből az 1-6. helyezett gárda vívja ki a 2015-ben Új-Zélandon lebonyolítandó világbajnokságon való részvételt, vagyis legalább egy mérkőzést meg kell nyernünk ahhoz, hogy bizakodhassuk – mondta a szövetségi edző a heol.hu-nak, majd rátért az erőviszonyokra.

– Játékban felvesszük a versenyt a nemzetközi élvonallal, s közben akadnak különös figyelmet érdemlő eredményeink is. Ide sorolható az olaszok 5-2-es legyőzése, amire felkapta a fejét a szakma, de említhetem az Egyesült Államok ellen Portugáliában aratott sikert is. Ebben a korban sincs még jelentős különbség a fiatalok tudásszintje között, ám míg a vetélytársak nagy részénél nívós bajnokságokban futballoznak az ifjak, addig a mi erősségeink nem mindig jutnak meghatározó szerephez a klubjukban. Egy 18 és 21 év közötti futballistánál rendkívül lényeges, hogy rendszeresen tétmeccsen bizonyíthasson, mert csak így tud fejlődni. A padon, vagy csereként epizódszerepre kényszerítve nem lehet előbbre lépni.

Mészöly hozzátette, fontos szempont, hogy sok országnak lényegesen nagyobb a merítési lehetősége, nem 12-13 fiatal akad, akik megütik egy korosztályban a nemzetközi szintet. A tréner azt viszont pozitívumként említette, hogy a jelenlegi gárda már 60 nemzetközi meccsen van túl.

Az egykoron az élvonalban is dolgozott szakember két követendő példát is említett a kontinensről.

– Belgiumot ide sorolnám, mint ahogy az osztrákok példája is követhető lehetne. Érdekes, hogy ezek az országok egyrészt azért is járnak előttünk, mert képesek olyan játékosokat honosítani, akik húzóemberként segítik őket. Persze itt nem arra gondolok, hogy jöjjenek tömegével az afrikaiak, ám meggyőződésem, hogy a testi adottságok, képességek, de leginkább a gyorsaság vonatkozásában jót tenne néhány ilyen fiatal játékos – fogalmazott Mészöly. (Fotó: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON