Válogatott: "Dárdaival is ugyanez lett volna"

Feltöltve: 2015, október 15 - 11:55 Frissítve: 2015, október 15 - 14:49

Sallói István – aki a Dárdai Pál és Bernd Storck vezette válogatott stábban is vezető scout-ként dolgozott/dolgozik – szerint a két tréner munkájában, játékfelfogásában szinte semmiféle különbség nincs, a korábbi válogatott futballista szerint nem változott semmi azzal, hogy a német vette át a magyar munkáját, így szerinte a selejtezők végkimenetele nem a kapitányváltáson múlott. Sallói beszélt a görögök elleni vesztes meccs tanulságairól, amelyeket a pótselejtezők során is jól jöhetnek, és azt is kiemelte, hogy szerinte a norvégok vagy a szlovénok kedvezőbb ellenfelek lehetnének a playoffban, mint az írek vagy a dánok. A stábtag furcsállta a legjobb harmadik helyünk elvesztését okozó eredménysort, és azt, ahogy a kazah csapat úgy ünnepelt Lettországban, mintha "vb-t nyert volna".

Mint ismeretes, a magyar válogatott az Eb-selejtezők utolsó napján, sőt, utolsó perceiben maradt le végül a biztos kijutást jelentő legjobb harmadik helyről, "köszönhetően" a török Izland elleni és a kazahok lettországi sikerének.

Sallói István stábtag, a válogatott vezető játékos-megfigyelője így összegezte a kedden történteket a Digi Sport "Reggeli start" c. műsorában.

- Mindenki az ukrán-spanyol mérkőzés végeredményétől „parázott” egy kicsit, de végül így alakult. Vannak csodák a fociban, meg van a kazah győzelem. Arra senki sem számított, hogy a kazahok – akik az elmúlt négy évben egyetlen meccset sem nyertek idegenben – úgy ünneplik a győzelmet, mintha vb-t nyertek volna, ez azért felvet bennem kérdéseket. Nem tudom, mi történt, de furcsa eredménysor született. A török egyet nem lőttek kapura 89 perc alatt és az egész selejtezősorozat utolsó percében buktuk el a továbbjutást... Mindenki szerencséről beszél, pedig szó nincs róla, korábban Dárdai Pál is megmondta, hogy a harmadik hely a cél. Akkor senki nem szólt, hogy az nem jó. Nagyon picin múlt, hogy nem jött össze a legjobb harmadik hely, de él még a remény. (...) A középszintű csapatoknak szerencse nélkül nem megy.

Sallói arra a kérdésre is választ adott, hogy vajon Dárdai Pállal meglett volna-e már a kijutás, és arról is beszélt az egykori válogatott támadó, hogy mi volt a görögországi, utolsó Eb-selejtezőnk talán legfontosabb tanulsága.

- Nincs értelme ezt elemezni, mert nem változott semmi, Dárdai Pál is ugyanazt a vonalat képviseli, mint Storck. Nem azt kell mondani, hogy támadóbb lett a foci, picit megpróbálunk inkább többet kezdeményezni, amit a közvélemény el is várt a válogatottól. Nagyon nagy kritika érte a csapatot még Dárdaival, a görögök ellen. A mostani meccs választ adott arra, mennyire érdemes még kockáztatni, és mindennek van ára, ha felvállalunk egy nyíltabb játékot, kinyílunk hátul is. Dárdai Pál is elmondta, hogy azzal, hogy többet kezdeményezünk, mondjuk kettővel több helyzetünk lesz, de közben az ellenfélnek is lesz 3-4, ezen a szinten pedig azokat be is lövik. A görögök ellen is ezt tapasztaltuk. A legfontosabb két párharcban – a románok és az északírek ellen – ugyanazzal a taktikával mentünk ki a pályára, amikor már változott a dolog, az a Feröer elleni és a görög meccs volt, ahol Bernd Storck már nyitottabb játékot akart játszani a csapattal. Feröer ellen jól is játszott a csapat, bár megzavarta a fejeket a bekapott gól. Görögországban is nyerni akartunk, ennek a szellemében léptünk pályára. A félidőben már tudta mindenki, hogy állnak a románok. De a 75. percig kétszer vezettünk, a végén elfogytunk, sok tanulsággal szolgált ez a mérkőzés. Például az első ilyen páros meccsen, a bukaresti és a feröeri találkozón is hasonló volt a helyzet: a romániai, magas hőfokú összecsapást követően, Feröer ellen már nem volt olyan mentális állapotban a csapat, nem jó játékkal nyerünk 1-0-ra. Most megint ez volt a helyzet, a görögök ellen már nem volt meg az az erő, ami a feröeriek ellen, Budapesten igen. A rájátszásban nagyon fontos lesz, hogy a mind két meccset végig tudjuk vinni.

És ha már playoff, Sallói azt is elárulta, szerint mely csapatok ellen vehetnénk fel nagyobb eséllyel a versenyt, a négy lehetség rivális közül.

- A négyből az íreket és a dánok picit nehezebb ellenfélnek érzek, inkább a szlovén vagy a norvég jobb lenne. Ha meglesz az ellenfél, ennek függvényében kell majd összeállítani a keretet, a csapatot, egy ír csapat ellen például fontos lesz a fizikum, a testi felépítés, a fejelés, a párharcok. Biztos, hogy ezt is figyelembe veszi majd a kapitány.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON