Storck-interjú: "Nem az én dolgom a hazai edzők kritizálása, de..." - jobb húzása is volt Kleinheislernél

Feltöltve: 2015, december 17 - 21:05 Frissítve: 2015, december 18 - 13:12

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck a csakfoci.hu-nak adott interjújában elmondta, már megkezdték az Eb-ellenfelek feltérképezését, a tornán pedig nem Portugália lesz a legnehezebb ellenfél, ahogy Cristiano Ronaldóból sem készülnek majd fel külön. A hazájában is dicsért német tréner arról is beszélt, hogy miben okoztak számára csalódást a magyar edzők, továbbá úgy véli, nem Kleinheisler László mély vízbe dobása volt a legjobb húzás a részéről, a klubjaikban mellőzött labdarúgóit pedig rendszeres játéklehetőség elérésére buzdítja. Interjú.

Nem titok, hogy meccset is játszottak az edzőtáborba meghívott játékosok Telkiben. Milyen volt a meccs?

- Igen, igen, játszottunk egy egymás elleni meccset az edzőtábor végén, az egyik csapatot Szélesi Zoltán, a másikat Andreas Möller vezette. Mindenki a saját posztján játszhatott és bizonyíthatott, megmutathatta a játékstílusát. Mindkét csapat azonos taktikával játszott. Szerettem volna megnézni a játékosokat játékkörülmények között is az edzőtábor során, az edzők dolgába ezúttal nem szóltam bele. Kiderülhetett ez alatt a 3-4 nap során, nagyjából kitől, mire számíthatok a következő hat hónapban, kinek lehet helye az A-csapatban, az biztos, hogy most is voltak itt tehetséges futballisták, majd meglátjuk, mi lesz a sorsuk. Elégedett vagyok összességében.

Akkor látott most még egy magyar meccset, és közel sem az elsőt... Mióta itt van, Ön és a stábtagjai, az utánpótlás-válogatott csapatok edzői mind nagy számban látogatják a bajnokikat, ami az Ön érkezés előtt így azért nem volt jellemző. Hány találkozót látott már, mióta itt van? Van még olyan stadion, ahol nem járt?

- Egy hétvégén egy NB I-es meccsen biztos, hogy ott vagyok, de ha lehetséges, kettőn is. Szerintem ez kötelező is egy szövetségi kapitány számára, kell, hogy legyen rálátása a csapatokra, meg kell adnia azzal is a tiszteletet a kluboknak, hogy megnézi őket élőben. Szeretem látni, milyen színvonalon játszanak a csapatok, a válogatott játékosok, és azok a futballisták, akik még nem válogatottak, de azok lehetnek. A Budapesttől kicsit messzebb eső stadionokban még nem jártam, még nem látogattam meg minden várost, de tervezem!

Ön szerint mi volt a legnagyobb húzása, mióta kapitányként dolgozik? A szurkolók többsége Kleinheisler és Nagy Ádám csapatba rakását emelné ki alighanem válaszul.

- Egy dolgot elfelejtenek: már Románia ellen is én voltam a kapitány, szerintem ott született meg a legjobb döntésem, amikor beraktam a csapatba Guzmics Richárdot, miután Juhász megsérült. Ön is tudja az ő és a románok közös történetét…megadtam neki az esélyt arra, hogy „rehabilitálja magát”. Kemény döntés volt, de bevált. Azt mondtam neki, hogy képes lesz jól teljesíteni, meg tudja majd mutatni igenis mindenkinek, hogy „visszatért” és helye van a válogatottban. Szerintem mindenkinek jár a második esélyt, nem kell azonnal a pokolba küldeni valakit, ha hibázik. A másik hasonló lépés ugyancsak az első meccsemen történt. Hozzáteszem: amelyet ha elveszítünk, most aligha ülnénk itt…szóval a lényeg az volt, hogy nem kaphatunk ki megint a románoktól. Egy picit – az én felfogásomhoz képest – védekezőbb volt a csapat. De utána meccsről meccsre, egyre inkább hozzá tudtam tenni a magamét, át tudtam formálni a csapatot.

És mi volt a legnagyobb hibája eddig?

- Persze, nálam is vannak, voltak hibák…muszáj erről beszélnünk most? – teszi hozzá mosolyogva. – Sokan kritizáltak a norvégok elleni pótselejtezőket megelőzően és mielőtt kijutottunk volna az Európa-bajnokságra, és szerintem nem is mindig a legízlésesebben, nem a megfelelő formában. Nem vagyok tökéletes, ember vagyok, én is hibázom, Ön is hibázik. Az elmúlt két hónap azért rendben volt, azzal teljesen elégedett lehetek.

Sokan máris csak Cristiano Ronaldóról beszélnek az Eb kapcsán. Külön készül rá a válogatott?

- Nem, és a portugálok elleni találkozó amúgy is csak az utolsó csoportmeccsünk lesz majd. Ki tudja, ha már hat ponttal érkeznek oda, játszik-e egyáltalán…de nem is szabad egy csapatot sem külön, egy játékosra kihegyezni, lesz még rajta kívül tíz másik is a pályán, aki majd őt segíti. Sokkal fontosabb Cristiano Ronaldónál, hogy a magyar válogatott megfelelő fizikai állapotban érkezzen meg az Eb-re, hogy rendben legyünk védekezésben, támadásban, csapatként dolgozzunk.

A portugálok elleni meccs papíron a legnehezebb. És valójában?

- Az első, az Ausztria elleni. Senki nem tudjam még akkor, mit várjon a másik csapattól, nem szabad kikapni sem rögtön az első meccsen, mert akkor a második találkozón óriási nyomás lesz a csapaton. És ne felejtsük: az osztrák válogatott tele van Bundesliga-játékosokkal, csak hárman játszanak otthon, magas szinten futballoznak, egy döntetlenjük volt 9 győzelem mellett a selejtezőkön. Tudnunk kell, honnan érkezünk, hol a helyünk, de egyben pozitívnak is kell lennünk. Amit a norvégok ellen nyújtottunk, az már nemzetközi szintű volt, arra kell építenünk. Közben szerénynek is kell maradnunk, hiszen láthatjuk, a klubok, ahonnan a játékosok többsége érkezik, még nincs nemzetközi szinten, számomra emiatt is egy csoda, amit elértek a pótselejtezőkön. De pozitívan kell gondolkodnunk, ez nagyon fontos.

Azt tudni, hogy Kleinheisler László például kikérte a véleményét, és adott is neki tanácsot, de úgy tudni, most is van ilyen hazatérő légiós, aki Önhöz fordult tanácsért a klubváltása kapcsán. Mennyire jellemző, hogy erről beszélnek a játékosokkal?

- Azt soha nem tanácsoltam senkinek, hogy váltson klubot, csak annyit szoktam mondani, hogy „Játszanod kell! Beszélj az edzővel, találd meg a legjobb esélyt ara, hogy játszhass!”. Azt soha nem tanácsolom senkinek, hogy hagyja ott a klubját, de fontos, hogy mindenki játékban legyen. Most is volt olyan játékos, aki a napokban hozzám fordult, neki is ezt mondtam. Ha nincs esély a játékra, jobb, ha megy. Ez a helyzet Stieber Zoltán és Szalai Ádám esetében is. Most már nagyon nehéz lenne elérni nekik a több játékidőt, de viszont lehet esélyük a télen váltani. Meg is kell tenniük. Két remek játékos, nem is lennének a Bundesligában, ha nem így lenne, de nekik is nagyon kell, hogy játékban legyenek, egyébként nem tudnak a nekik megfelelő, magas szinten teljesíteni.

Ha már a Bundesliga és Németország: mekkora visszhangja van az itteni sikereinek a hazájában?

- Nagyon pozitívak, nagyon elégedettek. Ott is elmondtam, hogy milyen jó csapat épült itt, de azt is, hogy a klubok szintjén is előre kell lépni a fejlődéshez. Meglepődtek a sikerünkön, mivel látják ők is, mennyire kevés a nemzetközileg jegyzett játékos Magyarországon. „Szép munka volt!” – mondták sokan. Most már meg kell tennünk a következő lépést, nem szabad visszafordulnunk és megelégednünk.

Ha egy dolog lenne, amit megváltoztatna a magyar fociban, mi lenne az?

- Nem az én dolgom a hazai klubedzők kritizálása, de a játékstíluson, ahogy játszanak a csapatok, ahogy a csapatokkal dolgoznak, azon biztosan változtatnék. Ez számomra csalódást jelent. Biztosan azért is, mert nagyon más utat járnak itt néhányan, mint mi, németek. Mi máshogy készítjük fel a csapatainkat, de ugyanígy Ausztriában is. Nem mindegyik klubról beszélek, csak egy párról. Van egy csapat, amelyik a német utat követi, az vezeti is 18 ponttal a bajnokságot. A számok nem hazudnak. Van persze sok válogatott játékosuk, de nem csak ezen múlik. Sokkal nyitottabban kellene gondolkodni, meghallgatni a másikat, megnézni, más országokban hogyan dolgoznak. Amikor idejöttem, volt olyan edző, aki azt mondta, neki nem kell semmit mutatni, ő már mindent tud…oké, van önbizalma, adtam neki is esélyt, hogy bizonyítsa… minden nap egy lehetőség a tanulásra. Nem akarok arrogánsnak tűnni, mint a német, aki mindent tud, mert nem ez nincs is így. Meg kell nézni, mit csináltak 10 éve Angliában vagy akár Németországban, milyen utat választottak, és hová jutottak. Sok tehetség van a magyar fociban, jó játékosok, de nyitottabban kellene gondolkodni a megfelelő felnevelésükhöz.

Már-már legendássá lett a 30 oldalas „norvég aktája”, amit minden játékos megkapott a pótselejtezők előtt. Mindig ilyen alapos volt? Hogyan készül fel egy-egy mérkőzésre Ön és a stábja?

- Először is van egy videóelemzőnk, akinek megvannak a felvételek az aktuális ellenfélről. Ő összegyűjti nekem a kezdőcsapatokat, a felállásokat, aztán elmerülünk jobban a taktikai részletekben: hogyan játszik az ellenfél, hogyan kell nekünk játszanunk, megnézzük egyénileg a riválist, kell-e valaki, akire speciálisan is figyelni kell, vannak-e hibapontok és hol, hogyan mozognak labdával és anélkül, csapatrészről csapatrészre végigmegyünk minden ponton. A különböző játékhelyzetek elemzése nagyon fontos, el sem tudja képzelni, mennyi mindenre oda kell figyelnünk egy-egy mérkőzés előtt.

Az Eb-riválisok feltérképezése mikor kezdődik meg?

- Már meg is kezdődött, sőt! Pont most néztem meg reggel, hogyan játszottak legutoljára az osztrákok, de velük már úgy nagyjából „végeztünk” is, felmértük egyelőre, amit lehetett.

Mi az évzáró gondolata, az üzenete a magyar labdarúgás szereplőinek, a szurkolóknak?

- Számomra nagyon fontos, hogy én nem kritizálni akarok, hanem pozitívan gondolkodni. Adjanak esélyt a munkára a válogatottnál, adjanak esélyt a játékosoknak a sikerre! És ha valaki hibázik, adjanak neki egy második esélyt! Nyitottabban, optimistábban kell gondolkodni, nem mindig a negatívumokat keresni. Emelt fejjel, büszkén, most egyébként büszkék is lehetünk. Jó példával akarok járni mindenki előtt, de nem akarok valamiféle „főedző” szerepében tetszelegni. Mondhatják sokan, hogy csak szerencsém volt, de meg is dolgoztam azért, mindenkinek meg kell! Sok dolgot kellett már csinálnom, mióta itt vagyok, és rengeteget dolgoztak a játékosok is, egyenként. Meg kell adni a fiataloknak is az esélyt! Gondoljanak arra a szörnyűségre, ami Párizsban is történt. A mai világban nagyon fontos, hogy próbáljunk pozitívan gondolkodni, mert nagyon nehéz és veszélyes időket élünk. Próbáljunk meg foglalkozni a saját életünkkel, élvezzük azt. És reménykedjünk egy békés és sikeres Európa-bajnokságban! Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Dudás Gábor

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON