Möller szerint ez a világbajnokságnál is keményebb lesz - interjú

Feltöltve: 2015, december 26 - 10:54 Frissítve: 2015, december 26 - 14:10

Andreas Möller a norvégok elleni pótselejtezők előtt lett a magyar válogatott stábjának tagja. Az egykori Eb-győztes Bernd Storck kérésére érkezett hazánkba, de azt maga sem gondolta volna talán, hogy december végén még itt lesz. Möller szerint ez Eb még a világbajnokságnál is keményebb lesz. A csakfoci.hu-nak a hazautazása előtt adott rövid interjújában beszélt arról, milyennek ismerte meg a magyar futballt az eltelt rövid idő alatt.

Alighanem Bernd Storck mellett jelenleg Ön a legboldogabb német ember Magyarországon.
- Így igaz, nagyon jól érzem magam Magyarországon! Kipihentem már a két norvégok elleni meccs fáradalmait. Eleve olyan ember vagyok, aki nyitott az új dolgokra, a különböző kultúrákra, az új emberekre. Mielőtt Bernd Storck felhívott, nem sokat tudtam a magyarországi életről, az itteni futballról, a magyar emberek karakteréről, vagy éppen Budapestről. Nagyon meglepődtem és pozitív értelemben! Az emberek barátságosak, ami nagyon fontos számomra. 48 évesen megtapasztalhattam, milyen egy új életbe kezdeni. Boldog vagyok, hogy itt lehetek!

Sokan beszéltek már a pótselejtező sikereinek okairól. Ön hogyan tudná összefoglalni röviden a Norvégia elleni győzelmek titkát?
- Nagyon megterhelő, stresszes volt számunkra is a két pótselejtező, nagyon keményen kellett dolgoznunk. A két meccs előtt minden éjszaka együtt ültünk és elemeztük a norvégokat, a mieinket, mindent figyelembe vettünk, amit csak lehetett. Nagyon büszkék vagyunk, hogy a kemény munkánk eredményeként ott lehetünk Franciaországban, az Európa-bajnokságon.

Eredetileg csak rövid időre érkezett a "magyar futballba". Gondolta volna a két meccs előtt, hogy most, december végéhez közeledve még itt fog ülni és a válogatott edzőjeként nyilatkozik majd?
- Nem, nagyon nem! (nevet) Láttam a norvégokat és azt mondtam magamban: „Hú, ez egy nagyon kemény és jó csapat, kis esélyünk van ellenük”. De aztán a legjobbunkat tudtuk nyújtani, ahogy azt Bernddel el is terveztük, a játékosok egy végül sikeres meccstervet kaptak kézhez, példás volt a hozzáállásuk, és végül ennek a két hetes, feszített tempójú munkának meglett az eredménye. Hihetetlenül jól dolgoztak a játékosok, minden összejött, amit akartunk az edzéseken és a meccseken is. Beszéltem is utána néhány újságíróval, mondták is, hogy nagyon régen nem láttak ilyen elszántan és céltudatosan küzdő magyar válogatottat.

Németországban egyébként hogyan fogadták ezt a részben "német" sikert Magyarországon?
- Nagy sztori ez az egész Németországban! Főként persze Bernd Storck miatt, nagyon sokat beszélnek róla a különböző sportműsorokban, portálokon, újságokban. Érdekes az is otthon, hogy játékosként én voltam a nagyobb név, edzőként viszont egyértelműen a kollégám az!

Láttuk, hogy ott volt az NB I zárómeccsén, a Ferencváros-Újpest derbin is. Hány mérkőzést látott már a magyar bajnokságból és mi a véleménye?
- A pótselejtezők előtt ott voltam a Vasas, a Honvéd, a Paks, az Újpest, a Ferencváros, a Videoton egy-egy találkozóján is például. Rengeteg mérkőzést láttam és fogok is megnézni tavasszal is. Nagyon fontos, hogy személyesen is lássam a játékosokat, hogyan mozognak a pályán, hiszen ez is a munkám. Korábban nem is volt túl sok információm az NB I-ről, hiszen valljuk be őszintén, a nemzetközi kupákban nem igazán lehet magyar klubokat látni Németországban. Viszont majd az Eb-n mindenki láthatja a magyar futballistákat.

Ön világbajnokságon és Európa-bajnokságon is részt vett, sőt nyert is, így tudhatja, milyen munka kell a sikerhez. Mi a legfontosabb tanácsa, mire kell majd leginkább odafigyelni egy ilyen nagy tornán?
- Sőt, meg is van otthon az 1996-os Európa-bajnokság serlege, én vagyok az egyetlen játékos, aki hazavihette… Az Eb egy olyan torna, amelyen csak akkor lehet esélyed, ha tökéletesen felkészülsz, mind fizikálisan, mind mentálisan, és persze fontos, hogy a sérülések se hátráltassák a játékosokat. Fontos, hogy a begyakorolt figurák, taktikai elemek, szóval minden, ami tanulható, automatikusan jöjjön majd a pályán. Most következik majd a munkának az az időszaka, hogy a finomításokat elvégezzük, például a pontrúgások kapcsán. És amire ugyancsak fel kell készülni, az az, hogy az Eb keményebb egy világbajnokságnál is, itt van a világ legjobb csapatainak jelentős része. Nagyon kemény lesz, fel kell készítenünk őket, de ezen leszünk.

Dudás Gábor

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON