1 millió eurós fiatal játékosok nevelése a cél

Feltöltve: 2015, november 18 - 21:21 Frissítve: 2015, november 18 - 21:22

A magyar labdarúgás egyik legfontosabb feladata, hogy olyan fiatalokat neveljen ki, akiket 1 millió euróért lehet tovább értékesíteni - erről Dr. Muszbek Mihály beszélt. A szakértő elmondta, a magyar foci minden téren komolyan profitálhat az Eb-re történő kijutásból, az NB I-es csapatoknak azonban fel kell nőniük a nemzeti együttes szintjére, a piacnak pedig egyre nagyobb szerepet kell vállalnia a magyar futball finanszírozásából.

A magyar válogatott Norvégia legyőzésével 44 év után kijutott az Európa-bajnokságra. A kvalifikációt követően Dr. Muszbek Mihály sportközgazdász a Digi Sport Reggeli Start c. műsorában beszélt a várható pozitív folyamatokról.

- Az emberek érdeklődése az eddig viszonylag magasnak mondható érdektelenségből a figyelem irányába fog fordulni. Ennek közvetlen hatása lesz: megnő a nézőszám, többen lesznek akik a bajnoki mérkőzésekre mennek, bár nem szabad sokat várni, ha 10%-al nő a következő időszakban, az is nagyon sokat jelent. Azt várom, hogy ebből a válogatott magból - főként a fiatalok körében - sokkal magasabb pénzügyi értékkel lehet majd eladni őket külföldön, ami akár a duplája is lehet. Nagy Ádám, Kleinheisler, Fiola, Kádár, de még Böde Dani is, azok, akik előtt még egy komolyabb nemzetközi karrier állhat. Ez azonban nem lehet egy mérkőzés tükre, tartani kell ezt a szintet. Nehéz lesz, mert ez egy szerencsés, jól felépített és szisztematikusan összerakott válogatott. Ezt kellene átültetni a bajnokságba is. Háromnegyed év múlva megint jönnek a kupaselejtezők, ott egy csapatnak eredményt kell felmutatnia, be kell jutnia a csoportkörbe. Ez a torta csak a gyertyáival lesz teljes - mondta el a szakértő, majd a fiatalok piaci értékének növekedéséről is szót ejtett.

- Az U21-es válogatott meccsén a görögöktől kiemeltek egy fiatalt, akinek az értékét 1 millió euróra tették. Körülbelül ez az a szint, amit el lehet érni. Lehet, hogy ez futballgazdaságilag kicsi számnak tűnik, de magyar szinten, a magyar eredmények tekintetében ez rekord. Meg kell próbálni több 1 millió euró értékű fiatalt a piacra tenni - képletesen persze, mert nem akarom, hogy elmenjenek. Ha ez sikerül, akkor lesz jövője a magyar focinak. Ez most egy lökést ad, a régebbi árhoz képest ez a 4-5 meccs, amin ők szerepeltek, legalább a duplájára emelte az értékét - például Nagy Ádinak - nyilatkozta Muszbek, ezt követően pedig a magyar bajnokság finanszírozásáról is beszélt.

- A piacnak jóval nagyobb gazdasági erőt kellene a futballra fordítania, és fokozatosan az államnak vagy az állami kéznek háttérbe kellene vonulnia, így látni lehetne kristálytisztán, hogy ha a piacról gazdálkodunk, akkor mi az eredmény. A következő évtizedben az egyharmad piac, egyharmad állam és egyharmad egyéb források felépítést kellene fenntartani. Jelen lesz a Ferencvárosnál elképzelt és remélt stabil nemzetközi részvétel, és a Porto vagy az Ajax mintájára működő "felnevelem a játékost, eladom a játékost, hozok utánpótlást" elv. Az állam azonban nem vonulhat ki a fociból, a TAO ugyanis beépült a sportgazdaságba - fogalmazott. (Fotó: Sas Gabor Photo)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON