Könyvben szállt bele a teljes német focielitbe a Bayern sztárja

Feltöltve: 2011, augusztus 29 - 17:58 Frissítve: 2011, augusztus 29 - 20:52

Rudi Völlertől Felix Magathon át egészen Jürgen Klinsmannig a német labdarúgás számos nagy tekintélyű, jelenleg szakmai vezetőként vagy trénerként tevékenykedő képviselőjét is magára haragította Philipp Lahm, a német válogatott és a Bayern München hátvédje.

NB I: Minden az élvonal hétvégi fordulójáról - kattints!

- pepsifoci.hu - A 27 éves, világhírű játékosa ugyanis hétfőn megjelent könyvében a szó legszorosabb értelmében "kipakolt", és nem éppen hízelgő szavakkal festette le szinte valamennyi korábbi, a válogatottnál és jelenlegi klubjánál tevékenykedő edzőjét. Aligha meglepő módon egyedül talán a válogatott mostani trénerét, Joachim Löwöt kímélte, sőt az őt a nemzeti tizenegy csapatkapitányává megtevő "sikertrénert" agyba-főbe dicsérte.

Ahogy az lenni szokott, a legpikánsabb részletek már több mint egy hete napvilágot láttak, elsősorban a legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild jóvoltából. A Der feine Unterschied (Finom különbség) című könyv ettől kezdve állandó beszédtémává vált, noha a 270 oldalból alig néhány foglalkozik csak Lahm által feltárt "botrányokkal". Az ügyben nemcsak az érintettek - illetve kipellengérezettek - szólaltak meg, de olyan további neves személyiségek is, akiknek véleménye mindenképp mérvadó. Így nyilatkozott Franz Beckenbauer, Berti Vogts, Ottmar Hitzfeld vagy épp az egykori csapattárs, Oliver Kahn is. És Lahm könyvét - amelyet a hátvéd állítólag Christian Seiler újságírónak mondta tollba - egyikük sem dicsérte.

Lahm ugyanis - a már említett Löw, valamint Ottmar Hitzfeld kivételével - mindenkit "kiosztott", akivel együtt dolgozott. A sort a Bayer Leverkusen jelenlegi menedzserével, első válogatottbeli edzőjével, Rudi Völlerrel kezdte. Völlert rendes fickónak festette le, akinek irányítása alatt rendkívül jó hangulatú és lezser tréningek folytak, csak éppen - mint írta - semmilyen komoly gyakorlat nem volt. "Vidáman és minden rendszer nélkül edzettünk" - fogalmazott Philipp Lahm, akinek Völler tréningjei alatt az volt az érzése, mintha néhány haver szabadság alatt focizgatna egymással.

Nem részesült jobb bizonyítványban Jürgen Klinsmann sem, aki nemcsak a válogatottnál, de később a Bayern Münchennél is Lahm trénere volt. A hátvéd szerint Klinsmann idején csak a fitness-edzéseken volt a hangsúly, de nem volt semmilyen taktikai elem. "Két hónap után láttuk, hogy nem fog menni a dolog" - emlékezett a 27 éves labdarúgó azokra az időkre, amikor az Egyesült Államok válogatottjának jelenlegi edzőjét a Bayern trénerévé nevezték ki.

Felix Magath ugyancsak a münchenieknél volt a könyv szerzőjének főnöke, és vele a Bayern bajnoki címet és Német Kupát nyert. Ennek ellenére Magath is megkapta a magáét, Lahm szerint ugyanis két év után világossá vált, hogy az edző többé képtelen motiválni a csapatot. De hasonló minősítést kapott a holland Louis van Gaal is, aki Lahmot és a Bayernt az első évben szintén a bajnoki címig vezette. Ennek ellenére a hátvéd van Gaalról az első év után kiderítette, hogy filozófiája csak egy szezonra volt elegendő, ahhoz pedig - legalábbis Lahm szerint - túl keményfejű volt, hogy változtasson az "elavult és hibássá vált" filozófián.

Az érintettek közül leginkább a korábbi kiváló csatár, Rudi Völler "kapta fel a vizet". Völler egykori játékosának magatartását szégyenletesnek nevezte. A Bayer Leverkusen csapatvezetője érdemben nem reagált az állításokra, hangoztatva, hogy az csupán részéről lenne szegénységi bizonyítvány. Felszólította ugyanakkor a Német Labdarúgó Szövetséget, hogy vizsgálja ki a történteket. A szövetség felettébb dodonai módon reagált azzal, hogy a hivatalos állásfoglalás előtt előbb az egész könyvet tanulmányozni kívánja. Mindenesetre kiszivárgott, hogy Löw kapitány és Lahm részvételével az elkövetkező napokban egyfajta "válságtanácskozást" terveznek.

Felix Magath csak annyit mondott, hogy mindez nem az ő stílusa, és méltatlan Lahmhoz, míg Klinsmann egyelőre semmit nem üzent az Atlanti-óceán túlpartjáról. A szakma álláspontját azonban alighanem a volt játékostárs, Oliver Kahn fogalmazta meg a legérzékletesebben, amikor arra utalt: enyhén szólva nem elegáns, ha valaki olyan edzőkről vagy épp játékosokról hord össze negatív dolgokat, akikkel a múltban együtt dolgozott. Mindez aligha tesz jót a német labdarúgásnak.

Maga a szerző közvetve bocsánatot kért az érintettektől, mondván, hogy senkit nem akart megbántani. Szavai szerint - saját pályafutásának bemutatása mellett - csupán arra törekedett, hogy bemutassa a labdarúgásban az elmúlt években bekövetkezett változásokat.

Mindenesetre Philipp Lahm könyve a botrány után - egy időre legalábbis - bestsellerré válhat a német piacon. (MTI) (FOTÓ: BILD)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON