Hemingway: Rosszcsontok

Feltöltve: 2010, november 22 - 13:15 Frissítve: 2010, november 22 - 13:22

"S ha már rosszcsontokról beszélünk: szombaton az egyik zsurnaliszta rosszcsont azt írta, hogy "A Honvéd játékosainak 2 havi bérrel tartozik a klub." Tény: a Budapest Honvéd egy fillér bérrel sem tartozik játékosainak. A bérek ki vannak fizetve, sőt, már a december 10-én esedékes bérek is a bankban vannak. Most már jobb lenne talán ismét a celebek szexuális életével foglalkozni, és nem a mi zsebünkben turkálni, meg az indulatokat kavarni."

Az elmúlt évek során többször előfordult, hogy újságíróknak vagy szurkolóknak álcázott személyek olyan dolgokat mondtak, írtak, vagy tettek, amely kiverte nálam a biztosítékot. Ugyan remélem, stílusom mindig a helyzetnek megfelelő volt, de bizony néha előfordult, hogy olyan kifejezéseket kellett alkalmaznom ezekkel a személyekkel kapcsolatban, amely nem nyerte el tetszésüket. Az évek során előfordult a huligán, a patkány, a söpredék, a görény, az agyi selejt, a labdarúgás sírásója, a rágcsálók, és más korrekt, a nyomdafestéket tűrő, de engem a nem teljesen szerethető kategóriába irányító szavak is. Az elmúlt napokban beszéltem Kaszás Kálmánnal, aki a Budapest Honvéd sajtóreferense. (Szerintem ez csak mellékfoglalkozása.) Főállásban igazából ő csapatunk első számú szurkolója, a Budapest Honvéd és a kispestiek rajongója, a szurkoló elkötelezett barátja. Ráadásul egy becsületes, kiváló ember, akinek a lojalitásához nem férhet kétség. Szóval adok a véleményére. Ő mondta, hogy lehetnek olyan szurkolók, meg újságírók is, akik nemigen értik, hogy én valóban csak csapatunk ellenségeire vagyok haragos, és a fenti jelzőkkel kizárólag őket illetem. Úgy döntöttem, elfogadom Kálmán véleményét, és megfogadom tanácsát. Ha a jövőben a fenti jelzőket érdemlő úriemberekről írok, akkor kizárólag a "rosszcsont" kifejezést fogom használni, merthogy az egy irodalmibb kifejezés. A lényegen persze nem változtat.

S ha már rosszcsontokról beszélünk: szombaton az egyik zsurnaliszta rosszcsont azt írta, hogy "A Honvéd játékosainak 2 havi bérrel tartozik a klub." Tény: a Budapest Honvéd egy fillér bérrel sem tartozik játékosainak. A bérek ki vannak fizetve, sőt, már a december 10-én esedékes bérek is a bankban vannak. Most már jobb lenne talán ismét a celebek szexuális életével foglalkozni, és nem a mi zsebünkben turkálni, meg az indulatokat kavarni.

Érdekes problémával foglalkozik ma az egyik bulvárlap. Fölveti, hogy több élvonalbeli csapat szívesen elhalasztaná a november végére – december elejére tervezett 16. és 17. fordulókat. Már a felvetés is érdekes, hiszen a cikk igazságtartalmát csak két-három csapathoz tartozó szakember véleményével támasztják alá. A probléma, amiről ír, viszont valós. Hozzáteszem, a baj nem az idei versenykiírással van, hanem azzal, hogy hogyan viszonyul a magyar rendszer a Kárpát-medencében szokásos időjáráshoz. Miután mind tavaly, mind az előző években kiderült, hogy február végén – március elején a legtöbb esetben lehetetlen mérkőzéseket rendezni Magyarországon, az az elhatározás született, hogy november végén – december elején, amikor az időjárás többnyire megengedi a mérkőzések lejátszását, kellene a két tavaszi fordulót lejátszani. A döntés helyesnek bizonyult. Ahol most pályagondok vannak, ott nagyjából egész évben pályagondok voltak különböző okokból. Nem mondom, hogy a Honvédra két elvesztett mérkőzés után nem férne rá egy kis pihenő, de a bajnokság versenykiírása nem változhat menet közben egy vagy több csapat igényei miatt.

Azt viszont érdemes lenne megvizsgálni, hogy egyáltalán miért is van ez a probléma. A magyar labdarúgó-társadalom nem mindig hajlandó elfogadni a tényeken alapuló vitákat. Sok tekintetben kényelmesebb legendákkal, mítoszokkal, vagy anekdotákkal érvelni. Magyarországon a mostani körülmények között márciustól novemberig lehetne komoly labdarúgó-életről beszélni. Ehelyett júniusban és júliusban a profi labdarúgó-társadalom elmegy nyaralni. Ez azt jelenti, hogy a lehetséges kilenc hónap helyet hét hónapon keresztül játszanak labdarúgóink. A vitát nem arról kellene folytatni, hogy mikor kellene a 16. vagy 17. fordulót lejátszani, hanem arról, hogy megengedhetjük-e magunknak, hogy két hónap előnyt adjunk angol vagy spanyol vetélytársainknak. Tehát arról, hogy őszi-tavaszi, vagy tavaszi-őszi rendszerben kellene bajnokságot játszani. Természetesen mindkét rendszernek megvannak az előnyei és a hátrányai, de az kétségtelen, hogy többet nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy a júniust és júliust nem a focipályán töltik a csapatok. Január és február bőven elég az alapozásra, december pedig a pihenésre. Nyáron játszani kellene. Van valaki, aki tényleg azt hiszi, hogy június 15-én kevesebb néző lenne, mint március 2-án?

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

George F. Hemingway bejegyzései csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással (www.pepsifoci.hu) vehetőek át!

CÍMLAPON