Dárdai: Az Eb-n minden magyar gól és megnyert párharc siker - interjú

Feltöltve: 2016, május 25 - 18:14 Frissítve: 2016, május 29 - 14:56

Dárdai Pál, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya és a Hertha jelenlegi vezetőedzője könyvbemutatóján elmondta, hogy mire lehetünk képesek az Európa-bajnokságon, kifejtette, miért Szalai Ádám a válogatott középcsatára és kiderült az is, miért nem vállalta el a kapitányi posztot hosszabb időre. A szakvezetőtől azt is megtudtuk, hogy szerinte mi a legnagyobb különbség a Dárdai-féle és a jelenlegi válogatott között.

Ha ott leszel az EB-n, ezt olvasd el - fontos infók a szurkolóknak! » »

Szerdán délután mutatták be Dárdai Pál önéletrajzi kötetét. A hivatalos ceremónia után a sikeredző újságírói kérdésekre válaszolt.

Mire lehet képes a válogatott az Európa-bajnokságon?
- Azt tudomásul kell venni, hogy az osztrák, az izlandi és a portugál válogatott is évek óta szervezetten játszik, ráadásul erős játékosanyaggal rendelkezik. Mi olyan másfél éve vagyunk szervezettek, vagyis elég nagy a lemaradásunk hozzájuk képest. A napi forma, egy jól kidolgozott taktika azonban felboríthatja a papírformát. Egy jó analízissel, ha feltérképezzük az ellenfél gyenge pontjait, összejöhet egy sikeres rajt, utána pedig már „csak” egy pontot kell rápakolni az eredményünkre. Reálisan nézve, a magyar válogatott számára jelenleg minden gól, minden megnyert párharc sikernek számít.

Milyen gyakran egyeztet Bernd Storckkkal?
- Amióta kijutott a válogatott, nincs szakmázás, szoktunk beszélni, de már nem feltétlenül a válogatottról. Korábban rendszeresek voltak az egyeztetések köztünk, ami teljesen normális, hiszen 3-4 hónap kell egy edzőnek, mire 100 százalékosan otthonosan mozog az új közegében. Úgy érzem, maximálisan segítettem őt, amiben tudtam.

Mi a különbség a Dárdai és a Storck féle válogatott között?
- Leginkább az, hogy bátran nyúlt a fiatalokhoz, akik meghálálták a bizalmat. Mivel az utánpótlásunkban dolgozott, kiválóan ismert egy Nagy Ádámot vagy Kleinheisler Lászlót. Nálam is és nála is a szervezettségen volt, illetve van a hangsúly, ma már eljutottunk oda, hogy a magyar válogatottat nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni.

A közvélemény jelentős része nem érti, hogy miért Szalai Ádám a válogatottunk első számú támadója.
- Szalai a taktikai elemeket a labda elleni harcban 10-esre megoldja, ezt pedig minden edző akceptálni fogja. Kevés olyan okos középcsatár van, mint ő. A jelenlegi keretből talán Priskin tudná még ezt megoldani. Az igaz, hogy Szalai kevés gólt lő, de nézzük meg, hogy egy meccsen hányszor hozzák helyzetbe. Egy Bayern Münchenben egészen biztosan eredményesebb lenne. Jelenleg többet kell invesztálnia a védekezésbe, mint a támadásba. Ha majd összeáll a támadásunk, az ő játéka is látványosabb lesz.

Korábban felmerült, hogy Dzsudzsák Balázs esetleg a Herthába igazol. Lenne helye a csapatban?
- Tavaly lett volna, idén egyelőre nem merült fel a szerződtetése. Tavaly többször egyeztettem vele, végül nem hozzánk jött. Most nehezebb a helyzet olyan szempontból, hogy csak egy játékos szerződése jár le. Egyelőre még nem tudom, hogy kikkel tudunk erősíteni.

Kiváló szezont produkált a Herthával, hiszen Európa Liga-indulást jelentő helyen végzett a csapatával, alig maradt le a BL-ről. Utóbbi miatt nincs egy kis hiányérzete?
- A szezon előtt Németországban mindenki azt hitte, hogy a Hertha ki fog esni. Csak én és a stábom voltunk kivételek, mi tudtuk, hogy jók leszünk. Amikor leültem Ibiseviccel, hogy jöjjön hozzánk, elmondtam neki, hogy mit fogunk játszani, mi lesz a szerepe és közöltem vele, hogy ezzel a játékkal hetedikek leszünk. Végül ezt sikerült elérnünk, az 50 pont nagyon sok, de lehetett volna még több, ha a csapatnak rutinosabb edzője van. Az utolsó pár forduló nem sikerült túl jól, 1-0-s vezetésünknél összeestünk. Akkor már pszichológussal is konzultáltam, olvastam erre vonatkozó irodalmat. Ebből is tanultam, a következő szezonban az ekkor szerzett tapasztalatokat már be tudom építeni a szakmai munkába.

Elfogadná egy igazi sztárcsapat ajánlatát?
- Kiválóan érezzük magunkat Berlinben a családommal. Nekem a Herthával életfogytig tartó szerződésem van. Hogy ez meddig tart a felnőtt csapatnál, nem tudom, de ha kell, az utánpótlásba is visszamegyek. Egyelőre nem gondolkodom más klubban. Erre majd ráérek akkor, ha aktuális lesz.

Nem merült fel Önben, hogy a Hertha helyett a válogatott kapitányi
posztját kellett volna választania?

- Sokan kapacitáltak erre. Csányi úr megkérdezte, hogy mire lenne szükségem? Mondtam neki, hogy ez nem pénzkérdés, fiatal edző vagyok, fel kell magam építeni. Erre a pár meccsre jöttem, segítettem, de még rengeteget kell tanulnom. 40 éves vagyok, egy fiatal és szerénység nélkül mondhatom, sikeres edző, de még nagyon sok mindent nem tudok erről a szakmáról. Nekem nap, mint nap edzéseket kell tartanom, hetente meccselni, hogy tudjak fejlődni, az évi nyolc mérkőzés, ami a válogatottnál megvan, nem szolgálná a fejlődésemet. Eredetileg is úgy terveztem, hogy őszülő, idősödő edzőként leszek majd magyar szövetségi kapitány, aztán az élet átírta a tervemet...

Dárdai Pál önéletrajzi könyve már megvásárolható a könyvesboltokban 4000 forintért. A monológ formájában megírt, 300 oldalas kötet szerzője Pietsch Tibor. (FOTÓ: MTI)
Privacsek András

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON