A volt stábtag: "Storck jól döntött a stáb lecserélésével" - miért nem játszottak Dárdainál a fiatalok?

Feltöltve: 2015, november 20 - 14:58 Frissítve: 2015, november 20 - 17:36

Sallói Istvánnak mennie kellett a pótselejtezők előtt a magyar válogatott stábjából, miután Bernd Storck úgy döntött, hogy csak főállású segítőkkel megy neki a norvégoknak, de a Dunaújvárosban sportigazgatóként dolgozó egykori válogatott játékos ennek ellenére úgy gondolja, a német tréner jó döntést hozott. Sallói beszélt arról is, lehet-e még visszaút a számára az Eb előtt, hogy Dárdai Pálnál miért nem kaptak szerepet a fiatalok, miért volt nagy húzás Nagy Ádám szerepeltetése, lehetnek-e még hasonló felfedezettek, és hogy miért lesz különösen fontos Möller szerepe majd az Eb-n.

Sallói István a pótselejtezők előtt távozott a válogatott stábjából, de Bernd Storck az Eb-re jutást értékelő nyilatkozatában már pedzegette, hogy a korábbi vezető játékosmegfigyelő, illetve Szabics Imre visszatérése a kontinenstorna előtt nem kizárható.

A korábbi válogatott támadó és dunaújvárosi sportigazgató a Digi Sport "Reggeli start" c. műsorában beszélt arról is, visszatérhet-e a nemzeti csapathoz, és hogy mi a véleménye a kapitány döntéséről.

- Egyelőre nem tudunk bővebb részleteket. Bernd Storck megköszönte Szabics Imrével együtt nekünk is a munkánkat, ami nagyon pozitív és jóleső dolog volt. Nem személyes konfliktusról volt szó, egyszerűen csak be akart költözni a pótselejtező előtt az embereivel Telkibe, csak erre koncentrálva. Ez meg is történt, abszolút sikeresen, úgyhogy nagyon jó döntést hozott. Ma nincs a magyar futballban olyan ember, aki ne tenne meg bármit a válogatottért, ami mindig is egy szent ügy volt. Teljesen mindegy, hogy főállás vagy mellékállás, ha szükség lesz rám, természetesen menni fogok. Nekünk, akik a magyar futballban dolgozunk, 30 éve magyarázkodnunk kell az eredmények miatt, most végre ott lehetünk, és nem kell magyarázkodni.

Sallói szerint a válogatott stábjának az összeállítása az Eb-re magyar szinten egészen rendkívüli feladat lesz. És nagy szerepe lehet annak az edzőnek, akinek ebben megvan a tapasztalata.

- Az, hogy az Eb-re kire számít, ami nagyon nagy feladat, december 12-én jön a sorsolás, meg kell majd figyelni az ellenfeleket, még kiderül. (...) Nem tudjuk még, hogy egy világversenyen mi kell, hány ember kell, Andreas Möller ilyen szempontból óriási segítség lesz, ő ezt belülről látta, belülről élte át. Az ő idehozatala most lesz majd a leghatékonyabb és a legfontosabb. Dárdai Pali is hozta magával a dolgokat Németországból, az edzőknek, akik még emlékeznek rá, milyen volt futballistának lenni, ez nagyon nagy dolog. Itt is ezt lehet látni, és a Debrecen példáján is ezt lehetett látni, amikor bejutottak a BL-csoportkörbe, annak a tapasztalatait aztán fel tudták használni később az Európa Liga-főtáblán is.

Sallói Storckkal kapcsolatban így nyilatkozott:

- Bevállalós, vagány edző Storck, legendás mondása a "my way", azaz az ő útján, a saját feje után megy bizonyos dolgokban. Ami így helyes, bejöttek a húzásai és jó megérzései voltak a fiatalokkal kapcsolatban.

Apropó, fiatalok: az egykori remek csatár arra a felvetésre is választ adott, vajon Dárdai Pélnál miért nem kerültek úgy az előtérbe a fiatalok, mint Storcknál?

- Szerintem ennek egyszerű oka volt: Dárdai Palinak három napja volt az ominózus román meccs előtt, egy viharvert csapatot átvenni, ő is kvázi kezdőként beleugrott ebbe az egészbe, nem volt ideje újoncokkal kísérletezni, ehhez rutinos emberek kellettek, és szerintem abszolút jól nyúlt hozzá a csapathoz. Ilyen volt például Fiola Attila, aki telitalálat lett a jobbhátvéd posztján. Bernd Storck jobban ismerte például az U20-as válogatottat, belülről, együtt dolgozva ismerte meg a játékosokat. Nagy hozadék volt az a nagycsapat számára, hogy ott lehetett az U20-as vb-n.

Szóba került végezetül az is, lehetnek-e még például Nagy Ádámhoz hasonló tehetségek Storck tarsolyában, akik akár az Eb-keretbe is odaférhetnek, illetve hogy miért volt telitalálat a Ferencváros 20 éves játékosának szerepeltetése.

- Biztos, hogy van még, mindig van. De ez edzőfüggő, nekem, mint sportigazgatónak is edzőszemmel kell néznem a játékosokat, de mindig az edző dönt. Itt van Nagy Ádám esete, az ő játszatásával azt a sztereotípiát rombolta le Storck, ami a magyar emberekben épült fel, azaz a 6-osnak, azaz a védekező középpályásnak nagy, robusztus játékosnak kell lennie, aki lerúgja az ellenfelek veséjét, fejpárbajokban erős, ezzel szemben például a Real Madridnál már rég átálltak másra a Modric-Kroos párossal. Nagy Ádám is pont ezt testesíti meg, nagyon mozgékony, labdabiztos, és a főszerep nem a labdaszerzésen, hanem a labdakihozatalon van. Ez Storcknak ez egyik legfontosabb eleme lesz, hogy ebben előrelépjen még a válogatott. Nyilván a kapitány a leendő ellenfelekhez is igazítja majd a taktikát, és lehet, hogy ehhez majd kellenek új játékosok is.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON