166 millióba került az ultrák megfékezése a magyar-románon - lapszemle

Feltöltve: 2015, szeptember 16 - 16:51 Frissítve: 2015, szeptember 16 - 16:51

Több mint 166 millió forintba került a rendőrségnek a szeptember 4-i Magyarország-Románia futballmérkőzés biztosítása és a zavargások megfékezése - közölte a Népszava kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóosztálya. A "békés" szurkolók, két hete földi pokollá változtatták a Népliget környékét, a legjelentősebb kár a TIT Budapesti Planetáriumának az épületében keletkezett: a rendbontók akkor rongálták meg az épületet, amikor a Groupama Aréna környékéről a Népliget felé szorították vissza őket.

A parkban gyülekező tömeg több bejárati ajtót betörve a Planetárium tetejére és párkányára felmászva randalírozott. Az ultrák szétszedték az épület lépcsőit, majd annak köveit dobálták, a biztonsági berendezéseket szétverték, a kamerákat és az antennákat használhatatlanná tették. Az épület oldalfalát pedig tiltott önkényuralmi szimbólumokkal csúfították. A Népszava megkeresésére a Planetárium közölte: a károk összegét pontosan nem tudni, de a betört ajtó, a megrongált antennák és kamerák, a kőpárkányok és a fal helyreállítása több millióba is kerülhet. Emellett a huligánok több autót is megrongáltak az környéken - köztük egy rendőrautót is.

A balhézó ultrák közül 15-en, a rendőrök közül 17-en sérültek meg az összecsapásokban, 51 ember előállítottak. Öt embert a múlt héten, gyorsított eljárásban bíróság elé állítottak hivatalos személy elleni erőszak miatt: a Pesti Központi Kerületi Bíróság mind az öt vádlottat bűnösnek találta. Hárman letöltendő börtönbüntetést kaptak, illetve öt évig nem látogathatják a Magyar Labdarúgó Szövetség rendezvényeit: "ezek a futballhuligánok ismét bizonyították, hogy nem tudják betartani a társas együttélés szabályait, így nem kaphatnak még egy esélyt. Ennek az ítéletnek üzenetértéke is van" - szögezte le Kajtor Gergely bíró az ítélethirdetéskor. Két további huligánt a bíróság 2-2 év börtönbüntetésre ítélt, ezek végrehajtását 5-5 év próbaidőre felfüggesztette, valamint 3 évig nem látogathatják az MLSZ által szervezett rendezvényeket. Egyelőre egyik ítélet sem jogerős. (Fotó: MTI)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON