Ezért sztrájkolnak a Barcánál és a Realnál is - a háttér

Feltöltve: 2011, augusztus 18 - 14:15 Frissítve: 2011, augusztus 23 - 14:40

Gőzerővel tárgyal a Spanyol Liga (LFP) és a labdarúgók érdekvédelmi szervezete (AFE), de az első forduló így is elmaradt az első és a másodosztályban a futballisták sztrájkja miatt. Az egyik portál egy barcelonai gazdasági elemző segítségével azt boncolgatta, hogy milyen hatása lehet a nyitó kör elmaradásának, s a kutakodás során arra jutottak, hogy az aktuális világ- és Európa-bajnok hazájában bizony rosszul menedzselik a labdarúgást.

Nyerd meg Bojan Krkic dedikált Roma-mezét: kattints és nyomd meg a Tetszik gombot a bejegyzésnél!

- pepsifoci.hu - Az AFE eredetileg az első két fordulóra hirdetett sztrájkot, és bár megegyezés esetén a következő hétvégén már nem maradnak futball nélkül a spanyol szurkolók, az első kör elmaradásának is lesznek következményei – szakmai és gazdasági szempontból egyaránt. A Yahoo! sportoldala a barcelonai egyetem gazdasági elemzőjét, José Maria Gayt kérte meg, hogy világítsa meg a sztrájk financiális hátterét, és magyarázza meg az ok-okozati összefüggéseket.

– Ha nincsenek meccsek, nincsenek jegyeladások, veszteség éri a közlekedési vállalatokat, bárokat, éttermeket, az árusokat, egyszóval mindenki rosszul jár. Ha a liga egy év alatt 1, 6 milliárd euró bevételt termel, akkor egy hétvége kiesése arányosan 44 milliós veszteséget jelent – fogalmazott kertelés nélkül a szakember.

Természetesen a kieső TV-pénzekről sem feledkezhetünk meg, amelyek a liga bevételi forrásainak legnagyobb hányadát teszik ki – a Canal+ a hétvégén kilenc-tíz meccset is műsorra tűzött volna, de a sztrájk miatt a csatorna is hoppon maradt, és mondani sem kell, a szponzorok sem repesnek az örömtől…

José Maria Gay szerint a spanyol futballt egyszerűen rosszul menedzselik. A Betis a legjobb példa a félresiklott gazdálkodásra: a sevillai klub 20 millió eurós tartozást halmozott fel a játékosok felé. A futballisták olyannyira megelégelték a helyzetet, hogy péntektől keddig még az edzéseket is bojkottálják. A Real Zaragoza és a Racing Santander sorsa sem kevésbé sanyarú, előbbi 13, utóbbi 8 millió euróval tartozik a labdarúgóknak. Elképesztő adatok, de vajon hogyan lehetett volna megelőzni a bajt, illetve milyen módon lehet kilábalni a gazdasági krízisből?

– Először is csökkenteni kellene a kiadásokat, kevesebbet kellene költeni a játékosok bérére, és be kellene vezetni a fizetési plafont. Jelenleg egyszerűen rosszul vezetik a ligát – ütött meg kritikus hangvételt a gazdasági elemző.

S a bírálat annak fényében különösen jogosnak tűnhet, hogy a spanyol liga éves bevétele (1,6 milliárd euró) 1 milliárddal kevesebb az Európában listavezető Premier League által termelt összeghez képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON