"A Fradi és Újpest romokban, zaklatott a Vidi" - bajnok az ETO vagy a Loki?

Feltöltve: 2011, szeptember 22 - 10:09 Frissítve: 2011, szeptember 22 - 19:47

A Debrecen és az ETO kilenc forduló után veretlenül, fej-fej mellett áll a bajnokság élén. Melyik az erősebb csapat? Esélyesek-e a bajnoki címre? Ha igen, melyik együttes lehet aranyérmes? Mi a titok? Ezekre a kérdésekre is válaszolt szakértőként a pepsifoci.hu-nak Bozsik Péter, korábbi szövetségi kapitány. Az edző szavaira pedig a két klub szakvezetője, Kondás Elemér, valamint Csertői Aurél reagált.

BIROMÉTER: Két néma csapat életre kelt az NB I-ben - kattints!

- pepsifoci.hu - A világ labdarúgásában is viszonylag ritka, hogy 9 forduló után két csapat szinte azonos mutatókkal álljon ugyanazon bajnokság élén. A Debrecen és az ETO egyaránt villámrajtot vett, hiszen eddig csupán egy-egy meccsét nem tudta megnyerni. Kevesen gondolták, hogy szeptember közepén ez a két alakulat már 11 ponttal vezet a bajnoki címvédő Videoton előtt, míg 20-at vernek a Ferencvárosra és az Újpestre.

A pepsifoci.hu kérésére Bozsik Péter, a ZTE-vel bajnoki címet nyert edző hasonlította össze a két együttest és beszélt arról is, minek köszönhető, hogy egyelőre ennyire a mezőny fölé nőttek.

- Kilenc meccs után én még nem osztanám ki az aranyérmet, már csak azért sem, mert a Videoton előbb-utóbb azért feltámad majd, kérdés, hogy előbb vagy utóbb, mert ha túl későn, akkor már aligha fogja be az élen állókat - kezdte Bozsik Péter a bajnokságban eddig eltelt időszak értékelését a pepsifoci.hu-nak. - Az egyértelmű, hogy az eddig mutatott játékával a Győr és a Debrecen is megérdemli a jelenlegi helyezését. A két csapat kiemelkedéséhez azonban a többiek gyengesége is hozzájárul, hiszen több együttes is leamortizált állapotban van. Az Újpest és a Ferencváros egyelőre romokban hever, a Videoton elég zaklatott csapat benyomását kelti, míg a tavaly az élbolyhoz tartozó Zalaegerszeg és Paks meg sem közelíti korábbi eredményeit.

Ami a sikerek kulcsát illeti: Bozsik szerint fontos tényező, hogy Debrecenben nagyon jó a fiatal, a rutinosabb és a külföldiek aránya a csapatban.
- Különböző okok miatt ilyen jó a két csapat. A Debrecennél jó érzékkel választottak edzőt, Kondás Elemér ugyanis kitűnően ismeri a helyi közeget, és a felnőtt csapat keretében sok olyan fiatal tehetség található, akikkel szinte gyerekkoruk óta foglalkozik. A hazai kötődésű srácok - úgymint Bódi vagy például Korhut - élvezik a szakmai stáb bizalmát, ez pedig feldobja őket, és ki tudják magukból hozni a maximumot. Persze melléjük kellenek a valamivel rutinosabb, de még mindig fiatal magyar játékosok: Varga, Szakály, Kulcsár és a jó légiósok, ilyen például Coulibaly, Yannick, vagy éppen Ramos. Ez pedig így egy megfelelő elegyet alkot ahhoz, hogy eredményes legyen a csapat.

Bozsik Péter úgy látja, hogy Győrben ellenben az állandóság, a stabilitás és Csertői Aurél a titok nyitja.
- Az ETO más utat járt, az elmúlt években rengeteg külföldi volt a keretben, mostanra azonban csak azok maradtak, akik valódi erősítést jelentenek. A magyar játékosok pedig egyre több szerepet kapnak és egyre inkább kiveszik a részüket a sikerből, gondolok itt elsősorban Koltaira és Völgyire. Csertői Aurél fokozatosan a saját képére formálja a csapatot, mára nagyon stabil együttes lett az ETO. Arra azért kíváncsi vagyok, ha majd esetleg egy jobb csapat ellen hátrányba kerül, mire lesz képes a Győr. Legutóbb a Vasas játszott előnyben ellenük, de az egy kicsit olyan volt, mintha én Kokó ellen bokszolnék, és az első menetben valamilyen csoda folytán vezetnék, ettől még a végére „agyonverne”. Az esetek nagy többségében a Győr hamar megszerzi a vezetést és a folytatásban már nyugodtabban játszhat.

Szakértőnk elárulta, hogy melyik csapat játéka áll hozzá közelebb és azt is, szerinte melyik lehet hosszútávon sikeresebb.
- A Debrecen támadóbb felfogású, nyíltabb játéka számomra szimpatikusabb, de az ETO-t érzem masszívabbnak. A Loki fiataljai nem biztos, hogy hosszútávon képesek kimagasló teljesítményre, és azt sem tudom, ha például kiesik egy-két meghatározó ember, tudják-e majd pótolni. A győriek keretét kiegyensúlyozottabbnak, játékát érettebbnek érzem, az ETO lendülete sokáig kitarthat, ezért előrébb végezhet a bajnokságban, mint a Loki, sőt a bajnoki címre is esélyesnek tartom…

A pepsifoci.hu megkereste a Győr és a Debrecen vezetőedzőjét is. Kondás Elemér, a DVSC szakvezetője nem érzi törvényszerűnek, hogy csapata visszaesik.
- A titok nagyon egyszerű: egységesek vagyunk, rend van a fejekben és az öltözőben is - mondta Kondás Elemér a pepsifoci-hu-nak. - Örülök, hogy Bozsik Péternek tetszik a játékunk, valóban bátran felvállaljuk a támadójátékot, hiszen csak így lehet esélyünk a győzelemre. Remélem abban nem lesz igaza, hogy visszaesünk, szerintem ez ugyanis nem törvényszerű. A szezon előtt a nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyezést tűztük ki magunk elé célként, ebben minden benne van, egy bajnoki címnek például kifejezetten örülnénk…

Csertői Aurél a gyorsaságot és az agresszivitást emelte ki, mint csapata két fő erényét.
- Adott volt Győrben egy játékosállomány, amit igyekeztünk átalakítani, nekem pedig van egy elképzelésem, amit játszatni szeretnék a csapattal - kezdte Csertői Aurél. - A gyorsaság alapkövetelmény a mai futballban, mi is törekszünk rá, hogy ebben is az ellenfél fölé tudjunk nőni. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy a játékos gyors, vagy a játék gyors, az első önmagában még nem elég. Ha ehhez megfelelő agresszivitás társul, akkor az sikert eredményezhet, legutóbb a Fradi ellen is valami ilyesmit próbáltunk csinálni. A bajnokság harmada sem telt el, nem nézzük a Lokit, sem a bajnoki címet, a saját csapatunkat próbáljuk építgetni.
(FOTÓ: DVSC.HU)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON