Így indokolta az MLSZ az utánpótlás vezetésének lefejezését

Feltöltve: 2014, január 21 - 14:56 Frissítve: 2014, január 21 - 17:03

Az MLSZ közleményben jelentette be, hogy Nyilasi Tibor sportigazgató, Both József utánpótlás szakágvezető valamint Mészöly Géza és Pisont István kivételével az összes korosztályos nemzeti együttes szakvezetője távozik posztjáról. Egyedül az FTC legendája marad a szövetség alkalmazásában, de lényegesen más szerepkört kap. Az indoklás szerint az elvárt előrelépés nem történt meg az utánpótlás válogatottaknál és arra is akadt példa, hogy csapataink az elvártnál lényegesen gyengébben teljesítettek mind eredményességben, mind a fegyelem tekintetében. Az MLSZ a megüresedő tisztségekre várhatóan a következő, februári elnökségi ülésen, és az azt követő napokban jelöli ki az új szakembereket.

ÁTIGAZOLÁSI HÍREK: Leandro a válogatott miatt térne haza - kattints!

Az mlsz.hu oldalon megjelent közlemény:

Az elmúlt hároméves időszak lezárását követően értékelte az utánpótlás-válogatottak mellett végzett szakmai munkát a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetése, és a jövőbeni sikerek reményében személyi változásokról döntött.

A tavalyi év végén az MLSZ elnöksége előtt részletesen beszámolt Nyilasi Tibor sportigazgató, Both József szakmai és képzési igazgató, valamint Róth Antal az U21-es válogatott szövetségi vezetőedzője. A beszámolókat meghallgató elnökség értékelése szerint: "...bár az elmúlt három évben a korosztályos válogatottak játékszínvonala és eredményessége egy-egy mérkőzésen, vagy tornán időnként elfogadható és reménykeltő volt, de kiváló eredménnyel járó lényeges vagy tartós változás a megelőző időszakhoz képest nem történt. Mivel a csapatok mellett dolgozó vezetők és szakemberek elhivatottsággal, ambicionáltan végezték munkájukat, ezért a Szövetség vezetése hosszú ideig türelemmel kezelte a szakágat, azonban az elvárt - sikerességben is mérhető - előrelépés három esztendő letelte után sem történt meg. Sajnálatosan arra is akadt példa, hogy a korosztályos válogatottak az elvárásoknál lényegesen gyengébben teljesítettek mind az eredményesség, mind a fegyelem terén..."

Valós tény, hogy a jelenlegi versenyrendszerben roppant nehéz bejutni a korosztályos Európa-bajnokságok döntőibe, hiszen a házigazdák mellett csak hét-hét csapat kvalifikálhatja magát, de ez nem ment fel az alól, hogy három év alatt egyetlen korosztálynak (U17, U19) sem sikerült az Eb-döntőbe jutás, sőt, tavaly a fiatalabb generáció tagjainál még a selejtező elitkörbe (azaz a legjobb 28-ba) jutás is elmaradt.

Hasonlóképpen az U21-es válogatott sem tudott eredményes selejtezősorozatot teljesíteni. Az U21-es válogatottat vezető Róth Antal kettős feladattal irányította korosztályát. Egyrészt feladata volt a tehetséges fiatalok felkészítése a felnőtt válogatottságra, hiszen ez a korosztály az A-válogatott közvetlen „előszobáját” jelenti, másrészt cél volt a minél eredményesebb nemzetközi szereplés. Róth Antal és stábja az első feladatkörben jelentős, és a mindenkori szövetségi kapitány számára hasznos munkát végzett a korosztály mellett, ám a teljes időszakot tekintve sikertelenség jellemezte hároméves működését. Ami a tavalyi évet illeti, a csapatnak négy selejtező mérkőzést követően minimális esélye maradt az Eb-kvalifikációt jelentő helyek megszerzésére, miközben Albánia ellen, hazai pályán elfogadhatatlanul gyenge teljesítménnyel szenvedett fájó vereséget.

A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében az elvárások igen magasak a korosztályos válogatottakkal szemben, hiszen a közvélemény és a szakma is várja a terület eredményességét, ezért a Szövetség vezetése úgy döntött, hogy egy korosztályt kivéve az utánpótlásszakág teljes személyi állományát megújítja. Ebből következően az Elnökség eddigi munkájuk megköszönése mellett, felmentette Nyilasi Tibor sportigazgatót, Róth Antal U21-es vezetőedzőt, továbbá kezdeményezte Both József szakmai-képzési igazgató, valamint a férfi utánpótlás szakág összes szövetségi edzőjének felmentését.

Az U19-es korosztály ez év júliusában rendező jogán részt vesz a hazai rendezésű Eb-döntőben. Tekintettel a felkészülésre rendelkezésre álló idő rövidségére, az Elnökség az U19-es korosztályt több mint egy éve felkészítő edzőpáros esetében nem kezdeményez változást, a csapatot változatlanul Mészöly Géza és Pisont István vezeti az Eb-döntőben. A felmentett személyek mindegyike elhagyja az MLSZ-t, kivéve a hetvenszeres válogatott Nyilasi Tibort, akinek munkájára a továbbiakban más területen, a labdarúgás népszerűsítésében számít a szövetség.

Az MLSZ vezetése a változtatás ellenére elismeréssel mond köszönetet Nyilasi Tibornak, Róth Antalnak, Both Józsefnek és szakmai stábjának az elmúlt három esztendőben végzett elkötelezett, jobbító szándéktól vezérelt, odaadó munkájáért.

Az MLSZ a megüresedő tisztségekre várhatóan a következő, februári elnökségi ülésen, és az azt követő napokban jelöli ki az új szakembereket, akikkel szemben magas elvárásokat fogalmaz meg a magyar labdarúgás fejlődése érdekében." (Fotó: mlsz.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON