"Diktátor típus vagyok" - interjú a Fradi élére kinevezett Détári Lajossal

Feltöltve: 2011, augusztus 30 - 18:04 Frissítve: 2011, augusztus 31 - 14:17

Détári Lajos kinevezését követő első hosszabb interjújában leszögezte, a Ferencvárosnál ő lesz a főnök, az ő szavaival élve diktátor típusú edzőnek tartja magát. Az újságírók gyűrűjében arról is beszélt, hogyan értékeli eddigi edzői pályafutását, és miért nem érzi úgy, hogy el lenne késve. Szerinte ha lenne pro-licence, más lenne a felállás most a stábnál, ennek megszerzésénél Mezey György segítségére is számít. A Fradinál pedig Lipcsei Péterére, aki szerinte hamarosan a zöld-fehérek vezetőedzője lesz. Interjú Détári Lajossal.

MAGYAR-SVÉD: Minden a sorsdöntő selejtezőről itt - kattints!

Mennyit gondolkodott, amikor a Fradi vezetői megkeresték?
- Semennyit. Amikor értesültem a lehetőségről, egy perc alatt eldöntöttem, hogy ezt el kell vállalnom. Nem lehetett kérdés.

Komolyan mondja? Azért a Ferencváros kispadja nem a legnyugalmasabb állás az országban.
- Ez természetes dolog, hiszen az FTC a legnagyobb csapat idehaza. Ha valami nem úgy sikerül, ahogyan kellene, akkor sokan fognak kritizálni, de ezt vállalom. Én vagyok a szakmai vezető, szóval akár dicsérnek, akár kritizálnak, azt el kell fogadni. Egy edző életében jó dolog, ha reflektorfényben van, az ország elsőszámú csapatánál dolgozhat. Szerintem az elmúlt 10-11 évben tanultam, tapasztaltam annyit, hogy meg tudjam oldani ezt a feladatot.

Sőt, az utóbbi években az FTC nagy edzőfaló volt. Ez sem volt ellenérv?
- Aki elvállal egy ilyen munkát, annak tudnia kell, hogy akár egy ötéves szerződést is aláírhat, benne van, hogy három hónap után megköszönik a munkáját. Készen állok mindenre, fel vagyok készülve a sok támadásra, de csak megyek előre az én utamon.

Prukner László azt nyilatkozta távozása után, hogy az volt a legnagyobb hibája, hogy nem nézett időben oldalra és hátra, utána pedig volt egy konfliktusa Nagy Tamással. Ön milyen viszonyban van a jelenlegi segítőjével?
- Ahol dolgoztam, mindenhol megtaláltam a hangot a segítőimmel, szerintem ezzel nem lesz probléma most sem. Én felelek a szakmai munkáért, én vagyok az elsőszámú szakmai vezető, én fogom irányítani a csapatot, rajtam kérik majd számon, ha nem jönnek az eredmények, Tamás pedig mindenben segít majd engem. Diktátor típus vagyok, de nem hiszem, hogy a közös munka problémát jelentene. Természetesen meg fogok beszélni vele sok mindent, elsősorban arról kérem ki majd most a véleményét, hogy milyen munka volt eddig a csapatnál, nehogy például túlzottan megterheljem a játékosokat.

De ha meglenne a pro licence, azért vélhetően nem pont ilyen lenne a szakmai stáb összetétele, nem?
- Igen, valószínűleg akkor más lenne a felállás.

Jelent bármilyen problémát egyébként, hogy nincsen meg a szükséges képesítése az NB I-hez?
- Érdekes a helyzet, hiszen idehaza először van olyan szabály, hogy az az edző, aki jár a tanfolyamra, az nem vállalhat munkát az első osztályban, korábban ez nem így volt. Sajnálom, hogy megváltoztatták az erre vonatkozó rendelkezéseket, de ez van, el kell fogadni. Mindenképpen el fogom végezni a pro licencet, beszéltem Mezey Györggyel, aki mindenben segíteni fog.

Nem mellesleg együtt ül az "iskolapadban" a második csapat edzőjével, Lipcsei Péterrel, akivel köztudottan nagyon szoros kapcsolatban áll, gyakran beszélnek. Most igénybe veszi a segítségét?
- Természetesen mindenben segítjük egymást, mindketten azon vagyunk, hogy a Ferencváros minél jobban szerepeljen. Azt gondolom, hogy előbb-utóbb ő lesz a Fradi vezetőedzője, én is szeretném segíteni az ehhez vezető úton, felépíteni egy picit. A pro licences tanfolyamot is egyébként együtt végezzük, biztos vagyok abba, hogy Lipcsei Péter nagy segítségemre lesz a munkám során.

Játékosként volt világválogatott, sok mindent elért, edzőként viszont a sikerei egyelőre nem "rímelnek" erre. Mi lehet ennek az oka?
- Talán most jött el az én időm! Egy edzőnél az sem feltétlenül jó, ha nagyon fiatalon odakerül egy igen komoly csapathoz, hiszen egy esetleges kudarc nagy törést okozhat a pályafutásában. Vannak olyanok, akik 32-33 évesen már komoly eredményeket értek el, de ők 21 évesen már abbahagyták a futballt, tudatosan edzőnek készültek. Ha így vesszük, én 38 évesen hagytam abba, úgyhogy szintén 10 év alatt értem el egy igazán nagycsapathoz.

Mi az elvárás Öntől a vezetők részéről? Milyen célokat kell teljesítenie a csapatnak?
- Szerintem, ha egy csapat 7 meccs után 2 ponttal áll, akkor ne nagyon kezdjünk el álmodozni. Lehet persze abban gondolkodni, hogy megnyerjük az összes többit az ősszel, de szerintem maradjunk a realitások talaján. Azt várom, hogy változzon a csapat hozzáállása, és próbáljunk minél több pontot gyűjteni. A vezetéssel is egyébként ebben maradtunk. Ígérgetni nem fogok, nem is akarok. Pláne, hogy még nem is edzett a csapat az irányításommal. Egyelőre játsszuk le az őszi szezonból hátralévő meccseket, aztán pillantsunk vissza. Meglátjuk, télen kikkel tudunk erősíteni, addig hogy alakulnak a dolgok. Ne szaladjunk előre a szezon végére, az még nagyon messze van.

És rövidtávon?
- Ha az első meccsen, a ZTE ellen, két hét múlva egy másfajta Fradit fog látni a közönség, mint eddig, akkor jól dolgoztunk. Egy csapatnál mindig a meccsekből lehet levonni, hogy hogyan folyik a napi munka.

Apropó, ZTE! Lehet, hogy éppen az a Prukner László ül majd a másik kispadon, aki úgy ismeri ezt a csapatot, mint a tenyerét, hiszen néhány hete még itt dolgozott.
- Óriási várakozás van bennem, nagyon várom már az első bajnokit, de az lényegtelen, hogy Prukner László lesz az ellenfél edzője vagy bárki más. Nekem egy célom van, nevezetesen az, hogy verjük meg a Zalaegerszeget.

Miben látja a legégetőbb problémát? Min kell sürgősen változtatni a következő mérkőzésig?
- Ha valaki megnézi a csapat eddigi meccseit, szembetűnő, hogy mennyi gólt kapott a gárda pontrúgások után. Ezen feltétlenül javítani kell, és dolgozunk is majd rajta keményen.

Fejben sem tűnt túl összeszedettnek a csapat az utóbbi hetekben, a Vasas ellen kihagyott ziccerek egy tökéletesen hitehagyott csapat benyomását keltették.
- Így van, mentálisan eltört valami a csapatnál, ezért is kell majd leülni a játékosokkal. Sokat fogok beszélgetni velük, biztosan kikérem a véleményüket is egy-két dologról, például arról, melyik poszton érzik magukat a legjobban, hogyan lehetnek leginkább a csapat segítségére. Remélem, nagyon hamar változást lát majd a közönség.

Érkezhet még vérfrissítés?
- Sok játékos az idő rövidsége miatt biztosan nem fog érkezni, úgyhogy ezzel a kerettel kell helytállni majd. Ugyanakkor azt gondolom, ez a csapat képes arra, hogy elinduljon felfelé.

Abdi és Andrezinho kaphat még egy utolsó lehetőséget?
- Erről a vezetőket kellene megkérdezni.

Azt lehetett hallani, sőt a vezetés el is ismerte, hogy volt gond az öltözőben a sok légiós miatt. Ön hogyan viszonyul a külföldiekhez?
- Ahogyan mindig, próbálok a magyar játékosokra támaszkodni. Persze, ha a külföldi sokkal jobb, mint a posztján játszó magyar, akkor ő kap szerepet, de ha két ugyanolyan képességű labdarúgó között kell döntenem, akkor biztosan a magyar kerül majd be. Ugyanez a helyzet a fiatalok és az öregebbek esetében is. Nem a kor számít, hanem a teljesítmény. Várjunk egy hetet, addigra kapok egy képet arról, hogy kik azok, akikre számíthatok majd. (FOTÓ: FTC.HU)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON