"Nem hiszem, hogy mostanában bajnok lesz a Honvéd" - interjú a lemondott Marco Rossival

Feltöltve: 2014, április 29 - 10:28 Frissítve: 2014, április 29 - 14:01

Nem érezte azt a bizalmat a játékosok és a vezetők részéről sem, mint korábban - indokolta lemondását Marco Rossi, a Honvéd volt szakvezetője csakfoci.hu-nak adott hosszabb interjújában, amelyben részletesen értékelte Magyarországon töltött két évét. Az olasz elismerte, hiba volt a Diósgyőr elleni meccs után távozását "bejelentenie", mivel ott valami eltört az együttesnél. Hangsúlyozta, nagyon fontos lenne, hogy tisztázzák a szurkolókkal a valós célokat és az is, hogy idény közben nem változtatnak azokon. Rossi szívesen maradna hazánkban, és bár ajánlata egy sincs, ő is hallotta a pletykát, hogy Fehérváron nagyra tartják a munkáját, és azt is elismerte, hogy ügynöke a télen a Ferencvároshoz is beajánlotta. George F. Hemingway-t olyan emberként jellemezte, aki üzleti vállalkozásként tekint a Honvédra, de megjegyezte azt is, ennek eredményeként van olyan gond a keretben, amit egy év és kilenc hónap alatt sem tudtak megoldani. Rossi nem hiszi, hogy a jelenlegi úton haladva akár pár éven belül bajnok lehet a Honvéd, a szakember emellett a magyar foci legnagyobb gondjaira is kitért. Interjú.

Miért mondott le?
– Úgy éreztem, hogy a csapat egy kicsit elvesztette a harci kedvét a mezőkövesdi mérkőzés után, és azóta sem sikerült visszaszerezni azt. Nem éreztem ugyanazt a hitet, a bizalmat a játékosok és a klub részéről sem, mint korábban. A Haladás és a Ferencváros ellen az első félidőben nagyon rosszul játszottunk, de a többi vesztes meccsen a statisztika alapján domináltunk, olykor jobbak is voltunk az ellenfeleinknél. Nem volt szerencsénk, a legnagyobb helyzeteket is kihagytuk, öt találkozón mindössze egyszer találtunk be. Általában felráz egy csapatot, ha elmegy egy edző, úgy éreztem, ezzel tudok most a Honvédnak a legtöbbet segíteni, szóval remélem, most is ez fog történni – mondta Marco Rossi a csakfoci.hu-nak.

Hirtelen döntött vagy volt előszele?
– Már néhány hete, a DVTK elleni meccs óta érlelődik a dolog. Fokozatosan csak halmozódtak a dolgok, és most úgy gondoltam, ezzel segítem a legtöbbet.

Korábban a mérkőzések utáni nyilatkozataiban már többször utalt a távozásának lehetőségére. Eljutott korábban is odáig, hogy felajánlja a lemondását?
– Nem, de szerintem akkor nem is fogadták volna azt el. Néha elég heves tudok lenni, és azért mondok ki ilyen dolgokat, hogy a játékosokat felrázzam. A DVTK elleni meccsben igazából a játék képe alapján egyáltalán nem volt benne, hogy kikapunk. Szivics is úgy nyilatkozott, hogy szerencséjük volt. A fociban viszont csak az eredmény számít, az emberek nem azt nézik, hogy a csapat mit érdemelt volna. Akkor azt is mondtam, hogy az idény vége után nem maradok. Ez valószínűleg hiba volt, mert akkor valami megváltozott...

George F. Hemingway egy interjúban úgy fogalmazott, csak a "szokásos szamárságait" mondta el.
– Heves természet vagyok, de nem mondok őrültségeket, minden mondatomnak oka van. A DVTK ellen, mint mondtam, hibáztam az ominózus kijelentéssel, de aztán vállaltam a felelősséget, elnézést kértem mindenkitől. Sokszor egy csapatnál kizárólag az edzőnek kell elvinnie a balhét, noha mások is felelősek lehetnek. Olyat sajnos még nem tapasztaltam, hogy ilyenkor más is felteszi a kezét, hogy én vagyok a ludas, de ezzel nincs is bajom. Öt meccset buktunk zsinórban, én vagyok a felelős, ezért beadtam a lemondásomat, ennyi.

A nyolcadik helyen hagyta ott a csapatot. Mennyire lehet elégedett?
– Mindenekelőtt tisztázni kellene a szurkolókkal, hogy mi a valós cél. Amikor aláírtam erre a második évre, célként az hangzott el, hogy a fiatalok fejlődjenek és minél többen kapjanak lehetőséget az első csapatban. Ennek megfelelően a 8-10. hely elérését céloztuk meg, tehát a biztos bentmaradást. Ezt a Honvéd a 21. fordulóra elérte, hiszen akkor még a nemzetközi kupaszereplésért harcoltunk. Miután viszont még a nyáron elveszítettük a Vojvodina, a Kecskemét és a Pápa elleni meccseket, én pedig azt mondtam, hogy a csapat célja az lehet, hogy két-három csapatot biztosan maga mögé utasítson, megváltoztak a dolgok. Hemingway úr elkezdett a harmadik helyről beszélni, hirtelen más játékosokat kerestünk, és érkezett is Daud, Job, Godoy valamint Perea, akik meghatározó emberekké nőtték ki magukat. Velük megvertük a Vidit, a Haladást, a Ferencvárost és döntetlent játszottunk egy olyan meccsen a Győrrel, amelyen győzelmet érdemeltünk volna. Az ősz végén aztán a sok sérült miatt a Pécs elleni Magyar Kupa-visszavágón rengeteg fiatalt be kellett vetnünk, a meccs hajrájában egyszerre nyolc akadémista volt a pályán. Kikaptunk, de ez ilyen esetben nem meglepő. Az elvárás viszont az volt, hogy fiatalokkal nyerni kellett volna, ami nem lehetséges, hiszen velük az lehet a cél, hogy ne essünk ki. És nem a minőség hiánya miatt, hanem amiatt, hogy esetleg még nem mindegyikük áll készen az adott pillanatban az NB I-re. Nem szabad idény közben változtatgatni a célokat. A tavaszt jól kezdtük, négy meccs alatt tíz pontot szereztünk, de nem a legerősebb ellenfelekkel szemben. Mezőkövesden aztán valami megtört, mint említettem. Ez a nyolcadik hely, a középmezőnybeli helyezés hűen tükrözi a csapat valós erejét. Semmi rendkívülit nem értünk el, de nem is nevezhető rossznak.

Mi az, amit a Honvéd ezekkel a lehetőségekkel maximum elérhet? Tavaly mégiscsak harmadikok lettek.
– Az egy csoda volt, a csodák pedig nem ismétlődnek meg... És ez sok ember véleménye, nem csak az enyém. A szurkoló persze mindig azt szeretné, hogy nyerjen a csapat, de ha valaki nem tud többet költeni, nem tud minőséget igazolni, akkor behatároltak a lehetőségek. Ha azt kérdezi, hogyan tud fejlődni a magyar futball, a válasz ugyancsak egyszerű: pénzt kell beletenni, minél többet. Tapasztalatból beszélek. Olaszország húsz évvel ezelőtt Európa élén volt a futball erősségét tekintve, ma már csak az ötödik a sorban. Miért is? Angliában, Németországban, a legnagyobb spanyol vagy francia csapatoknál sokkal több pénzből gazdálkodnak, a világ legjobb játékosait odaviszik. Ez a különbség. Egy edző meg tud szervezni egy csapatot, tud dolgozni a játékosok fizikális, mentális állapotán és a taktikán, de a felnőtt profi futballban a minőséget egyetlen edző sem tudja már a játékosokba beletenni. Az vagy megvan, vagy nem, és ez dönti el a meccseket.

A játékosok hogy fogadták a döntését?
– Nem tudom, még nem beszéltem velük, olyan friss a dolog. Persze bemegyek majd elbúcsúzni, és megköszönöm a munkájukat. Azt vallom egyébként, hogy egy edzőnek nem kell baráti viszonyt ápolnia a játékosokkal, mindennek a kölcsönös tiszteleten kell alapulnia.


(Fotók: 1909foto.hu)

Benne van a pakliban, hogy Magyarországon folytatja?
– Szívesen maradnék, de el kell ismerni, hogy egyetlen ajánlatom sincsen. Szerintem az igazán érdekes klubok azért zömében elégedettek az edzőikkel, de annak is örülnék, ha esetleg pár év múlva máshonnan térhetnék vissza, mert valakinek eszébe jutok.

Azért a Vidinél például váltás lesz és vannak olyan pletykák, amelyek szerint Fehérváron jó véleménnyel vannak az Ön munkájáról.
– Be kell valljam, ezt én is hallottam, méghozzá akkor, amikor egy vezérszurkoló meglátogatott minket a Fradi elleni meccs előtt. Engem ugyanakkor senki nem hívott fel, sem a Viditől, sem Kaposvárról, sem máshonnan.

Úgy hallottuk, az ügynöke más magyar kluboknak is beajánlotta korábban.
– Mivel a szerződésem júniusban lejárt volna, egy ideje már dolgozott az ügyön, hiszen munkát kellett nekem találnia arra az esetre, ha nem maradok. Ez a dolog teljesen normális a profi futballban és csak a munkáját végezte azzal, hogy a játékosairól és rólam is küldött e-mailt egy-két helyre. Hozzám az információ már csak akkor jut el, ha van komoly érdeklődés, de ennek híján én csak az aktuális munkámmal foglalkoztam.

Igaz, hogy a télen Ricardo Moniz utódját kereső Ferencváros is ezek között volt?
– Azt hiszem, igen, de nem sok minden jutott el hozzám erről. Egyébként egészen mostanáig cseppet sem érdekeltek ezek a dolgok, csak a kispesti munkámmal foglalkoztam. Meggyőződésem, hogy a szurkolók a legfontosabb a futballban és tisztelem őket annyira, hogy mindig mindent megteszek, amit tudok. Volt, hogy Hemingway úr küldött egy e-mailt, amiben jelezte, hogy nem tetszik neki, hogy csapatot keresnek nekem, de neki is csak azt tudtam mondani, hogy a menedzseremnek az a dolga, hogy munkát szerezzen nekem, engem ez semmiben nem befolyásol. Egyébként kizárólag a téli szünetben történt bármi tudtommal ezen a téren.

Mi a helyzet Olaszországgal? Korábban azt mondta, esélye sincs bekerülni a Serie A-ba.
– Ott a legmagasabb szinttől kezdve jóval alacsonyabb osztályokig csak egy valami számít, a kapcsolatok. Senkit nem érdekel, milyen munkát végzel. Ráadásul én egy elég nyílt ember vagyok, nem köntörfalazok. Ha nem mondhatom ki, hogy "ember, te egy hülye vagy", akkor is látni lehet a szememben, mit gondolok. Nem vagyok túl diplomatikus, ez pedig nem segít.

Hogy tudná jellemezni George F. Hemingway tulajdonost?
– Úgy próbálja vezetni a klubot, mint egy akármilyen kft-t, gazdasági vállalkozást. Nem akar pénzt veszíteni, ami korrekt hozzáállás, hiszen így biztosított a klub jövője. Hallottam híreket, hogy itt-ott csúszások vannak a fizetésekben, de nálunk ilyen nem volt. A Honvéd rendesen fizet. Persze, ha a lehetőségek behatároltak, ha tíz csapat költségvetése nagyobb, akkor egy 8. hely jó eredmény.

A kívánt igazolásokból mennyit kapott meg?
– Egy éve és kilenc hónapja kértem egy balbekket, de azóta sem sikerült igazolnunk. Volt egy magyar kiszemeltem, akit nem akarok nevesíteni, mindenesetre tavaly is az NB I-ben játszott, idén is, nemzetközi tapasztalattal bír, és más poszton is bevethető, nem csak balhátvédként, szabad is volt, de elment máshová, mert máshol többet kapott. Kértem magyar játékosokat, szabadon igazolhatóakat, de a futballisták általában a pénz alapján döntenek, ami nyilván érthető is.

Mi az, ami leginkább idegesíti a magyar fociban és mi tetszik a leginkább?
– A bíráskodás kapcsán tapasztaltam például furcsaságokat. Volt, hogy öt meccs alatt kétszer megkaptuk ugyanazt a bírót, egyik alkalommal se nyertünk vele. A Ferencváros ellen az alapvonali játékvezető a nyilvánvaló leshelyzetet nem vette észre a kapott gólunknál. Persze, lehet, hogy csak pechünk volt... Egyébként az érem másik oldala, hogy Kassai Viktort fellépése alapján a világ egyik legjobbjának tartom azzal együtt, hogy legutóbb ellenünk tévedett. Ugyancsak lehetne javítani a versenynaptáron, hogy ne kelljen három nap alatt két meccset játszani, mint a múlt héten a Fradinak. Ezzel együtt szerintem az MLSZ és a kormányzat törekvései is jók. A szövetség kikéri a klubok, az edzők véleményét, ez egy jó módja a megoldások keresésének. A stadionépítések is fontosak, mert így több ember lesz a lelátókon. Szerintem jól nyúltak a problémákhoz az illetékesek.


(Fotók: 1909foto.hu)

Korábban nyilatkozott olyat, hogy egy-két magyar csapat még a Serie A mezőnyébe is beférhetne. Tartja?
– Olyanok biztos lennének, amelyek a Serie B-ben jól szerepelnének, de szerintem olyan játékosok és csapatok is akadnak, valóban, amelyek akár az élvonalban is megállnák a helyüket. A magyar futball fejlődik, a Serie B szintje pedig sajnos megy lefele.

Meglepte, hogy legutóbb a magyar kupacsapatok már augusztusra elvéreztek, vagy ez a realitás?
– Azért az olyan együttesek, mint a Videoton, a Győr vagy a Debrecen, sokkal többre hivatottak, de sokszor múlik sok a szerencsén is. Mindenesetre az említett három csapatnak a Fradival kiegészülve jó kilátásai lehetnek a nemzetközi porondon is.

Mit tudna üzenni a Honvéd és a magyar futball híveinek?
– A legjobbakat kívánom nekik és arra kérem őket, hogy a legnehezebb helyzetekben is tartsanak ki a csapat, főleg a fiatalok mellett. Hibázhatnak, veszíthetnek, de mindig mellettük kell, hogy legyenek.

Mikor lehet újra bajnokcsapat Kispesten?
– Őszintén szólva nem hiszem, hogy rövid időn belül, de talán egy kupát sikerülhet nyerni kis szerencsével. Akkor lehet cél az aranyérem, ha annyi pénzt raknak a klubba, mint a 4-5 topcsapatnál. Persze, lehet találni egy Lanzafamét szerencsével, de ez sem elég egy bajnoki címhez, mint láttuk. Több befektetés kell, méghozzá éveken át. Hosszabb távon kell gondolkodni. (Fotók: 1909foto.hu)

Szabó Miklós

» » Országos focitorna indul komoly pénzjutalommal - siess a nevezéssel!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON