MLSZ: Gyenge lábakon áll a zárt kaput érő jelentés - ezt küldték el az UEFA-nak

Feltöltve: 2015, szeptember 17 - 15:06 Frissítve: 2015, szeptember 17 - 21:09

Az MLSZ szerint igazságtalan, pontatlan és meglehetősen szubjektív az a FARE-jelentés, amelynek alapján a magyar szövetség és válogatott kemény büntetést kapott az UEFA-tól. A FARE (Football Against Racism in Europe) nevű szervezet anonim, "beépített" megfigyelőinek beszámolója a szövetség szerint több ponton is hibádzik, így például nem igaz, hogy több ezren cigányoztak volna a lelátón – ezt egyébként az UEFA ellenőre sem észlelte –, mindössze egy kisebb csoportról volt szó, miközben a szurkolók nagy többsége sportszerűen buzdította a válogatottat. A magyar szövetség a román himnusz kifütyülése kapcsán is észrevétellel élt - az UEFA-nak küldött beadványból szemezgettünk.

Mint arról beszámoltunk, az UEFA csütörtökön meghozott elsőfokú döntésének értelmében a magyar válogatott következő, Feröer-szigetek elleni hazai Eb-selejtező mérkőzését a nézők kizárásával kell megrendezni, a stadionbezárás mellett 70 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabott az európai szövetség.

Az UEFA a mai döntését alapvetően a FARE (Football Against Racism in Europe) nevű szervezet anonim megfigyelőinek jelentése alapján hozta meg. Az 1999-ben, Bécsben alapított, de londoni székhelyű hálózat helyszíni munkatársainak beszámolója, illetve felvételei alapján a mérkőzés során három esetben dokumentáltak rasszista bekiabálásokat - az volt a sarokköve az UEFA szigorú büntetésének.

És ez volt az a pont, ahol az MLSZ a jelentéshez csatolt és az UEFA-hoz elküldött, nyilvános beadványában kifogásokkal is élt. Emellett egy másik sarkalatos ponthoz is kommentárt fűzött a magyar szövetség, íme, néhány részlet a beadványból, amely a FARE-jelentés kulcspontjaira is rámutat.


"CIGÁNYOZÁS"

"A mérkőzésről készült jelentések közül egyedül a FARE szervezet mérkőzés helyszínen tartózkodó megfigyelője által az UEFA rendelkezésére bocsátott jelentése tartalmazott rasszista magatartásra utaló eseteket. Kizárólag a FARE megfigyelője hallotta és rögzítette jelentésében a „Cigányok” rigmust, három alkalommal a mérkőzés folyamán.

A FARE megfigyelője a rigmust pár másodpercig, a hazai szurkolók egy egészen elenyésző részétől hallotta, hallhatta. Ahogyan azt az UEFA biztonsági ellenőri jelentése is kimondja, az esetekről a FARE megfigyelője informálta az UEFA mérkőzés ellenőrét. Az UEFA mérkőzés ellenőrnek és az UEFA biztonsági ellenőrnek nem volt tudomása a rigmusokról, nem hallotta azokat.

A FARE megfigyelőjének jelentése szerint a nevezett rigmusokat “a magyar nemzeti csapat szurkolóinak jelentős része”, "több ezer magyar szurkoló" énekelte.
Ezen állítás egyáltalán nem igaz.

Elképzelhetetlen ugyanis az, hogy a stadionban helyet foglaló magyar szurkolók meghatározó része skandálja a “cigányok” kifejezést, és ezt sem az UEFA mérkőzésellenőre sem pedig az UEFA biztonsági ellenőre nem hallja, nem rögzíti és jelentésében nem tünteti fel önállóan, csak a FARE megfigyelőjének észrevételét követően. Ezzel szöges ellentétben áll a valóság, azaz az elítélendő rigmust pusztán egy apró kisebbség skandálta, míg több mint húszezer magyar szimpatizáns nagyszerűen biztatta a magyar csapatot.

A bizonyítékként becsatolt videofelvétel (Nézd meg a felvételeket itt!) is a fent leírtakat tükrözi, vagyis, hogy hallván az elenyésző számú hazai szurkoló offenzív rigmusait, a magyar szurkolók pozitív hangvételű dalokkal és tapssal igyekeztek biztatni a csapatukat, osztván az MLSZ által a szurkolás terén lefektetett alapelveket és értékeket. Az UEFA biztonsági ellenőr jelentése egyébként kiemelte, hogy a hazai szurkolók általános magatartása kiemelkedő volt, és kiváló hangulatot teremtettek a mérkőzésen.

Fentiek tekintetében egyértelműen kijelenthető, hogy a helytelen viselkedés a hazai szurkolók többségének remek reakciója és fantasztikus szurkolása miatt nem tudott megvalósulni. Minden ezzel ellentétes állítás elfogult és nem tükrözi a valóságot."


A ROMÁN HIMNUSZ KIFÜTYÜLÉSE

"Az MLSZ mélységesen elítéli és bánja, hogy a szurkolók egy része tiszteletlenül viselkedett a román nemzeti himnusz alatt. Ez a fajta viselkedés messzemenőkig távol áll szurkolóink általános szemléletétől és viselkedésétől.

Az MLSZ nem vitatja, hogy a fenti vétség megtörtént a mérkőzés során, ám felhívná a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez a sajnálatos eset az idegenbeli odavágó mérkőzésen történtekre adott reakció volt, amelyen több mint ötvenkétezer román szurkoló fütyülte ki a magyar nemzeti himnuszt. Ezen bukaresti eseményeket nem tüntette fel az akkori ellenőri jelentés, így nem is követte felelősségre vonás."


ÖSSZEGZÉS

Az MLSZ beadványában így összegeztek végül:

"Mindezeket figyelembe véve és egybevetve egyértelműen kijelenthető, hogy az MLSZ álláspontja szerint, egy – a kizárólag és egyedül a félrevezető, különösen pontatlan és szubjektív FARE jelentés alapján hozott – rasszizmuson és diszkriminatív viselkedésen alapuló szankció igazságtalan és helytelen. Az MLSZ megítélése szerint egy ilyen büntetés radikálisan ellentétes hatást váltana ki a rasszizmus elleni harcban és szembemenne az UEFA által kitűzött célokkal és irányelvekkel.

Az MLSZ véleménye szerint a hatáskörrel rendelkező fegyelmi testületnek mindenképpen figyelembe kellene vennie a fent megnevezett intézkedéseket, a mérkőzés kiváló hangulatát és a meccs által közvetített pozitív üzenetet döntésének meghozatala előtt, mint enyhítő körülményt az UEFA Fegyelmi Szabályzatának 17. Cikk (3) bekezdésére tekintettel.

Az MLSZ kéri, hogy a fenti állásfoglalás megfelelően segítse az illetékes bizottság munkáját a döntéshozás során." (Fotó: mlsz.hu)

Az MLSZ teljes beadványa itt letölthető - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON