Storck a sorsáról: "Nem aggódom, úgyis lesz munkám" - részletes értékelés

Feltöltve: 2015, november 16 - 01:46 Frissítve: 2015, november 16 - 10:12

Bernd Storck szerint a bizalom, a kockáztatás, elődje, Dárdai Pál munkája, a helyes taktika és a küzdőszellem mind hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar válogatott Norvégiát kettős győzelemmel felülmúlva kijutott a 2016-os Európa-bajnokságra. A német kapitány saját jövője miatt nem aggódik, hiszen amit vállalt, azt el is végezte, sportigazgatóként pedig mindenképpen lesz majd munkája, eközben Priskin Tamás csapatba állításáról, az egycsatáros játékot illető téveszméről és arról is beszélt, miben akar példát mutatni a többi hazai edzőnek. Részletes értékelés.

Témakörök alapján mutatjuk meg, miről beszélt Bernd Storck szövetségi kapitány a vasárnapi Eb-pótselejtezőt követően, a Groupama Arénában tartott sajtótájékoztatóján.

A mérkőzésről és a kijutásról:
- Először is gratulálok a csapatomnak. Nem csak ma, hanem az elmúlt hetekben is jól teljesítettek. Elsősorban az elnökünknek, Csányi Sándornak gratulálok. Nem volt egyszerű döntés, amit meg kellett lépnie. Fontos volt, hogy sikerrel vigyük tovább azt a munkát, amit elődömtől örököltem. Dárdai Pálnak köszönöm azt, hogy támogatott, átadta az ismereteit, enélkül nem lehettem volna sikeres "új" edzőként a csapat élén. Nagyon sok változtatást léptünk meg, amit én fontosnak tartottam. Természetesen köszönöm az előző stábomban dolgozók szakembereknek is a segítséget és a munkát, mint ahogy a német kollégáimnak is. Nem volt egyszerű egy ilyen erős csapat ellen játszani, amely a mi csapatunkhoz hasonlóan egy támadóval játszott. Sokszor kérdezték, hogyan lehet támadó egy csapat egy csatárral? Azt láttam, hogy a norvégok és az edzőjük mindent megtettek a sikerért.

A saját szerepéről a sikerben:
- Nem hiszem, hogy ez rólam szól. Szerintem a múltban a többi kapitány is jó munkát végzett, mégsem jött az igazi siker. Most új utat nyithatunk meg a magyar labdarúgás előtt, és szeretnék példát mutatni a többi edzőnek. Akiknek azonban több bizalmat kell fektetniük a játékosokba. Több lehetőséget kell adni a fiatal játékosoknak, akikből sok tehetséges van az országban, de játszaniuk is kell, ebben akarok jó példát mutatni a többieknek. Néha kockázatot kell vállalni, ezt tettem az elmúlt két hétben is, és valahogy erről szól az egész életem. ha felelősséget vállalok valamiért, azt a saját módszereimmel akarom elvégezni. Beszéltem az elnökkel, és örülök, hogy támogatott az utamban, amelynek minden felelősségét és következményét magamra vállaltam. Ő pedig vállalta azt, hogy megbízik a munkámban, és most úgy érzem, a helyes úton járunk. Bátornak kell lenni a munkádban és komoly meggyőződéssel is kell végezni azt.

A felkészülésről és a pótselejtezőkről:
- Az edzések során felmértük a játékosok pontos fizikális állapotát, ezeket aztán alaposan kiértékeltük, és ebből tudtunk építkezni a norvégiai meccsre. Tisztában voltunk azzal, hogy a fizikai állóképessége nincs a magyar csapatnak a norvégok szintjén, meg kellett valahogy találni a kulcsot ahhoz, hogy elérjük a kellő szintet a rendelkezésre álló idő alatt. Kockázatot is vállaltunk Oslóban, egy újoncot is bevetettünk, de én tudtam, hogy Kleinheisler meg tudja állni a helyét ezen a szinten is. Természetesen a többieket is jól ismertem, és bizony akadtak olyanok, akik korábban a klubjukban nem kaptak megfelelő lehetőséget, de esélyt akartam adni nekik is. Biztattam mindenkit, hogy ne féljenek a pályán, hanem játszanak. A hazai meccsen megmutattuk, mennyire tudunk küzdeni, ez igazi futball volt. Megérdemelten jutottunk ki a franciaországi Eb-re - ez vitathatatlan!

Priskin Tamás kezdőcsapatba állításáról és a támadójátékról:
- Tamás egy remek futballista, ezt tudtam már a meccs előtt is. Esélyt adtam neki, mert a Slovan Bratislava csapatában is eredményes volt. Meggyőzött a teljesítményével és szükségünk is volt egy jól fejelő játékosra. De nem csak róla kell beszélnem, hanem Szalai Ádámról is, Böde Dánielről és Nikolics Nemanjáról, akik mind fantasztikus támadók. Szalai hatalmas munkát végzett Oslóban, rengeteg labdát megtartott, és most szükségünk volt egy hasonló stílusú játékosra. A gond az Magyarországon, hogy ha egy csatárral játszol, akkor már védekezel, pedig nem feltétlenül ez a helyzet, ezt az embereknek is meg kell érteniük. Szerintem megfelelő taktikát választottunk az oslói és a budapesti mérkőzésre is, az egycsatáros játék is fontos szerepet játszott a sikerben.

A saját sorsáról:
- Szerintem nem a megfelelő embernek tette fel ezt a kérdést. Inkább az MLSZ elnökét kellene erről megkérdeznie. Nem tudom még, mi lesz a sorsom. Eredetileg sportigazgató vagyok a szövetségnél, beugróként vállaltam ezt az állást. A selejtezők végét vállaltam, azt, hogy mindent megteszünk az Eb-ért, majd kiderül, mi lesz a folytatás. Én nyugodt vagyok a saját személyemet illetően, mert mindenképpen lesz majd munkám...

A kapitányként ideiglenesen megbízott német tréner és sportigazgató sorsa hamarosan eldőlhet, hétfőn sajtótájékoztató tart majd az MLSZ.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON