"Most én sírhatnám el magam, ahogy Duchatelet tette" - interjú a stadionból is kitiltott Szélesivel

Feltöltve: 2014, április 2 - 15:12 Frissítve: 2014, április 11 - 09:43

Ma már a stadionba sem engedték be Szélesi Zoltánt, aki egy hete hosszú idő után újra pályára lépett az Újpest csapatában. A rutinos védő a csakfoci.hu megkeresésére rejtélyesen eltűnt szerződésekről beszélt, illetve részletesen elmondta, mi történt vele az utóbbi napokban. Reagált Roderick Duchatelet állítólagos 20 millió forintos ajánlatára is, valamint arra is, bomlasztó személynek tartja-e magát. Interjú.

Úgy tudni, ma egyeztetni szerettél volna Újpesten. Mire jutottál?
– Semmire, mert nem jutottam tovább a recepciónál. Ott annyit mondtak, hogy sajnálják, de elnöki utasításra nem tehetem be a lábam a klubházba – mondta Szélesi Zoltán a csakfoci.hu-nak.

Néhány napja módosított feltételekkel visszatértél az első csapathoz, újra pályára is léptél, és úgy tűnt, véget ér ez a 8 hónapja húzódó ügy. Ehhez képest óriásit fordult a világ körülötted. Mi történt?
– Ezt a kérdést nem nekem kellene feltenni, hanem a belga tulajdonosnak. Mondja el ő, miért gondolta meg magát. Én belementem egy általa kieszközölt szerződésmódosításba, miután a teljes hazai közeg megteremtette a lehetőségét annak, hogy a játékosok és a klub folytatni tudják.

Külső szemmel nézve azért nehéz elhinni, hogy ok nélkül álljon minden ennyire a feje tetejére egy hétvége alatt.
– Az a legegyszerűbb, ha elmondom, mi hogyan zajlott pontosan az elmúlt napokban. Múlt kedden a belga tulajdonos kérésére a többiekkel egyetemben felmondtam a korábbi kft.-vel a szerződésem, aláírtam a lemondó nyilatkozatot is, hogy az esetleges csődeljáráskor már szabadon igazolható játékos legyek, hogy majd gond nélkül aláírhassak az új kft.-hez azokkal a feltételekkel, amit kértek tőlem. Nem titok, hogy a bérem feléről lemondtam ennek érdekében. Miután ez megtörtént, azonnal ki is váltották a játékengedélyem, szerdán pedig már játszottam is 20 percet a Magyar Kupában. Joggal éreztem azt, hogy minden sínen van, úgy készültem, hogy hétvégén újra pályára léphetek.

Igaz, hogy kezdő lettél volna a Haladás ellen?
– Igen. Nebojsa Vigjnevic kitért a hitéből, amikor megtudta, hogy megint ügy van körülöttem. Sajnálkozott, mert úgy építette fel a heti munkát, hogy számolni tudjon velem a vasárnapi bajnokin, én pedig ehelyett megtörve, megalázva battyoghattam haza szombaton a stadionból. Mint ismert, csütörtökön este, pénteken délelőtt jogátruházással megmenekült a klub, sokan sokat tettek ennek érdekében. De már aznap kiderült, hogy valami nem stimmel a helyzetemmel. A technikai vezető hívott, hogy egyszerűen nem találják az új kft.-vel kötött szerződésemet, így azt nem is tudják beadni az MLSZ-hez, hogy a játékengedélyt megkaphassam. Egy teljes csapatnyi tanúm van rá, hogy az aláírt szerződést a klub ügyvezetőjének korábban átadtam, csakúgy, mint a többi játékos. Költői kérdés, hogy véletlen lehet-e az, hogy minden csapattársam szerződése megvolt, csak az enyém keveredett el valahol útközben... Sikerült azon nyomban elérni a tulajdonost, hogy szóljunk neki, nincs meg a szerződésem, de ő közölte, hogy tudja, majd egyből letette a telefont. Ezek után hétvégén többször is hívtam, de nem tudtam elérni, majd az elnök felelősségre vont, hogy miért zaklatom őt, amikor "weekend" van. Közölte, hogy majd a képviselőmnek, Gém Zoltánnak elmondja, mi a pontos helyzet velem. Hétfőn délután találkoztak is, de neki már mindent letagadott, még azt is, hogy pár nappal ezelőtt mindenben megegyeztünk volna, sőt, bármilyen szerződést aláírtam volna. Egyben jelezte, hogy Szélesi Zoltánt nem kívánja alkalmazni a továbbiakban.

Roderick Duchatelet a mai Nemzeti Sportban azt mondta, hogy felajánlott Neked korábban 20 millió forintot a szakításért, de nem fogadtad el. Miért nem?
– Igen, hallottam, hogy ezt nyilatkozta, de ezzel az állítással megint nem tudok mit kezdeni, ugyanis nincs semmi alapja. Először is, hosszú ideig egyáltalán nem is közölte velem, miért kerültem partvonalra, az utóbbi 3-4 hónapban pedig már egyáltalán nem egyeztettem személyesen a belga tulajdonossal, csak a képviselőmön keresztül, aki szintén nem tudott ilyen ajánlatról. Kikérem magamnak, amit rólam állított Roderick Duchatelet. Nem kizárt, hogy emiatt is jogi útra kerül az ügy.

Szavaival azt is sugallta, hogy bomlasztó személyiség vagy, akinek további jelenléte nem lenne túl szerencsés a csapat öltözőjében.
– Nem hiszem, hogy nekem saját magamnak kellene védőbeszédet tartani. Erre csak azt tudom tanácsolni, hogy menj be az Újpest öltözőjébe, és tarts egy közvélemény-kutatást Szélesi Zoltánról. Nyugodtan kérdezd meg az összes hazai és külföldi játékost arról, hogy bomlasztónak tartanak-e. Az elnök úrnak pedig azt ajánlom, hogy kérdezze meg nyugodtan a klubházban Nebojsa Vigjnevicet, ő is így gondolja-e ezt.

Most tulajdonképpen kinek a játékosa vagy? Esetleg szabadon távozhatsz más klubba?
– Egyelőre sehol nem játszhatok, mert az új céggel aláírt szerződésem eltűnt, nem adták be az MLSZ-hez. A belga tulajdonos tulajdonképpen engem bent hagyott a becsődölt kft.-ben, de mivel a többiekhez hasonlóan alá kellett írnom egy lemondó nyilatkozatot is, hogy szabadon igazolható legyek, így jelen állás szerint én egy munkanélküli focista vagyok. Akár szabadon igazolhatóvá is válhatok, de csak akkor, ha ezt az álláspontot az MLSZ is megküldi számunkra. Erre várunk most. Gyomorgörcsöm van napok óta, sőt, hónapok óta. Úgy tűnt, minden sínre kerül, de mostanra minden megváltozott. Most nekem lenne rá okom, hogy elsírjam magam, ahogy a tulajdonos tette, de nem teszem meg. Viszont belefáradtam ebbe a történetbe, így ügyvédek kezébe adom ezt a harcot, vívják meg ők. Ami eddig folyt, azt már nem szeretném tovább folytatni.

A derbin azért még megnézed a csapatot?
– A helyszínen biztosan nem, mivel nem mehetek be a stadionba. Marad a televízió. (Fotó: ujpestfc.hu)

Mokány Lajos

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON