Szalai László

Tény: Egyre nagyobb a külföldi befolyás a magyar fociban

Feltöltve: 2015, október 8 - 11:56

Az NB I-es csapatok mintegy felénél külföldi a vezetőedző, de a klubok, sőt, a különböző válogatottak stábjában is egyre erősebb az "import" befolyás, összesen több mint kéttucatnyi szakember dolgozik már nálunk. A csakfoci.hu cikkében végigtekintette, hol és milyen formában bízták rá az irányítást a határon túlról érkezett szakemberekre, de a jelenség kapcsán megszólaltattuk a hazai edzőképzés fejét, Szalai Lászlót is, aki szerint is egyre inkább érezhető és látható a folyamat, de addig nincs gond, amíg a magyar labdarúgás előremenetelét segítik a külföldiek, mindamellett azon vannak, hogy az itthoni trénerek is egyre inkább odaérjenek a külhoni szakvezetők szakmai szintjére. A Fraditól, az Újpesten, a Honvédon és a Puskás Akadémián át a válogatottakig.

MLSZ: "Storck berúgta az ajtót, de lépni, változtatni kellett"

Feltöltve: 2015, március 19 - 21:03

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt Bernd Storcknak, az MLSZ nemrégiben kinevezett sportigazgatójának első magyar munkanapjairól, ezek következményeiről, illetve a közelgő válogatott mérkőzésről és az MLSZ klubokkal, szurkolókkal való párbeszédéről.

Szalai: "Mindenki tudja, hogy ilyen helyzetben súrlódások is adódnak" - közlemény

Feltöltve: 2015, március 19 - 14:28

Szalai László közleményben reagált tegnapi cikkünkre, amely Bernd Storck, az új MLSZ-sportigazgató beiktatása után kialakult helyzetről szólt.

MLSZ: Hirtelen váltás a vb-re készülő U20-as válogatottnál - egy másik edzőtől is elköszöntek

Feltöltve: 2015, március 16 - 19:34

Bernd Storck, az MLSZ nemrégiben kinevezett német sportigazgatója vezeti az U20-as vb-csapatot Szalai László helyett – jelentette be a szövetség hétfőn délután. Azt is bejelentették, hogy Mihalecz István, az U16-os csapat szövetségi edzője is távozik a posztjáról, miután a német sportigazgató és Mihalecz is úgy ítélte meg, hogy "kettejük szakmai filozófiája oly mértékben eltérő, amely nem teszi lehetővé a hosszú távú, hatékony közös munkát".

Már a vb-re készül a magyar U20-as válogatott - a keret

Feltöltve: 2015, február 17 - 17:53

Csütörtökig Telkiben készül az U20-as válogatott. Szalai László szövetségi edző elmondta, a megkezdett fizikai felkészítés folytatódik, emellett taktikai elemek is a terítékre kerülnek.

"Összesen két sprintet futottak" - ma még gúny tárgyai az U20-as válogatott játékosai

Feltöltve: 2015, február 11 - 14:01

Sokkterápiával kezdte tevékenységét az U20-as válogatottnál a menesztett Mészöly Géza helyére kinevezett Szalai László. Azt is elmondta a játékosoknak, hogy az interneten folyamatosan gúny tárgyai az Eb óta. A szakember kitért arra is, hogy egy ideje már mindent mérnek, így kiderült például, hogy a sprintek tekintetében nagyon komoly a lemaradásunk. A felzárkózás érdekében új erőnléti tréner dolgozik a korosztályos együttesek mellett. Szalai tart attól, hogy (egyik) legjobbja, Kalmár Zsolt a felkészülést kihagyva csak a vb-re esik majd be, az edzőképzés vezetőjeként pedig vallja, hogy a magyar futball gondjait felkészült magyar szakembereknek kell megoldaniuk.

U20: "A legnehezebb csoportba kerültünk"

Feltöltve: 2015, február 10 - 11:19

Mint ismert, a magyar U20-as válogatott Brazíliával, Észak-Koreával és az afrikai selejtező győztesével került egy csoportba a nyári vb-n. Szalai László, a csapat szövetségi edzője szerint a létező legnehezebb négyesbe kerültünk.

Az U20-asok edzője: "A legnehezebb csoportba kerültünk"

Feltöltve: 2015, február 10 - 09:38

Az U20-as válogatottat irányító Szalai László szerint a lehető legnehezebb csoportba került a magyar nemzeti együttes az új-zélandi világbajnokság sorsolásán.

Kulcsemberek nélkül vonul edzőtáborba az U20-as válogatott

Feltöltve: 2015, január 15 - 22:12

Hamarosan edzőtáborba vonul a május végén kezdődő világbajnokságra készülő U20-as válogatott. A mieink Spanyolországban két edzőmérkőzést is játszanak. Kalmár Zsoltot és Varga Szabolcsot klubja nem engedte el.

MLSZ: Jelentősen javult az edzőképzés minősége

Feltöltve: 2014, december 22 - 16:46

A Magyar Labdarúgó Szövetség edzőképző központja az idei évben az utánpótlás-képzés megújítását tűzte ki elsődleges céljául. A Szalai László vezette Edzőképzési Központ munkatársai mögött kemény, de eredményekben gazdag év áll - írja az mlsz.hu. Szalai szerint a pro licences szakemberek is fontosak, de az utánpótlásedzők jelenleg sokkal többet tudnak változtatni a magyar labdarúgás helyzetén, mint a pro licencesek.

Kikapott az U20-as vb-re készülő magyar válogatott

Feltöltve: 2014, október 13 - 20:14

2-1-re kikapott a magyar U20-as válogatott Norvégiában, az egy évvel idősebb helyi csapat elleni hétfői felkészülési mérkőzésén. Szalai László a 95-ös korosztály kispadján is bemutatkozott azután, hogy a múlt héten, Oroszország ellen (1-1) debütált az U21-eseket vezetve.

U20: Norvégiában játszik a válogatott

Feltöltve: 2014, október 13 - 10:46

A 2015-ös U20-as világbajnokságra készülő együttes első felkészülési meccsét játssza Szalai László vezetésével. A mieink ellenfele Norvégia lesz ma 18 órától.

Kapusa már van az új U21-es válogatottnak - döntetlen az oroszokkal

Feltöltve: 2014, október 10 - 15:57

Egy gyors és képzett játékosokból álló orosz válogatottal játszott 1-1-s döntetlent a formálódó magyar U21-es csapat Szalai László bemutatkozó mérkőzésén. Az első fordulóban a mieink voltak veszélyesebbek, Novák harcos góljával szereztünk vezetést, majd kapufát is lőttünk. A szünet után gyorsan egyenlített a vendégcsapat Telkiben és végül Nagy Gergely bravúrjaira is szükség volt a biztatónak mondható döntetlen eléréséhez.

U21: Az új szövetségi edző kijelölte első keretét

Feltöltve: 2014, október 9 - 11:37

Az U21-es válogatott pénteken 14 órakor játszik felkészülési mérkőzést az orosz válogatott ellen Telkiben. Szalai László kijelölte a keretét.

A felmentett Mészöly utódja: "Elég váratlanul ért a felkérés"

Feltöltve: 2014, október 2 - 08:33

Szalai Lászlót, az egységes magyar U20-U21-es csapatot a jövőben irányító szakembert is váratlanul érte, hogy az MLSZ épp őt kérte fel a kedden felmentett Mészöly Géza helyére. Az edzőképzés vezetőjeként mostantól két projekten dolgozó tréner stábját és a játékoskeretet is megfelelő alapossággal kívánja összeválogatni, és első körben a futballisták hozzáállását akarja jó irányba terelni. A magyar csapatot a jövő évi U20-as vb-re vezető Szalai Oroszország ellen debütál, majd Norvégiában mérheti fel a játékosanyagot.

Újabb nagyszabású értekezlet az MLSZ-ben - fókuszban az utánpótlás

Feltöltve: 2014, január 27 - 22:36

Nagyszabású értekezletet tartottak az MLSZ Telki edzőközpontjában, amelynek témája elsősorban az utánpótlás-képzés körül mozgott. A múltheti cikkünkben írtunk a szövetség kezdeményezéséről, amelynek nyomán ezúttal is több olyan korábbi válogatott, később külföldi karriert is befutó, edzői, vezetői szempontból fiatal szakember, valamint a rutinos edzőgeneráció tagjai közül is többen meghívást kaptak.

"A legtöbb magyar edző másol, de nem mindig tudja, mi miért történik"

Feltöltve: 2014, január 23 - 22:24

Az MLSZ edzőképzésének vezetője, Szalai László szerint a legtöbb hazai szakember másoló edző, aki átveszi, amit máshol lát, de nem biztos, hogy érti, mi miért történik. Elismeri, hogy a nyilvánosság előtt szereplő trénerek egy részének a viselkedése hagy kívánnivalót maga után, és hozzátette, a jövőben figyelnek az ilyen szempontokra is a képzés illetve a kiválasztás során. Szalai amondó, attól, hogy valaki kiváló játékos volt, még nem kell edzőnek mennie, ha alkalmatlan arra, egyes külföldi edzőket pedig azért dicsérik sokszor, mert egyszerűen nem értik, mit mondanak és hogyan. A képzés vezetője lecsapna Garami József vagy Csank János fortélyaira és lehetővé tenné azt is, hogy vissza lehessen vonni a pro licencet attól, aki nem hajlandó képezni magát. Minderről Szalai egy MLSZ által szervezett háttérbeszélgetés keretében értekezett.

"Nem kell mindenkinek a fejét venni a magyar fociban"

Feltöltve: 2013, november 5 - 23:00

A labdarúgó utánpótlásban az akadémiákról kikerülő fiatalok továbbképzésében látja az egyik legnagyobb hibát Szalai László, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) edzőképző központjának vezetője.

"Nem érzem a magyarokon, hogy nyerni akarnak" - Jenner és az edzőképzés feje az 1-8-ról

Feltöltve: 2013, október 28 - 23:22

A hazai edzőképzés vezetője, Szalai László és a Ferencváros légiósa, Julian Jenner is a holland-magyar vb-selejtezőről, illetve annak lehetséges következményeiről beszélt az RTL Klub magazinműsorában. Szalai szerint teljesen le kell számolni a múlttal a trénerek képzése terén is, mivel eddig "egy hentes vagy egy patkolókovács" is edző lehetett kis túlzással, míg a holland szélső úgy látja, Amszterdamban is kijött az a magyar betegség, amely eddig is szembetűnő volt és így törvényszerű volt a válogatott bukása is.

"Normális megjelenésű, intelligens, jól kommunikáló edzőket akarunk" - bekeményít a trénerképzés feje

Feltöltve: 2013, október 21 - 13:19

Szalai László, az MLSZ edzőképzésének vezetője túl általánosnak tartja Szalai Ádám helyzetértékelését, de elismeri: a magyar fociedzői kar hiteltelen, miközben azért szerinte lehetne találni alkalmas magyar szakembert szövetségi kapitánynak. Szalai a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: a kora harmincas trénerekből szeretne kinevelni egy új szemléletű társaságot 5-6 év alatt, el akarja érni a licenc-visszavonási jogot és azt, hogy elvárásokban egy futballedző megfeleljen a tanárok előtt támasztott követelményeknek.

CÍMLAPON

                                                                 

Tartalom átvétel