"Dárdai? Mezeyvel vagy Bognár Györggyel is meglett volna a négy pont" - megszólalt a magyar foci örök ellenzékije

Feltöltve: 2014, október 20 - 14:34 Frissítve: 2014, október 20 - 16:29

Kiss László szerint Dárdai Pál kinevezése az adott helyzetben a lehető legjobb megoldás volt, de úgy véli, a románok és feröeriek elleni négy pontot 10-12 másik hazai szakemberrel is elértük volna – Kiss régi ellenlábasát, Mezey Györgyöt, illetve a Dárdai kinevezését korábban kritizáló Bognár Györgyöt is megnevezte ezen edzők között. A szókimondó szakvezető Pintér Attila leváltása kapcsán megjegyezte, hogy az MLSZ csak a saját hibás döntését korrigálta ezzel, és Kissnek van egy olyan "hátsó gondolata", hogy a játékosok az északírek ellen a menesztett ex-kapitány ellen játszottak a pályán.

Örül a négy pontnak, de ettől még nem lát mindent rózsaszínben Kiss László, a magyar labdarúgás „örök ellenzéke” a válogatott Románia és Feröer-szigeteki Európa-bajnoki selejtezője után. "Ha a lila ködöt nem próbáljuk meg eltüntetni, itt továbbra is nagyon nagy bajnok lesznek" – tette hozzá a szakember.

A tréner Dárdai Pál kinevezésére egyszerre tekint pozitív és negatív szemmel.

- Az MLSZ-nél le van írva, milyen kritériumoknak kell megfelelnie a szövetségi kapitánynak, a jelenlegi magyar válogatott stábból pedig egyetlen egy embernek sincs pro-licence. Zidane sem dolgozhat most Spanyolországban, mert nincs megfelelő papírja. Ha a szövetségnek van egy határozata, azt be is kellene tartatni. De a kialakult helyzetben – amiért a szövetség a felelős, hiszen decemberben még Pintér Attilát alkalmasnak tartotta, majd szeptemberben leváltotta – nagyon jól megoldást hozott az MLSZ. Azért volt jó döntés Dárdai kinevezése, mert ő nem itt szocializálódott. Támadhatatlan a személye emiatt, de Pintér leváltásával kialakult egy olyan pszichológiai helyzet, hogy más megoldást nem is lehetett volna alkalmazni, mint amit Dárdai csinált. De ki merem jelenteni, hogy Magyarországon van még 10-12 edző, aki ugyanígy megoldotta volna ezt a helyzetet! Bognár György, Várhidi Péter, de mondhatnék még neveket azok közül, akiknek pro-licence van, akár Csankét vagy Mezeyét, de ezekről már nem is beszélek. De az is a levegőben lóg, hogy mások hat pontot szereztek volna ebben a helyzetben, és akár Bukarestben is nyerhettek volna – mondta a Sportklub "Dodzsem" cím műsorában Kiss, aki szerint amennyiben Dárdai majd megszerezné a licencet és a közvélemény továbbra is ennyire elfogadná őt, akkor akár maradhatna is szövetségi kapitány.

Visszatekintve a bukaresti meccsre, a korábbi NB I-es szakvezető kritikusan megjegyezte, hogy a román csapatnak három ajtó-ablak ziccere volt az első félidőben, miközben a magyar csapat „a pályán sem volt”. Kiss hozzátette: az első góltól a románok ijedtek meg, a magyaroknak pedig „a nyakukra tolták a kést”, onnantól kezdve pedig a mieink nagyon jól játszottak, az a következménye volt a bekapott gólnak.

- Ez nem Dárdai személyének volt köszönhető, hanem a szituációnak – utalt vissza a magyar válogatott második félidei jobb játékára Kiss.

Kiss Pintér Attila leváltása kapcsán súlyos gondolatokat fogalmazott meg.

- Ugyanezek, vagy majdnem ugyanezek a játékosok miért nem játszottak így az északírek ellen? Ott vezettünk 1-0-ra, miért nem játszottunk utána úgy, mint Bukarestben a második félidőben? Pintér Attiláról tudható volt, hogy a közeg nem fogja elfogadni, a kinevezése eleve rossz ötlet volt. Az északírek ellen pályára lépő játékosok sem fogadták el őt, ezt lehetett látni. Nem merem kijelenteni, hogy direkt buktatták meg Pintért, szomorúan mondom, de van egy hátsó gondolatom, hogy nem tettek meg mindent azért, hogy megnyerjék a mérkőzést. Ezt bebizonyítani nem lehet, de lehetett látni, hogy nem volt minden rendben.

Egy esetleges külföldi kapitány kinevezése esetén Kiss szerint olyan embert is kell rakni a majdani stábba, aki A-tól Z-ig ismeri a magyar futballt. A tréner visszautalt arra az időszakára ennek kapcsán, amikor Kispesten a bajnoki címet nyerő finn Martti Kuusela segítőjeként dolgozott, és amely felállás akkor sikeresnek bizonyult.

Kiss úgy véli, nem a kapitányváltásokban kellene keresni a válogatott problémáját, illetve annak megoldását, hanem az egész magyar futballt rendbe kellene rakni.

- Ha egy meccsenként, vagy akár nyolc meccsenként váltogatjuk a szövetségi kapitányokat, itt nem lehet előrelépni. A rendszert kellene széttrancsírozni, mert látható, hogy nem működik. Nem működnek az akadémiák, az NB I-es csapatok, valamit csinálni kellene, méghozzá drasztikusan. A pénz, a pályák megvannak, és mégsem működik az egész – fűzte hozzá Kiss. (Fotó: mlsz.hu)

Akciós férfi futócipők széles választékban - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON