Mezey: "Biztos csak tésztát ettek a brazilok is" - keményen kritizálta a magyar focit a vb kapcsán

Feltöltve: 2014, július 19 - 09:18 Frissítve: 2014, július 19 - 11:48

Mezey György szerint a nemrég véget ért világbajnokság láttán is kiderült, hogy a magyar futball nem képes tartani a lépést a világgal, csak a zselézett hajban és "tetkóban", ezért kultúraváltásra volna szükség vezetői szinten is. A volt szövetségi kapitány szerint a Videoton is csődöt mondott a külföldi vonallal, mert túl gyorsan várták az eredményeket, de a "szakértők" is kaptak a kritikájából. Mezey a brazilok és a spanyolok vb-pofonja kapcsán a szovjetek elleni 0-6-tal is párhuzamot vont és a „tésztaevést” is felemlegette. A Heti Válasz interjújából szemezgettünk.

Mezey György a Heti Válasznak adott interjújában arról is beszélt, hová helyezi a magyar labdarúgást a múlt vasárnap véget ért vb tükrében.
- Zselézett vitorlás hajban, a tetkókban tartjuk a lépést a világgal, ám elsősorban kultúraváltásra lenne szükség itthon. Nem az a megoldás, hogy idehívok két-három embert, és ők majd megmondják, hol és mit kell csinálni. Lehet cserélgetni a kapitányokat és az edzőket, ettől nem leszünk jobbak. Három jó döntéstől holnap még nem lesz eredmény, aki ezt hiszi, nagyot téved. Az nem működik, hogy idehívunk idegenből egy embert, mondván, ő futballkultúrát teremt, majd nem értjük, miért nem jön azonnal az eredmény. Ezt bizonyítja a Videoton csődje itthon.

Mezey az általa említett kultúraváltást több oszlopra húzná fel, így fogalmazott a tréner, amikor a hetilapban arról kérdezték, mi segítheti elő a szükségszerű változást.
- Például a politika, amely most a futballt tekintve jó úton jár. Kellenek hozzáértő vezetők, akik tudják, a mai világ és a mai futball új módszereket kíván. Egy példa: szörnyű hallani, hogy a magyar labdarúgás jelenlegi eredményei dacára egyre nagyobb számban felbukkanó szakértők arról beszélnek, hogy egyik vagy másik játékos tizenvalahány kilométert futott, és ez mekkora dolog. Pedig csak arról van szó, mekkora távot tett meg sétálva, kocogva és sprintelve vegyesen, és ez csupán mennyiségi mutató, nem minőségi. Már csak az hiányzik, hogy a serdülőben elkezdjék futtatni a gyerekeket, akik még egy egyeneset sem képesek belerúgni a labdába. A jó focihoz nem futógépek kellenek, hanem komplett futballisták.

Mezey a vb, illetve a házigazda brazilok vagy a spanyolok szereplése kapcsán is "hazabeszélt".
- Olvastam, hogy biztosan mi, Csank János, Egervári Sándor és én adtuk a tanácsokat, azért kaptak ki ennyire a spanyolok a hollandoktól, a brazilok pedig a németektől, de csak arról van szó, hogy ilyen kudarcba még egy világbajnok is beleszaladhat. Nem tudom, nem tudhatom, mert nem élek benne a brazil labdarúgásban. Ha annak idején nem vagyok nagyon mélyen a magyarban, nem veszem észre Kardost, Eszterházyt vagy Nagy Antit. Azt pedig tudomásul kell venni, hogy aki 30 évet eltölt a mi szakmánkban, az egyszer-egyszer óhatatlanul kikap és nyer is 6-7 góllal – mondta Mezey György, a magyar válogatott utolsó, 1986-os mexikói vb-szereplését levezénylő szövetségi kapitány, aki a brazilok 7-1-s veresége és a spanyolok lebőgése kapcsán a szovjetek elleni 0-6-tal is párhuzamot vont.

- Kíváncsi volnék, mit mondanak most a minket átkozók a brazilokra és a spanyolokra. Biztos ők is csak tésztát ettek a felkészülés során…egész egyszerűen az ellenfél szerez egy gólt, majd gyorsan egy másikat, és pillanatok alatt minden kicsúszik a kezed közül.

A szakember kiemelte: a magyar futball több példát is elleshetett a világbajnokságon a kisebb, de sikeres résztvevőktől.
- Ez a világbajnokság bebizonyította, hogy bárhol lehet jó és komoly labdarúgást létrehozni. Mindenki láthatta Costa Ricát, a többi dél- és közép-amerikai csapatot vagy éppen Algériát. Remek, motivációban gazdag játékosok alkotják valamennyit, akiknek a technikai képzettsége a felgyorsult tempóban is érvényesül. Ha nekik sikerült, nálunk sem lenne lehetetlen – fogalmazott Mezey.

A teljes interjú elolvasható a Heti Válasz e heti számában!

Pirlo, Neymar, Messi, Ronaldo - akciós focikönyvek a vb alatt! »

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON