Jönnek-mennek Storck németjei - átjáróház az MLSZ-nél

Feltöltve: 2015, október 16 - 10:21 Frissítve: 2015, október 26 - 18:14

Három hónap után távozott a posztjáról Sören Osterland az U19-es válogatott kapitánya, aki nyáron Bernd Storck hívására érkezett Magyarországra, így ő már a második olyan edző fél éven belül, akit a német sportigazgató hozott, de csak hónapokig volt az MLSZ alkalmazottja. Ez az eset is rávilágít arra, hogy a szövetségen belül egyelőre nem a "tervezzünk hosszútávra" stratégia valósul meg, legalábbis humánpolitikai téren. Kiindulva ebből a furcsa fluktuációból, megvizsgáltuk, mennyire átgondolt a szövetség akkor, amikor edzőket nevez ki.

Kezdjük a legmagasabbra taksált pozícióval: az utóbbi két évben három szövetségi kapitányunk volt, egyikük sem ült 10 hónapnál hosszabb ideig a kispadon. Dárdai Pálnak ennyi idő jutott, miután nem folytathatta a megkezdett munkát hazánkban, Pintér Attila 9 hónapig volt a posztján (menesztették), a jelenleg hivatalban lévő Bernd Storck pedig 3 hónapja van a csapat mellett, de egyéb feladatkörei miatt ő sem tűnik hosszútávú megoldásnak.

A korosztályos válogatottaknál ennél szélsőségesebb esetek is vannak: Szalai Lászlónak öt és fél hónap jutott az U20-as és U21-es válogatottak mellett Mészöly Géza menesztése után, helyét a fiatalabb korosztálynál Storck vette át, aki 3 hónapot dolgozott a világbajnokságot megjárt csapattal.

A német sportigazgató által idehívott Sören Osterland a napokban távozott az U19-es válogatott mellől, alig 3 hónappal a kinevezése után, igent mondva Stefan Effenberg paderborni felkérésének, így az ő utódját el is kell kezdeni keresni a szövetségben. Ő két héttel kinevezését követően még úgy nyilatkozott, hogy német ajánlatokra is nemet mondva fogadta el a magyarországi invitálást, és hogy "egy válogatott irányítása a legmagasabb szint, ahová egy edzőnek el lehet jutnia".

Ezen a téren a csúcsot Christian Wimmer jelenti, aki mindössze 4 hétig dolgozott az U16-os együttes mellett: őt is Storck hívta, de ő is menesztette. Talán érdemes még azt is megemlíteni, hogy történt még két váltás tavasz óta a korosztályos együttesek mellett: Pisont István és ifj. Mihalecz is az elmúlt hónapokban távozott, mindketten önszántukból mentek, így az ő helyükre szintén új szakembereket kellett találni.

Természetesen, ahogyan a felsorolásunkból is kiderül, nem mindenki hasonló okok miatt távozott: volt, akit leváltottak, és olyanok is akadnak, akiket ugyan megtartottak volna, de így sem maradtak. Ettől még tény, hogy az A-válogatottnál két év során három szakember dolgozott szövetségi kapitányként (Pintér, Dárdai, Storck), de az U20/21-es válogatott mellett is egyaránt három edző tevékenykedett egy év alatt (Szalai, Storck, Kilin).

Emellett az is látható, hogy a fiatalabb korosztályoknál is komoly a cserélődés, és ami a legfurcsább, hogy az újonnan érkező külföldiek távoznak sietősen, ki ezért, ki azért. Kérdés, hogy van-e értelme őket ilyen szerződéssel Magyarországra hozni, hiszen mindkét esetben arról van szó, hogy egy megkezdett munkafolyamatot hagyott félbe az MLSZ által foglalkoztatott német szakember. (Fotó: mlsz.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON