MLSZ: Sűrűbb lesz a tavaszi szezon az Eb-felkészülés érdekében

Feltöltve: 2015, december 8 - 21:31 Frissítve: 2015, december 8 - 23:47

Bernd Storck szövetségi kapitány is részt vett az MLSZ elnökségének keddi ülésén, amelynek egyik kiemelt témája a versenynaptár módosítása volt. A döntés a lehető legmagasabb szintű Európa-bajnoki felkészülést szolgálja, amelynek értelmében az NB I tavaszi nyitányára február 13-án kerül sor, a bajnokság április 30-ával zárul, a Magyar Kupa döntőjét pedig május 7-én rendezik majd.

Az új lebonyolítási rend a válogatott lehető legmagasabb szintű Európa-bajnoki felkészülését szolgálja. A bajnokság némileg előbb befejeződik, míg a szövetségi kapitánynak lehetősége lesz nem hivatalos FIFA-játéknapokon is felkészülést vezényelnie – köszönhetően a klubok együttműködésének is.

Ami a konkrétumokat illeti, a tavaszi szezon február 13-án, szombaton indul újra az OTP Bank Liga 20. fordulójával. A Liga menetrendje a 24. fordulótól némileg módosul, oly módon, hogy az utolsó játéknap a május elsejei hétvégére esik majd. Az idény – a tervezettnél egy héttel korábban – május 7-én, a kupadöntővel zárul.

Az OTP Bank Liga tavaszi programja:

20. forduló: február 13., szombat
21. forduló: február 20., szombat
22. forduló: február 27., szombat
23. forduló: március 5., szombat
24. forduló: március 9., szerda
25. forduló: március 12., szombat
26. forduló: március 19., szombat
27. forduló: március 30., szerda
28. forduló: április 2., szombat
29. forduló: április 6., szerda
30. forduló: április 16., szombat
31. forduló: április 20., szerda
32. forduló: április 23., szombat
33. forduló: április 30., szombat

A Magyar Kupa tavaszi programja:

5. forduló, első mérkőzés: február 17., szerda
5. forduló, második mérkőzés: március 2., szerda
Elődöntő, első mérkőzés: március 16., szerda
Elődöntő, második mérkőzés: április 13., szerda
Döntő: május 7., szombat

A klubok is támogatják az egyszerűsödő versenykiírásokat:

Az MLSZ elnöksége korábban azt az elvárást fogalmazta meg a versenyigazgatósággal kapcsolatban, hogy a soron következő bajnoki idény versenykiírásaira vonatkozó módosításokat, előterjesztéseket még idén, 2015 végéig tárgyalhassa meg. Ez azért fontos, mert így a csapatoknak kellő idő – többek között – egy téli és egy nyári átigazolási időszak is a rendelkezésére áll, hogy felkészüljenek a megújuló elvárásokra. Fontos, hogy a stratégiai változtatások időben eljussanak a labdarúgó társadalomhoz, és így az MLSZ vezetése elősegítse a tervezés, tervezhetőség folyamatát. Feladat volt a túlszabályozás egyszerűsítése, a fölösleges ismétlések megszüntetése, az adminisztratív terhek csökkentése, például a profi szerződések vagy a képzési kártalanítás területén. Fontos, hogy a megújuló, átláthatóbban strukturált szabályzatrendszer egyben növekvő mozgásteret biztosít a klubok számára, amelyeknek ezzel párhuzamosan megnő a felelősségi körük is. Mindez a professzionalizálódás szükségszerű velejárója. Az említett reformok, alapelvek már az előkészítés folyamán elnyerték a klubok, bizottságok támogatását, s ez erősítheti a szabályzatok kialakításába vetett általános bizalmat. A sokak által támogatott reformoknak köszönhetően – az MLSZ szándékai szerint – kevésbé bürokratikus szabályzati struktúra állt össze.

Fajsúlyos újítás, hogy 2016 nyarától megszűnik az amatőr szerződés. Az egyesületek védelme érdekében a téli időszakban az amatőr játékosok csak a klub hozzájárulásával válthatnak sportszervezetet. A profi bajnokságokban az ifiből kikerülő, 19 év fölötti labdarúgók csak profi szerződéssel léphetnek pályára, ami garancia arra, hogy a legtehetségesebb fiatalok bekerüljenek a hivatásos labdarúgás vérkeringésébe.

Megszűnt a képzési kártalanítás szinte átláthatatlanul bonyolult számítási módszere, amely sok módosító tényezőtől, kategóriáktól, szorzótól tette függővé az általában igen magas végösszeget. A jövőben a profivá váló játékos után fizetendő kártalanítás kiszámítását mindössze egy tényező, a játékos tényleges felkészítésének időtartama határozza meg.

A saját tömegbázis, közösség kialakításának elősegítése érdekében, a kluboknak dönteniük kell, hogy teljes utánpótlásukat maguk biztosítják, vagy, amennyiben erre nincs lehetőségük, akkor minden korosztályt – beleértve az OTP Bank Bozsik Programban résztvevő gyermekeket is – egyetlen utánpótlásműhely kezébe helyezzenek.

Az MLSZ vezetésének továbbra is eltökélt szándéka, hogy – az UEFA elvárásaival is összhangban – egyszerűsítse és egységesítse a profi szerződések formáját és tartalmát. Miután a profi klubok egységesek azon a téren, hogy változtatás szükséges az adminisztratív terhek csökkentése érdekében, konkrét javaslattal álltak elő, melynek elfogadása mindenki közös érdeke.

A jobb nyelvtudás elengedhetetlen az utánpótlásfutballban:

Az MLSZ elnöksége meghallgatta a 2013 óta a labdarúgás utánpótlás-nevelését átvilágító Double Pass belga cég beszámolóját, amelynek vezetői szemléltették az országban végbement, és még végrehajtani szükséges fejlesztéseket. Az egyeztetésen részt vett Bernd Storck szövetségi kapitány is, aki szintén eltökélt az akadémiák munkájának összehangolásában a tehetségek felkutatása, kiválasztása és képzése érdekében. Kiemelkedő nem szakmai feladat a magyar szakemberek nyelvtudásának gyors fejlesztése, amely lehetővé teszi a nemzetközi párbeszéd elmélyülését, a legjobb nyugati példák gyors, zökkenőmentes átvételét. (Forrás és fotó: mlsz.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON