Ezért cserélte le Storck a válogatott stábját - a háttér

Feltöltve: 2015, október 22 - 19:55 Frissítve: 2015, december 10 - 19:23

Bernd Storck teljesen szerette volna elvágni a szálakat a Dárdai-érával - velősen így foglalható össze az ok, amiért a német szövetségi kapitány kedden elköszönt a magyar válogatottnál eddig mellette dolgozó stábtagoktól. A részletek.

Mivel a válogatott elérte a hivatalosan kitűzött célt - Dárdai Pál és Bernd Storck is mindvégig a harmadik helyről és pótselejtezőről beszélt -, váratlanul érhette a hazai futballközvéleményt - de még a játékosokat - is az a keddi bejelentés, amely szerint szinte a teljes szakmai stáb lecserélésre került.

A döntés következtében távozik Szabics Imre, Sallói István és Andrusch József is, közülük ketten Dárdai Pál révén kerültek ebbe a pozícióba, csakúgy mint Nyilasi Tibor, akinek sorsáról kedden nem esett szó a hivatalos közleményben. Úgy tudjuk, hogy ennek az oka az, hogy vele a többiekkel ellentétben nem tudott külön is beszélni Bernd Storck, aki a korrektség jegyében fontosnak gondolta, hogy ő közölje mindenkivel a döntését.

Az előzmények ismeretében nem csoda, hogy mindenki keresni kezdte az okokat, amik a drasztikus lépések mögött állhatnak, hiszen nehéz lenne más jelzőt találni arra, amikor az elvileg sikerként elkönyvelt pótselejtező elérése után, alig 3 héttel a sorsdöntő meccsek előtt egy teljes, addig jól dolgozó stábot lecserélnek.

Az okokat kutatva az kijelenthető, hogy nem emberi konfliktusok okozták az említettek távozását, nincs arról szó, hogy megromlott volna a viszony Storck és a stáb között. Úgy tudjuk viszont, hogy a kapitány és a segítői között komoly szakmai véleménykülönbségek adódtak, amik az idő előrehaladtával egyre inkább kidomborodtak. Storcknak ugyanis teljesen más elképzelései vannak arról, mit szeretne játszatni a magyar válogatottal, mint a Dárdai-érában dolgozóknak. A menesztett stábtagok véleménye ugyanis megegyezett Dárdai Páléval azon a téren, milyen stílusban lehet eredményes a magyar válogatott. Azt, hogy miért azt játszatta Dárdai a magyar csapattal, amit, a korábbi kapitány egyszer egy sajtóbeszélgetésen így foglalta össze:

- Sajnos azt kell mondanom, hogy tanult futballból a csoport tagjai előttünk járnak. A mi játékunk nem csúnya, hanem szervezett. Nem értem, idehaza mindenki miért a Barcát elemzi meg emlegeti mindig követendő példaként vagy nagy csapatokat? Az nem a mi szintünk. Nekünk a német középcsapatokat, a svájci élcsapatot kell követni. Ma a Bundesliga is kész csocsó, itt a labda, ott a labda, és általában az utolsó 20 percben valami történik, ilyen lett a foci. Kikkel játszunk mi Barcelona-focit? Hány magyar játékos van, aki a támadózónában mindig helyes döntéseket tud hozni? A mi játékunk nem a labdabirtoklásra épül, de sokkal többet kell tennünk támadásban, hiányoznak a passzok, az indulások. Én rendre 40 százalékos labdabirtoklást terveztem, és minden meccsen 41-42 százalék meg is volt. A védekezésünknél egyébként meghúztuk a vonalat 26 méteren, ez a megfelelő, így messzebb vagyunk a kaputól. A mi védőinknek ez fekszik, mert ehhez van meg a megfelelő sebességük.

Amit Dárdai elmondott a tervei kapcsán, az nagyjából minden meccsen vissza is köszönt a látottakon, tudatosan játszotta azt a magyar válogatott, amit. Ez a fajta szemlélet volt az, amit a menesztett stábtagok is a legkézenfekvőbbnek és a legeredményesebbnek gondoltak.

Úgy tudjuk, Storcknak azonban mások az elképzelései, amivel egyébként önmagában nincs probléma, hiszen minden edzőnek joga van eldöntenie, milyen lehet az eredményes futballhoz való út, és azt kikkel szeretné elérni. A német edzőnek viszont elsősorban azzal volt gondja, hogy a mellette dolgozó szakemberek mást gondoltak erről az útról, ők azt követték volna minden helyzetben, amit Dárdai kitalált és sikeresen alkalmazott, ezért jött a hirtelen váltás a pótselejtezők előtt.

Hogy Storck merre mozdulna? Talán túl egyszerű lenne ezt arra leszűkíteni, hogy az eddiginél kezdeményezőbb játék felé, de a legvelősebben így lehetne összegezni az elképzeléseit. Neki viszont ehhez olyan stábtagokra van szüksége, akik azt képviselik, amit ő elképzel. Storck egyébként már a nyilatkozataiban is rendre utalt arra, hogy ő szívesebben játszatna az eddiginél támadóbb futballt a csapattal, az az ő stílusa, a görögök elleni meccs pedig ennek már az egyik előszele volt. Természetesen az ott látottakra az is hatással volt, ahogyan alakult a románok Feröer elleni mérkőzése, hiszen a komoly tétmeccsnek induló selejtező a hajrában már inkább hasonlított egy sörmeccsre, akkora szervezetlenség jellemezte mindkét válogatott játékát, elsősorban a védekezését, ezzel együtt tudatosság is volt abban, hogy a magyar válogatott szemlátomást más játékot játszott, mint az addigi selejtezőkön.

Storck azzal, hogy elküldte a cél elérő stáb tagjait, gyakorlatilag véglegesen elvágta a Dárdai-vonalat, ami a célja volt. A kapitány 19-re lapot húzott - nem először azóta, amióta itt van -, hogy színtisztán a saját embereivel, a saját elképzelései alapján menjen neki a pótselejtezőnek.

Hogy mindennek mekkora kockázatai vannak, arról szintén lehetne hosszasan értekezni. A görögök elleni meccset elnézve jelentősek, de a párharcig hátralévő rövid idő sem alkalmas arra, hogy komoly változásokat lehessen 2-3 napos edzőtáborral a csapaton alakítani. Bekövetkezhet még az a forgatókönyv is a kapitány kérésére, hogy egy bajnoki fordulót elhalasszanak, így máris több idő lenne készülni az itthon játszó játékosokkal, a légiósok - akik rendre legalább a csapat felét teszik ki - azonban biztosan nem tudnának azon részt venni, így megkérdőjeleződik ennek a hasznossága.

Nem csak az elképzelt játékot tekintve, hanem a behívott játékosok terén is vannak véleménykülönbségek. Dárdainál kialakult egy főként rutinos játékosokra építő fix keret, amibe nehéz volt már kívülről bekerülni, Storck viszont egyből hozott új embereket. Úgy tudjuk, a szövetségi kapitány jobban építene az U20-asokra, akikkel pár hónapja a világbajnokságon járt, ennek előszele volt többüknek is a felbukkanása a keretben, az ő szerepük tovább erősödhet.

Storck tehát teljhatalmat kért és kapott a folytatásra. Annak ellenére történt ez így, hogy értesüléseink szerint nem egységes a megítélése a szövetség elnökségében, a grémium egy része például intő jelként kezeli azt, mekkora fluktuáció alakult ki például az utánpótlás-válogatottaknál (erről pár napja hosszabban is cikkeztünk), ahol pedig a jól működő rendszert Storcknak kellene kiépíteni és felügyelnie sportigazgatóként.

Innentől kezdve még inkább megnő Storck felelőssége, amelynek legnagyobb fokmérője az lesz, hogyan is teljesít majd a magyar válogatott a pótselejtezőn, immáron egy olyan stábbal, amelyet tökéletesen ő alkotott meg. Tegyük hozzá, hogy Norvégia ellen természetesen ki lehet esni, eredetileg sem mi voltunk az esélyesek, ezért Storck a döntései miatt főként szélsőséges eredmény - értsd nagyon sima kiesés - esetén bukhatna nagyot. Tisztában van ezzel a kapitány is, nem véletlenül tesz némileg szokatlan lépéseket is: úgy tudjuk, minden egyes válogatott játékosnak egyéni edzési tervet is készít - még a légiósoknak is -, amelyeket a klubokban kellene majd elvégezniük a meghívottaknak, más kérdés, hogy mekkora esélye van valójában annak, hogy az elvileg szuverénül működő klubok edzői akceptáljanak kívülről érkező kéréseket.

Mokány Lajos

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON