Zártkapus válogatott meccs: "Ne legyenek illúzióink" - az MLSZ büntetései más lapra tartoznak

Feltöltve: 2015, szeptember 21 - 15:42 Frissítve: 2015, szeptember 21 - 19:21

Az UEFA fegyelmi szabályzatának felülvizsgálatát is kezdeményezte Csányi Sándor MLSZ-elnök, miután az európai szövetség zártkapus meccsel büntette a magyar válogatottat a románok elleni Eb-selejtezőn történteket. Ugyanakkor Sipos Jenő MLSZ-szóvivő szerint a fegyelmi bizottság a jelenleg hatályos szabályok szerint dönt majd a magyar fellebbezés birtokában is, így kimondva-kimondatlanul kevés esélyünk van a sikerre másodfokon, Sipos szerint tehát "ne legyen hamis illúzió" senkiben. Hogy az MLSZ hasonló esetben helyt adna-e egy ilyen fellebbezésnek, Sipos úgy válaszolt, hogy az eseteket nem lehet összehasonlítani.

Mint ismeretes, az UEFA, a múlt csütörtökön meghozott elsőfokú döntésének értelmében a magyar válogatott következő, Feröer elleni hazai Eb-selejtező mérkőzését a nézők kizárásával kell megrendezni (a stadionbezárás mellett 70 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabott az európai szövetség).

Az MLSZ túlzónak, a sportszerűen drukkoló magyar szurkolóknak kimondottan rossz üzenetet küldő döntésnek tartja az ítéletet, és él a fellebbezés lehetőségével. Sipos Jenő MLSZ-szóvivő az M4 "Góóól" c. műsorában beszélt a büntetés körülményeiről.

- Azt gondolom, hogy a mérkőzést a hangos, szenvedélyes és sportszerű szurkolás jellemezte, de valóban voltak olyan hangok, amelyek nem a stadionba valók. A büntetést kiszabásánál azonban mindenképpen figyelembe kellene venni az arányosságot, hiszen döntően sportszerű volt a szurkolás. Az elsőfokú ítélet így is a szabályoknak megfelelő, bár kétségtelen, hogy túlzó. Éppen ezért Csányi Sándor az UEFA versenybizottságának máltai ülésén kezdeményezte az ítélet és a FARE-ral való együttműködés felülvizsgálatát is, amelynek jelentése nem veszi figyelembe, hogy egy-egy mérkőzésen hány szurkoló kiabálja a sértő rigmusokat, miközben a többség azért elnyomja ezeket a nem kívánatos hangokat. A mérkőzésen jelen lévő UEFA-ellenőrök nem is jeleztek semmit.

Ahogy azt Sipos is kiemelte, az UEFA a döntést a FARE (Football Against Racism in Europe) nevű szervezet anonim megfigyelőinek jelentése alapján hozta meg, akik a magyar-román során három esetben dokumentáltak rasszista bekiabálásokat. A szóvivő szerint a nem ellenőri jelentések alapján meghozott ítéletek gyakorlatán is változtatni kellene.

- Felülvizsgálatra szorulnak az UEFA fegyelmi szabályai is, amelyek túl szigorúak és bürokratikusak. Beadott papírok és az azokon „beikszelt” kihágások, rigmusok alapján születnek meg a döntések, de az élethez jobban hozzá kellene igazítani a szabályokat, meg kellene hallgatni, hogy valójában milyen hangulat volt a stadionban. Figyelembe kellene venni azt is a magyar-román esetében, hogy milyen múltra tekint vissza ez az összecsapás történelmi viszonylatban, ez a mostani mérkőzés a stadionon belül sportszerű hangulatú volt.

Felmerült a kérdés a műsorban, hogy az MLSZ vajon helyt adna egy ilyen vagy ehhez hasonló fellebbezésnek, ha NB I-es meccsről volna szó?

- Nem is lehet összehasonlítani a két esetet, ez a mérkőzés nem a gyűlöletről, a rasszizmusról szólt. Minden egyes fegyelmi testületnek önálló döntési joga, hogy hogyan ítéli meg az ilyen eseteket a hozzájuk beérkező javaslatok alapján. Meg kellene hallgatni a másik felet is, és az összkép alapján meghozni a döntést. Itt a FARE-jelentés alapján született meg csak a döntés. Nagyon remélem persze, hogy mind a válogatott, mind a magyar mérkőzéseken sikerül majd levetkőzni ezeket a megnyilvánulásokat. Még jó, hogy nem pontlevonás volt, mint ahogy a horvátok esetében például megtörtént. Az MLSZ arra törekszik, hogy az ilyen eseteket mind a nemzetközi, mind a hazai meccseken megelőzze, hagyjuk el a kirekesztő rigmusokat!

A magyar fellebbezés után nem sokat kell majd várni a másodfokú döntésre sem.

- Megvárjuk az írásos értesítést, ezután három napunk van a hivatalos fellebbezésre, ezt öt napon belül kell aztán eljuttatnunk az UEFA-hoz. Azonban el kell, hogy mondjam, hogy a jelenlegi fegyelmi szabályok szerint döntenek majd, tehát ne legyen hamis illúzió senkiben, ezért várjuk meg a végső döntést. Rövidesen döntést születhet. (Fotó: mlsz.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON