Kovács Zoltán: Legközelebb akkor sírok, ha vezetőként is bajnok leszek az Újpesttel - Tilos passzolni!

Feltöltve: 2014, július 31 - 11:21 Frissítve: 2014, július 31 - 16:24

Jelen pillanatban még rugalmasan kezelik a határvonalakat, vannak viták, de ezek építő jellegűek – mondta Kovács Zoltán a Roderick Duchatelet-ével meglévő munkakapcsolatáról a csakfoci.hu-nak, aki arról is beszélt, egy év elteltével számot kell majd vetnie arról, hogy a kompromisszumokat megérte-e meghozni. A sportigazgató elmondta azt is, mit kért a tulajdonostól, amikor első alkalommal beszéltek, de arra is választ adott, miért nem fog a futballon kívül mással foglalkozni Újpesten. Arról is megkérdeztük, mikor lesz bajnokcsapat a Megyeri úton, miért jött el Diósgyőrből, és tulajdonképpen mennyi pénze van most az Újpestnek igazolásokra. Tilos passzolni Kovács Zoltánnal.

TILOS PASSZOLNI: A rovat korábbi részei itt!


1. FÉLIDŐ

1. Amikor először leült tárgyalni a tulajdonossal, mi volt a legelső vagy legfontosabb dolog, amihez ragaszkodott?
- Az önállóság. Nyilván egy klubnál is mindig van valaki legfelül, akivel kompromisszumot kell kötni, de az nem vonzó, ha emiatt jelentősen sérül az ember karaktere. Jelen pillanatban még rugalmasan kezeljük a határvonalakat, vannak viták, de ezek építő jellegűek. Nem arra hivatottak, hogy eldöntsék, ki az erősebb a háznál, és nem is a haragszomrád, örökharag típusúak, ami idehaza gyakori jelenség. Szerintem mindkét fél tud a másiktól tanulni. Roderick Duchatelet jobban ért az üzlethez, fociban viszont azt gondolom, még inkább én vagyok a támaszték, de ez lenne a normális.

2. Volt már Újpesten sportigazgató korábban, egy nehéz időszakban. Mi az, amiből a korábbi tapasztalatból kiindulva többet nem kér?
- A pénztelenség. Anno rémálmomban nem gondoltam, milyen nagy a baj valójában, olyan viszonyok között soha többet nem szeretnék dolgozni. Én most olyan információk birtokában tértem vissza, hogy jelenleg rendben vannak a pénzügyek a klubnál. Biztosan nem fogok többé minden gondot a nyakamba venni - például válságmenedzselés, szponzorszerzés -, hanem csak arra fogok koncentrálni, ami rám tartozik, az pedig a futball.

3. Van-e olyan szereplője az Újpest közelmúltbeli történelmének, akivel nincs beszélő viszonyban? Tulajdonos, vezető?
- Semmiféle kapcsolatom nincs az azóta eltávolított tulajdonosi körrel, vezetői stábbal és alkalmazottakkal.

4. A belga tulajdonos tavasszal, a klub körüli bizonytalanság idején sírva fakadt egy sajtótájékoztatón. Ön mikor fog sírni az Újpest miatt?
- Én akkor is sírtam, amikor 2011-ben egy erősen megfiatalított csapattal legyőztük az utolsó fordulóban a bajnok Videotont, a szurkolók pedig az A-teraszra átvonulva ünnepelték a csapatot. Hogy legközelebb mikor fogok sírni? Ha 1998 után vezetőként is bajnok lehetek majd ezzel a klubbal.

5. Ha félreteszi az érzelmeit és a vágyait, akkor hogy látja, mikor lehet ennek realitása: mikor lesz bajnok az Újpest?
- Bajnoki címet felelősen ígérni nem lehet, legfeljebb azt, hogy egy csapat reálisan száll harcba a bajnoki aranyért, mert mindig csak nüanszok döntenek. Négyéves szerződést írtam alá, és ebben az is benne van, hogy ezen belül, legfeljebb ennek a végéig szeretnék bajnoki címért harcba szállni. Van olyan klub - 3-4 is talán -, ahol talán aláírnék olyan szerződést is, hogy csak bajnoki cím esetén kapjak pénzt, de akkor nagyon sokat, de itt most még nem ez a helyzet. Jelenleg a költségvetést tekintve talán 6-7. helyen állunk, ez lehet a realitás is a tabellán.

6. Mi a véleménye arról, hogy a belga korszakban még egyszer sem tudott felsőházban végezni a klub?
- Az, hogy az Újpest a bajnoki mezőny első felébe se tud tartozni 3 éve, azon nincs mit megmagyarázni. Csak arra tudok gondolni, hogy mivel a pénz végig biztosított volt, így csak a másik két lábbal lehetett a probléma: vagy a megfelelő szakmai munka vagy a megfelelő játékosok hiányoztak. Nekünk azért kell dolgozni, hogy mindhárom pillér rendben legyen. A stabil háttér megvan, érzésem szerint megfelelő szakmai munka folyik, megfelelő játékosok viszont azért még kellenek. Ha hagynak dolgozni, akkor ez a harmadik láb is rendben lesz. De hogy mi működik jól vagy rosszul Újpesten, arra becsületesen csak egy év múlva tudok majd magamnak válaszolni. Nem én nyertem meg a lottóötöst, így természetesen kompromisszumokra kényszerülök a munkám során, de egy szezon elteltével biztosan kell majd tartanom egy számvetést, hogy amiket és amennyit ebből meghoztam és meghozok, az megérte-e?

7. Milyen szinten segítség és milyen szinten béklyó az, hogy az Újpest a Duchatelet-hálózat tagja?
- Először is, nekem az érintett csapatok közül az Újpest legfontosabb, amely szerintem nagyobb klub Magyarországon, mint a Charlton, a St. Truiden, a Jena vagy az Alcorcon a saját hazájában, az eredményekről nem is beszélve, még ha esetleg nem is a büdzsé nagyságára gondolok. Elvárások természetesen vannak felénk kintről is, de Magyarországról is, például az, hogy a klub a hagyományaihoz mérten szerepeljen, ez pedig fontos és érthető elvárás a drukkerek részéről. Ez csak egy jó és nyerő csapattal kivitelezhető, amelyiknek reális esélye van arra, hogy meccseket nyerjen. Természetesen lehet az is egyfajta elvárás, hogy az Újpest adjon játékost a Standardnak vagy a Charltonnak, hiszen ki ne szeretne egy jobb bajnokságban futballozni, de meggyőződésem, hogy egy fiatal tehetség is jobban tudna épülni, fejlődni egy olyan NB I-es klubban, amelyik erős, és nem csak vergődik. Jó lenne, ha a szerteágazó elvárásokat közös nevezőre tudnánk hozni.

8. Sportigazgatóként elvileg kiemelten fontos szerepe van a játékoskeret kialakításában. Van, illetve lesz olyan játékos, aki nem Ön által került ide?
- Igen és valószínűleg lesz is még ilyen. A többség általam jött, hiszen sportigazgatóként ezért hoztak ide, de azok a kompromisszumok, amikről már feljebb beszéltünk, az ilyen esetekre is vonatkoznak. Úgy gondolom szerencsésnek, ha szakmát a sportigazgató vagy a vezetőedző képviseli, de akadhat olyan helyzet, amikor az ember hiába mond nemet egy játékosra, és olyan is, amikor a vétóját elfogadják.

9. Mennyivel költhet nagyságrendileg többet új játékosokra a klub, mint mondjuk költött egy éve? Eurómilliós ajánlatokról is írt a szerb sajtó két játékos kapcsán.
- Ami a kérdés első felét illeti: fogalmazzunk úgy, hogy nekünk egyelőre még okosabbnak és leleményesebbnek kell lennünk a versenytársainknál. Ami pedig a nagyobb neveket illeti: volt némi alapja ezeknek a híreknek, de nincs értelme a konkrét kiszemeltek személyén lovagolni, mert én magam sem gondoltam, hogy ezeknek komoly realitása lenne. Egyszerűen azért, mert egy bizonyos nívó felett labdarúgók gyakorlatilag akkor sem igazolnak Magyarországra, ha meg tudnánk fizetni őket, sőt, igazán top játékos még csak kölcsönbe sem jön ide játszani. Egy ilyen ügylet háromszereplős, és a klub, játékos, menedzser trióból mindig lesz valaki, aki nemet fog mondani. Itt tartunk most, egyelőre még azért is meg kell dolgoznunk, hogy egy feltűnő magyar tehetség ne akarja 17 évesen elhagyni a magyar bajnokságot a jobb körülmények és a nagyobb megbecsülés érdekében.

10. Játszunk el a nevekkel: ha bárkire rámutathatott volna az NB I környékéről, kit igazolt volna le? Mondjon három nevet.
- Kalmár, Zé Luis, Besic. Aligha véletlen, hogy jelenleg egyikük sem játszik már a magyar bajnokságban…


2. FÉLIDŐ

1. Járt tanfolyamra, de állítólag nem akar soha edző lenni. Akkor miért?
- A VIP-csoportot végeztem el, UEFA engedéllyel, ez az A és B-licencet foglalta magába. Ugye, sohase mond, hogy soha, de erre talán mondhatom, hogy soha nem leszek vezetőedző, ezt már játékosként eldöntöttem, egyszerűen nincs rá ambícióim. Arra viszont van, hogy tanuljak, képezzem magam, a plusz tudás mindig jól jöhet.

2. Mitől jó sportigazgató valaki?
- Empatikus és jó emberismerő. Lehetne szakzsargonnal vagdalózni, de ebben a pozícióban 50 különböző karakter – edző, játékos, szakmai és technikai stáb – személyiségét kell összehangolni, ez a legnehezebb.

3. Kovács Zoltán sportigazgatóként a hányadik legjobb a szakmájában itthon?
- Szeretnék a legjobb lenni, és közben mindent úgy csinálni, hogy önmagam maradhassak.
Szinte mindent szeretnék meghonosítani abból, amit kint jól csinálnak, és mindent kitörölni, amit itthon rosszul, mert aki nem látja azt, hogy valami nem működik a magyar fociban, az vagy vak, vagy hazudik. Azokat a hibákat biztosan nem fogom elkövetni, amiket velem szemben játékosként elkövettek. Az a hozzáállás, hogy egy focista fogja be a száját, és egyáltalán örüljön csupán annak, ha nem tartozik neki egy klub, az megvetendő, fontos, hogy egy labdarúgó annak is érezze magát, mint ami. Amíg ezt a mentalitást nem irtjuk ki a magyar futballból, addig az egészet körülövező légkör sem fog megváltozni.

4. Nyílt titok volt, hogy az MLSZ sportigazgatói posztján felmerült a neve, de nem Önt választották. Min vagy kin múlhatott a dolog?
- Amit tudok erről, hogy komoly szinten merült fel a nevem, amire büszke vagyok, de az, hogy néhány befolyásos klubvezető nem engem támogatott, azzal nekem nem kell foglalkoznom, mert soha sem akartam mindenkinek megfelelni.

5. Tulajdonképpen miért jött el Diósgyőrből? Úgy hírlik, hogy megnyirbálták volna a lehetőségeit.
- Erre nem tudok mit mondani, majd kiderül, hogy milyen irányban mennek ott a dolgok. Lényegében teljesen mindegy, mert csak jó emlékeim vannak a klubról és a közegről. Sajnáltam ott hagyni a munkát, mert üdítő kivétel a magyar futballvalóságban az a légkör, ahogy ott hozzáállnak a futballhoz. Sokat tanultam ott, és remélem, adtam is valamit.

6. A hétvégén máris volt klubja ellen meccselhet. Csalódott lesz, ha a DVTK idén előrébb végez a tabellán Kovács Zoltán nélkül, mint az Újpest Kovács Zoltánnal?
- A Diósgyőr ma előrébb tart, mint az Újpest. A keretük is erősebb, de ettől még bízhatom abban, hogy nem a realitás kerekedik felül.

7. Korábban nyilatkozta, hogy Diósgyőrben már hónapokra előre dolgozik, ebből kifolyólag egyértelmű, hogy nemrégiben még a DVTK-nak nézett ki játékosokat. Most, amikor az Újpestet kellett megerősítenie, nem volt ebből problémája? Vadász Miskolcról érkezett, Nagy Gábor neve szintén felmerült ott, mint ahogy a sajtóban Griffiths mindkét klubnál a lehetséges erősítések között szerepelt.
- Egyik játékos sem azért került ide, mert az Újpest rálicitált volna a miskolci ajánlatra vagy valamiféle versenybe kezdett volna Diósgyőrrel. Újpesten sajnos késésben voltunk az érkezésemkor, mert nem kaptam senkitől előre elkészített stratégiát, az idővel kellett versenyt futnunk. Az meg valahol természetes, hogy ha az ember kinéz játékosokat, akkor azért teszi, mert velük szeretne dolgozni. Ez egy verseny, senki nem fog engem azért megdicsérni, ha Újpestre nem fogok tudni jó játékost hozni. Engem is a sikeres szereplés motivál, és éppen ezért muszáj így felfogni a dolgokat, mert ellenkező esetben engem sem fog senki megvédeni.

8. Szivics után most Vigjneviccsel dolgozhat. Viccesen kérdezhetjük: tanul már szerbül?
- Nem, dehogy. Értem a kérdést, de úgy élem meg, hogy abból is lehet tanulni, ha valaki külföldről érkezett edzővel dolgozik együtt. Szerencsére mindketten felkészült szakemberek, akik tudnak pluszt hozni a magyar futballba. Dolgoztam már rossz magyar edzővel és jó külföldivel is – ahogy fordítva is igaz -, úgyhogy nem az a lényeg, ki honnan érkezett.

9. Az elmúlt 15 évben 17 vezetőedző dolgozott Újpesten. Ki volt a legjobb?
- Nem kérdés: Mezey György. Az általa vezetett edzések és taktikai értekezletek azt a szintet képviselik, amivel minden légiósunk találkozhatott külföldön, így én is.

10. Korábban együtt dolgozott Mészöly Gézával Újpesten. Mit szól a mostani U19-es szerepléshez, közte két fájó vereséggel?
- Én csak abból tudok kiindulni, amit a pályán láttam, az pedig az első két meccsen arra engedett következtetni, hogy valami nem volt rendben a játékosokkal. Anélkül, hogy igazából véleményt formálnék, azt szeretném, hogy akik ma az utánpótlással és általában a magyar futballal foglalkoznak, soha ne mondják azt többé, hogy ebben a korban még felvesszük a versenyt a fejlettebb futballkultúrákkal. Láthattuk, hogy már ott is meglátszódnak azok a technikai és dinamikai hiányosságok, amiket később a felnőtteknél is látunk. Senki ne áltassa magát.
(Fotó: ujpestfc.hu)

Mokány Lajos

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON