Fradi: Így bukták el a jó csatárokat - most egynek is örülnének

Feltöltve: 2011, szeptember 28 - 14:27 Frissítve: 2011, szeptember 28 - 20:39

Csatárt kell igazolni - jelentették ki a Fradi-vezetők az újabb vereség után. Csatárt kell igazolni - mondják a Fradi-szurkolók hetek óta. Nem véletlenül, hiszen az együttes eddigi 10 meccsén mindössze hat gólt lőtt a bajnokságban, ennél rosszabb mutatóval senki nem rendelkezik. Sajtóhírek szerint felmerült Torghelle Sándor leigazolása, a sportnapilap szerint Homma Kazuo az új kiszemelt. A jelenség egyébként nem új keletű: a csatárkérdésre évek óta nem talál hosszútávra szóló megoldást a klubvezetés. Akik értek valamit, azokat nem sikerült megtartani, akik erősítést jelenthettek volna, azokat elszalasztották, akiket meg leigazoltak, azok többségében nem jelentettek megoldást.

TOP10: A Fradi "majdnem csatára", Lencse az élen - kattints!

- pepsifoci.hu - Csatárt szeretne igazolni a Ferencváros a következő napokban, hogy megoldja a kínos gólképtelenséget. Az idei szezonban elért 0,6-os gólátlag ugyanis finoman szólva is tragikus, gyakorlatilag az adatot elnézve megállapítható, hogy nagyjából minden második meccsén rúg egy gólt az FTC. Mondhatnánk, hogy a helyzet meglepő, de azért annyira nem – a drukkerek legalább 2 hónapja bombázzák a vezetést a különböző fórumokon: igazi befejező, góllövő csatárra lenne szükség, mert különben baj lesz. Most pedig baj van: hiába kezdett Détári Lajos azonnal győzelemmel, az utolsó két bajnokin már nem sikerült a kapuba találni.

Hogy kit sikerül most erősítésként az Üllői útra csábítani, az nagy kérdés. Beszélnek Torghelle Sándorról (ő a hírek szerint vacillál, és inkább külföldre menne), a Nemzeti Sport mai száma szerint Homma Kazuo lehet a megmentő (őt a Vasastól tették ki nemrégiben pár hét után), vélhetően további nevek is vannak még a kalapban.

Az elérhető játékosok listája viszont egyre szűkösebb: a klub pár hete még könnyedén (vagy legalábbis könnyebben) igazolhatott volna remek gólátlaggal rendelkező csatárt. Mi magunk is írtunk róla, hogy például Tököli Attilát és Lencse Lászlót is beajánlották az Üllői útra. A pepsifoci.hu információi szerint előbbi szívesen vissza is tért volna, de egyáltalán nem volt fogadókészség irányába, míg Lencse esetében megjelent, hogy anyagilag nem megfizethető, de úgy tudjuk, esetében a vélt hozzáállásbeli problémák miatt nem lépett a vezetés. Lencse azóta harmadik meccsén harmadik gólját szerezte a Kecskeméten, legutóbb épp a Ferencvárost verte meg a góljával. Nem tudni pontosan, a drágának tartott Lencse mennyibe kerül a Kecskemétnek, de ha jól is keres, eddig megszolgálja az árát 1 gól/meccses mutatójával, az már más kérdés, hogyha a KTE meg tudja fizetni, akkor alighanem az FTC-nek sem lehet teljesen megfizethetetlen. Pláne a felmerülő nevek hallatán, hiszen Torghelle hiába engedne sokat a kinti pénzéből, aligha lehet olcsó, míg a Vasasnál a japán játékos volt az, akivel talán a legtovább tárgyaltak az új szerzemények közül a vezetők a nyár folyamán, például folyamatosan emelkedő igényei miatt.

A Fradi csatárhelyzete körüli bonyodalmak egyébként már a nyár elején elkezdődtek: emlékezetes, André Schembri helyzete heteken át téma volt: megy vagy marad. Végül nem sikerült őt itt tartani, mint ahogy Marek Heinz is a távozás mellett döntött, és ezzel 23 gól és egy halom gólpassz távozott az együttestől.

Ezek után aligha meglepő az alábbi beszédes adat: az FTC az utolsó nyolc bajnokija során hat alkalommal nem tudott gólt szerezni. Az okok? A nyáron igazolt Oláh Lóránt mély gödörben van, jó képességei ellenére krónikus önbizalomhiányban szenved, a játékában állandó gólveszélyt hordozó, bár kétségkívül nehezen kezelhető Liban Abdit a tartalékok közé száműzték, Felipe Felix és Alison szinte úgy jött, hogy ment is (egyikőjük sincs már az Üllői úton), a megtartott Somalia pedig egyelőre gólképtelen. A feljebb említett Tököli vagy Lencse nem kellett, az általunk megírtak szerint a finn utánpótlás válogatott Roope Riski is túl drága volt, míg Lázok János esetében ugyanez hangzott el indokként, és ügynöke szerint az újra szabadon igazolható Schembriért sem tettek erőfeszítéseket.

Tisztában vagyunk vele, hogy a Ferencváros a jelenlegi helyzetében nem tud bárkit leigazolni a hazai piacon, éppen ezért talán érdemes lett volna átgondoltabban, bölcsebben dönteni például Lencse, Tököli és Lázok esetében, hiszen már akkor is sejthető volt, hogy a meglévő támadószekció igencsak vékony. És az élet igazolta is, hogy jó csatár nélkül nem lehet meccseket nyerni, a klub pedig részben ugyanott tart, mint pár hete: támadóra van szüksége mindenáron – csak időközben a csapat még nehezebb helyzetbe került.

Cikkünk elején már utaltunk rá: a szurkolók évek óta várnak egy igazi, befejező csatárra, aki az NB I-ben is megoldást jelenthet. Ne is menjünk vissza mélyebbre, csak az elmúlt három esztendő termését fussuk át. Az alábbiakban összeszedtük, hogy az utóbbi három évad során kiktől is várták azt, hogy megoldják a Fradi csatárkérdését. (FOTÓK: FTC.HU, BAON.HU)

Megoldották a csatárkérdést:
Schembri (eleinte használhatatlan volt, de későbbi 16 gólja önmagáért beszél)

Akadtak góljaik, de igazi megoldást nem jelentettek:
Heinz (szerzett gólokat, de inkább az előkészítésben remekelt – igazából sosem számított klasszikus befejező csatárnak)
Ferenczi (az NB II-ben ontotta a gólokat, az élvonalban már csak 8-ig jutott)
Elding (nem volt egy labdavirtuóz, de 8 gólt kibrusztolt fél év alatt, mégis lemondtak róla)
Shaw (profi hozzáállás jellemezte, de az NB I-re már kevés volt)
Pölöskey (inkább csak periódusai voltak, amikor szerzett gólokat)
Oláh (esetében ez besorolás legfeljebb megelőlegezett bizalom, hiszen eddig szinte minden csapatánál 10 gól felett szerzett, szenvedése ellenére nála legalább van esély arra, hogy előbb-utóbb magára találjon)
Abdi (futballozni tud, és ha mindig akart is volna, akár az eggyel feljebbi kategóriába is sorolhattuk volna)

"Futottak még" kategória:
Alison, Felipe Felix, Somalia, Miljkovic, Danquah, Mamic, Xiang, Robertson, Yang, Márkus, Heitler, Diaz, Dramane, Bartholomew, Pisanjuk

Fogadj a BL hétközi meccseire és nyerj - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON