"Nincs még egy olyan csatár, mint én" - interjú Torghelle Sándorral

Feltöltve: 2011, október 7 - 10:25 Frissítve: 2011, október 7 - 16:24

Torghelle Sándor egy igazi megosztó személyiség. Ezt ő is jól tudja magáról. Pár év még a szívére vette, ha kritizálták a tévében, az újságokban, vagy a lelátókon. Ma már nem érdekli. Pedig most is előfordul, hogy az utcán sétálva legyintenek rá vagy éppen furcsa grimaszokat kap. A Honvéd támadója úgy gondolja, hogy egy jó formában lévő Torghelle ott van a három legjobb magyar csatár között, ugyanakkor jogosnak érzi, hogy most nem válogatott, pedig nyolcszor még szeretne az lenni. Diósgyőrben többszörösét kaphatná a mostani fizetésének, anyagilag a Fradiban is jobban járt volna, de mégis a kispestiek mellett döntött, ahonnan fél év után továbbállna. Interjú Torghelle Sándorral.

MAGYAR-FINN: Minden a válogatott meccsről itt - kattints!

Hányadik legjobb magyar csatár vagy?
- Egy jó formában lévő, fizikálisan és fejben is topon lévő Torghelle ott van az első háromban.

Ki az első és a második?
- Azt nagyon nehéz megmondani, nem is tudom.

Akkor úgy kérdezem, kinek a játéka tetszik leginkább?
- Nekem Torghelle Sanyié, most minek fényezzek bárkit, megteszik ezt mások helyettem...Külföldi játékost tudnék mondani, Ibrahimovic ugyanolyan "bolond" és agresszív, mint amilyen én vagyok, igaz egy "kicsit" jobb futballista. A fejével neki is akadnak gondok néha. Én azonban úgy gondolom, hogy aki túlságosan jó gyerek, az nem lehet jó futballista, kell, hogy ott belül valami nem stimmeljen.

A magánéletben is ilyen vagy?
- Előfordul, de azért asztalt nem borogatok...

Most nagyon rövid idő alatt kiderült, hogy miért is vagy egy megosztó személyiség...
- Az ifiben még nem volt ezzel gond, akkor mindenki szeretett. Amióta felkerültem az NB I-be, azóta érzem, hogy vannak, akik imádnak, és vannak, akik azt sem értik, hogy mit keresek a futballpályán. Már megszoktam, nem foglalkozom vele. Régen persze bántottak a jogtalan kritikák, de ezeken túltettem magam. A mai napig előfordul, hogy megyek az utcán, és gúnyosan néznek rám ismeretlen emberek, legyintenek vagy grimaszokat vágnak, de legalább olyan gyakran történik az is, hogy "istenítenek". Tudom, hogy nem vagyok olyan technikás, és nem látok úgy a pályán, mint egy kreatív játékos, de nekem más erősségeim vannak.

Akik szeretnek, talán a nyíltságod és az őszinteséged miatt is teszik. Mindig nyíltan beszéltél a hibáidról, a hiányosságaidról, sőt arról is, hogy valójában nem is futballistának készültél.
- Ez tényleg így volt, 9 évesen a suliban az osztályfőnököm minden kisfiúnak kiosztott egy lapot, amivel lehetett jelentkezni a Honvéd-táborba. Mivel a barátaim elmentek, én sem akartam kihagyni. Megtetszett a foci, az edzők is marasztaltak, így folytattam, de nem gondoltam volna, hogy ez lesz belőle. 12-13 éves lehettem, amikor Pisont Pistáéknak, Vincze Piluéknek labdát szedtem a nagy meccseken, akkor éreztem, hogy egyszer én is NB I-es Honvéd-játékos akarok lenni. Aztán pár évvel később megadatott, hogy Pisonttal együtt játszhattam, nem kis élmény volt.

Mert nem tartoztál a született tehetségek közé, többet kellett dolgoznod, edzened, mint a többieknek?
- Gyerekkoromban nem, később igen, de azért tehetség nélkül ezt a sportágat sem lehet művelni. Egy idő után tisztában voltam vele, hogy az erős oldalamat kell még jobban kidomborítani, mindig is agresszív, kemény játékos voltam, ezt a képességemet próbáltam minél inkább fejleszteni.

Ez elég jól sikerült, néha túl jól is...
- Fiatalon sokszor túlságosan is bizonyítania akartam, és a keménység néha átment durvaságba. Ma mér lehiggadtam, letisztult a játékom, nem csinálok hülyeségeket a pályán. Persze azért a védők megkapják a „csomagot” most is, de csak addig a szintig megyek el, amivel nem húzom ki a gyufát a bíróknál. Persze azt most nem tudom megígérni, hogy soha nem fognak kiállítani, hiszen előfordulhat, de a mai Torghellére már nem lehet azt mondani, hogy egy ámokfutó.

Biztosan egyetértesz vele, hogy az eddigi karrieredet nagyrészt a németeknek lőtt dupládnak köszönheted. Korábban azt mondtad, hogy a meccs után fél Európa sorban állt érted. Hová igazolhattál volna?
- A Manchester United azért nem, de hívott az Auxerre, a Strassbourg, a Hannover, a Crystal Palace, a Grasshoppers, a Salzburg. Végül Anglia mellett döntöttem, akkor úgy gondoltam, hogy megoldom a Premier League-t. Most már azt mondom, hogy nem kellett volna akkorát lépni, de nem bántam meg. Biztos vagyok benne, hogy 21-22 évesen tízből tíz játékos ezt az utat választotta volna. Ha akkor nem Lothar Matthäus a szövetségi kapitány, aki nagyon kedvelte a játékomat, lehet, sőt biztos, hogy nem így alakul a karrierem. A focihoz azonban a rengeteg munkán, a gólokon, az agresszivitáson kívül, szerencse is kell.

Már-már legendás történet fiatalkorodból a Lipcsei Péterrel való összetűzésed egy MTK-Fradi meccsen, ahol volt rugdosódás, köpködés, minden, ami nem sportszerű. Köztudott, hogy az elmúlt hetekben a Ferencváros is hívott. Emiatt mondtál nemet?
- Á, dehogy. Kibékültünk Petivel, semmi bajunk egymással.

Három hazai ajánlatod volt, a Fradi és a Honvéd mellett a Diósgyőr is akart, ráadásul anyagilag az újoncnál jártál volna a legjobban. Mi döntött mégis a kispestiek mellett?
- Nekem az a célom, hogy a borzalmasan sikerült szezonom után újraépítsem magam. Mehettem volna a Dresdenhez vagy az Aachenhez, de egyik sem Bundesliga II-es topcsapat, így nem vágtam bele. Mindenképp egy olyan klubban szerettem volna folytatni, ahol nyugalom van, csak a játékkal kell törődni. A Honvéd egy ilyen hely, itt nőttem fel, ismerem a szertárost, ismerek mindenkit. Ha a pénzt néztem volna, akkor elmegyek Diósgyőrbe, ahol a többszörösét ajánlották, mint Kispesten, de ilyen szempontból a Fradiban is jobban jártam volna. Döme miatt elgondolkodtam ugyan, de aztán több minden szólt a Honvéd mellett. Többek között az is, hogy Kispesten szeretnek a szurkolók, a fradistákról viszont ez nem biztos, hogy elmondható...

A Honvédban két meccsen eddig két gólt lőttél, de kétszer kikaptatok. Nehezen tudom eldönteni, hogy ez a te szempontodból jó vagy rossz?
- Nekem az lenne a jó, ha rugdosnám a gólokat, a Honvéd pedig nyerné a meccseket. Azért jöttem haza, hogy segíteni tudjak a Honvédnak, de persze a saját boldogulásom is fontos. Azért ha a folytatásban is gyakran betalálok, sanszos, hogy a csapat is nyeri majd a meccseket és télen egy sikeres Honvédból, nagyobb eséllyel igazolhatok külföldre.

Edződ, Supka Attila, nagyon jó véleménnyel van rólad, szerinte több Torghelle Sanyira lenne szüksége a magyar focinak.
- Ez jólesik, de tényleg nincs még egy olyan csatár, mint amilyen én vagyok. Nem látok most olyan támadót az NB I-ben, aki ugyanígy a test-test elleni párharcokat erőlteti, kemény és még gólokat is szerez.


(FOTÓ: HONVEDFC.HU)

A válogatotthoz azonban ez egyelőre most kevés.
- Teljesen jogosan nem vagyok tagja a keretnek, hiszen az elmúlt egy évem nem sikerült. Egy pici düh azért van, illetve csak volt bennem amiatt, hogy Sanyi bá' kinevezése után nem hívott fel és nem mondott legalább csak annyit, hogy "Sanyikám, most nem számolok veled". Ez jót tett volna a lelkemnek.

Azért ha Egervári Sándor jövőre kivinne az Európa-bajnokságra, megbocsátanád neki az elmaradt telefont.
- Nem hiszek benne...

Abban, hogy kivisz vagy abban, hogy kijutunk?
- Abban, hogy kivisz. Úgy érzem, hogy nem bennem gondolkodik. Persze nem adom fel, szeretnék egy nagyon jó szezont produkálni, hogy egyáltalán felmerülhessen a nevem a válogatottnál.

Ott leszünk az Európa-bajnokságon?
- Most 50 százalék esélyt látok rá. Ha pénteken a finnek jó eredményt érnek el a svédek ellen, akkor ez megnő. Nagyon fogok szurkolni a srácoknak, hogy összejöjjön. A válogatott sikere nekem is jó lenne, meg minden hazai játékosnak, hiszen minél magasabban jegyzik a magyar focit, annál könnyebb minőségi külföldi csapatot találni.

Mennyi van még a karrieredben?
- Két célom van: 42-szer játszottam a válogatottban, ha elérném az 50-et, az fantasztikus lenne, de erre most kevés esélyt látok. A másik pedig az, hogy azért nem ártana egyszer bajnokságot nyerni, akár itthon, akár külföldön, ez egyelőre nem adatott meg még semmilyen szinten... (FOTÓ: HONVEDFC.HU)

MAGYAR-FINN: Nincs jegyed? Nyerj VIP-belépőt - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON