A szurkolók hozták létre a Honvéd egyedülálló emlékhelyét

Feltöltve: 2014, június 19 - 10:15 Frissítve: 2014, június 19 - 10:15

A XIX. kerület szívében, a Fő utca 38. szám alatt megnyílt a Kispesti Futball Ház. A Honvéd szurkolóit összefogó Kispesti LTE egyedülálló projektjét szerdán a meghívott vendégek – a klub sokszoros bajnok, válogatott labdarúgói, vezetői, a szurkolók és a média képviselői – tekinthették meg, csütörtökön 16 órától pedig már a nagyközönség töltheti meg (klub)élettel.

A Kispesti Futball Ház megnyitójáról szóló hivatalos közlemény:

Több mint kétéves folyamat végén állunk itt. Most már a Bozsik Stadionon túl is van egy hely, ahol az érdeklődők és a klub szimpatizánsai megismerkedhetnek a csapat múltjával és jelenével – mondta a megnyitón a korábbi válogatott közönségkedvenc Gyimesi László, a Honvéd ötszörös bajnoka, a tervet kiötlő és kivitelező szurkolói egyesület (Kispesti LTE) elnöke. – Köszönjük az önkormányzat segítségét, és a volt, a jelenlegi és a jövőbeli játékosainknak, hogy állandó, mégis állandóan változó kiállítást nyithattunk. Hátha jön valaki a mostani fiatalok közül, aki túlszárnyalja a hatszoros bajnok rekorderünket, Sikesdi Gábort.

A KFH hármas célja: bemutatni a kispesti labdarúgás immár 105 éves történelmét; rendezvényei révén találkozási pontként szolgálni; építeni és összetartani a klub szurkolóinak, játékosainak, dolgozóinak közösségét.
Tizenkét éve fogalmazódott meg bennem az ötlet, de akkor még csak álom volt, ami mára megvalósult – nyilatkozta az ötletgazda, és a kivitelezés motorja, Kaszás Kálmán. – Két éve az önkormányzat is mellénk állt, megkaptuk ezt az épületet, ami az elhelyezkedésével, adottságaival is a lehető legjobb választás. Különböző rendezvényekkel is meg fogjuk tölteni a termeket, például közönségtalálkozók szervezésével a régi játékosaink, vezetőink és a szurkolók részvételével. Időszakos kiállításokat is tervezünk, akár egy-egy csapatunk, időszakunk, nagy játékosunk pályafutásának részletesebb bemutatásával. Hál’ Istennek rengeteg büszkeségünk van, akikről vagy amikről akár külön kiállításokat is rendezhetnénk. Hogy hány emeletesnek kéne lennie ennek a háznak, hogy nyugodt lelkiismerettel minden elférjen? Szerintem az Empire State Building magassága nagyjából megfelelő lenne.

Az úttörő kezdeményezés munkálatai – az épület felújításától a berendezésen és a takarításon át egészen a Neopaint csoport látványos falfestményeinek megalkotásáig – a Honvéd-drukkerek összefogásával jöttek létre. Ki alapanyagot, ki szaktudást, ki a lelkes, kétkezi munkáját ajánlotta föl. A gyűjtemény nagy része is a szurkolók, illetve a korábbi kispesti futballisták felajánlásaiból származik, de a megnyitón George F. Hemingway tulajdonos és Gács Pál igazgató által képviselt Budapest Honvéd is adott „kölcsön” a relikviáiból.

A honi sportban úttörőnek számító elképzelést Kispest Önkormányzata is felkarolta, a ház mellett anyagi támogatással is segítve a tervek megvalósítását.
Nagy örömömre szolgál, hogy egy ilyen hosszú előkészítő munka után itt állhatunk, és megcsodálhatjuk több mint egy évszázad relikviáit – mondta Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere. – Értéket hozott létre a KLTE, bemutatva kerületünk tán legnagyobb hírességének, a klubnak és legendáinak történetét. Később bővülhet, interaktívabbá is válhat a kiállítás, és ez a hely nem csak a kispesti, de a kerület határain túl, országszerte élő szurkolók zarándokhelyévé is válhat. Egykori Honvéd-játékosként is úgy látom, hogy az általunk biztosított hely, és a három plusz kétmillió forintos támogatás eltörpül ahhoz a lelkes és áldozatos munkához képest, amelyet a KLTE tagjai végeztek a szabadidejükben.

Az ügy "nagykoalíciós" támogatását jelzi, hogy Gyimesi László balján a szocialista polgármester, jobbján Tarnai Richárd, a Fidesz-KDNP választókerületi elnöke beszélt lelkesen a kiállításról.
Méltó helyet kaptak ezek a lenyűgöző emlékek ebben a szép kúriaépületben – mondta Tarnai Richárd. – Lehetőség és kötelesség is továbbfejleszteni a kiállítást, amelyet nem csak a Kispest-szurkolóknak, de akár a serpáknak is érdemes megnézniük, ha látni akarják az általuk is ismert Puskás Ferenc klubjának történetét. Az új stadionok, az utánpótlásközpont, az akadémiák mellett ilyen kezdeményezésekre is szükség van, hogy hosszú távon, egyszer talán ne a Real és az Atlético, hanem mondjuk a Honvéd és az FTC játsszon egy BL-döntőben.

A Kispesti Futball Ház keddenként és csütörtökönként 16-tól 19 óráig tekinthető meg, illetve a hazai mérkőzések napján két órával a kezdés előtt nyit.

Pirlo, Neymar, Messi, Ronaldo - akciós focikönyvek a vb alatt! »

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON