Van, amiben már az elsők vagyunk az Eb-n!

Feltöltve: 2016, február 26 - 22:43 Frissítve: 2016, február 27 - 10:38

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) első idei jelentésében a 2015-ös évre vonatkozó érdekes statisztikákkal foglalkozik. A kutatásban 50 országot vizsgáltak, ebből 32 európai, 6-6 dél-amerikai és afrikai, 3-3 pedig ázsiai és észak-amerikai. Magyarország is a vizsgált országok között található.

A teljes anyag itt olvasható, melyben kor, súly, magasság illetve a külföldön született játékosok száma alapján hasonlították össze az országokat. A bevezetőből pedig kiderül, hogy 1785 labdarúgó szerepel a kutatásban, ennyien léptek pályára az 50 válogatottban. Az érdekes anyagból a magyar rekorderekre koncentráltunk.

A legmagasabb átlagéletkorú válogatott a skót nemzeti csapat volt tavaly, szorosan a nyomában az ukrán, a szlovén, az orosz és a magyar csapat következik. Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy az idei Európa Bajnokságon jó eséllyel a miénk lesz a legidősebb csapat. A skót csapat átlagéletkora 29 év volt tavaly, a magyar válogatotté pedig 28,7. Viszonyításképpen a legfiatalabb európai válogatott, az angol, 25,6 évvel, de még őket is megelőzi 3 afrikai ország. Az egyetlen 25 évnél is alacsonyabb átlagéletkorú válogatott tavaly Nigéria nemzeti tizenegye volt, mindössze 24,7 évvel.

Ezzel összecseng, hogy Király Gábor volt a legidősebb játékos, aki tavaly pályára lépett, közel 40 évesen (39,65 évesen védte a magyar kaput akkor, amikor több, mint 40 év után ismét kivívta a magyar csapat az EB részvételt). Érdekesség, hogy a legfiatalabb labdarúgó riválisunknál játszott, a román Cristian Manea volt az, aki alig múlt 17 éves, amikor már magára ölthette országa címeres mezét. A 10 legidősebb válogatott között még Gera Zoltánt is megtalálhatjuk a mieink közül a 9. helyen, 36 és fél évesen játszott Norvégiában az első pótselejtezőn. Ehhez képest talán meglepő, hogy a 30 évnél idősebb játékosok pályán töltött percei alapján a magyar válogatott nincs az első tízben.

A magyar csapat egy másik összevetésben is az EB legjobbja lehet. A kvalifikált válogatottak közül csak a svédnek nagyobb a magassága és a súlya, és a vizsgált 50 ország között is előkelő helyen végeztünk ezekben a mutatókban. A magyar 185,4 cm-nél csak a szerb, a svéd, a bosnyák és a szlovén csapatnak volt nagyobb az átlagmagassága, mindössze milliméterekkel. Egyébként a mienket két EB csoportos ellenfelünk követi, Ausztria és Izland, egy hajszálnyival lemaradva.
Súlyban még jobbak vagyunk, a 80 kilós átlagot csak Szerbia és Svédország előzi meg, és itt is Izland követ minket pár dekával. (Forrás: CIES) (Fotó: Twitter)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON