Amiért a Vidi simán megverte a Lokit - szakértői elemzés

Feltöltve: 2012, október 29 - 18:38 Frissítve: 2012, október 30 - 20:21

Hiba volt Sidibét a védelem közepére állítani? Hogyan cselezhetett ki Kovács István három-négy debrecenit kétszer is? Miért csak tíz percig volt igazán esélye a fordításra a bajnoki címvédőnek? Hibázott a Loki, hogy felvállalta a nyílt játékot Fehérváron? Miért táltosodik meg a Videoton, ha ő lövi az első gólt? A pepsifoci.hu többek között az alábbi kérdésekre is kereste a választ az NB I 12. fordulójának nagy rangadója után, amelyet a Videoton 3-1-re nyert meg a Debrecen ellen. Honlapunk felkérésére Bene Ferenc elemezte ki a látottakat.

LEGYÉL OTT TE IS A VIDEOTON EURÓPA LIGA-MECCSÉN BASELBEN - kattints!


Két meglepetés a kezdőcsapatban

"Az összeállításoknál rögtön két érdekességre lettem figyelmes. Egyik, hogy Mészáros kiválásával Simac mellett kényszermegoldás kellett a másik belső védő pozíciójában, így esett Sidibére a választás. A Videoton pedig gyakorlatilag ballábas játékos nélkül állt fel, hiszen a bal szárnyat ezúttal a Szolnoki-Kovács páros alkotta, már amennyiben ez esetben lehet klasszikus baloldali pozíciókról beszélni - de erről majd később. Mint utóbb kiderült, mindkét dolognak komoly jelentősége volt a mérkőzésen."


Sidibét a földön megverték

"Sidibe védelem közepére való beállítását fogadjuk el egy kényszer szülte megoldásnak. A Debrecen balszerencséje, hogy pont ezen a meccsen kellett Mészárost nélkülözniük, a mérkőzésre nevezett keretet végigböngészve magam sem láttam azt, hogy ki lehetett volna a megfelelő helyettes (ráadásul még Bernáth is megsérült a bemelegítés közben), az pedig, hogy a bővebb, akár az NB II-es együttesnél akadt-e volna megfelelő jelölt, azt nyilván Kondás Elemér is kellően mérlegelte előzetesen. Véleményem szerint azért Sidibére esett a választás, mert Kondás Elemér azzal kalkulált, Torghellével a fejjátékban felveszi majd a versenyt. Ezzel nem is volt gondja, ugyanakkor a földön abszolút verhetőnek bizonyult. Nagyon idegenül mozgott Simac mellett, ez a védőpáros nem játszott még együtt, ez pedig nagy helyezkedési hibákat okozott, Sidibe gyakran került túl távol Simactól, és ezzel olyan területeket ürített ki, amit a Vidi okosan kihasznált, így született az első gól is."


A Vidi és az első gól: náluk nagyon nem mindegy, rúgják vagy kapják

"A Videoton esetében pedig kulcsmomentumnak számít, hogy lövi vagy kapja az első gólt. Ha ők vezetnek, onnantól már pokolian nehéz ellenük játszani, azt már a nemzetközi mérkőzések is megmutatták, hogy amikor előnyben vannak, elképesztő hatékonysággal játszanak, tudatosak, gyorsak és gyakrabban hoznak megfelelő döntéseket. Többen is felvetették, hogy a Videoton szinte lubickolt abban a szerepben, hogy a Loki nem állt be védekezni, sőt, a DVSC részéről egyenesen hiba volt, hogy szinte feladták a labdát a hazai csapatnak azzal, hogy ők akartak dominálni. Én ezt nem gondolom hibának, mert a bajnok van olyan jó csapat, hogy bármelyik magyar csapatra rá tudja erőltetni a játékát- ha a kulcsjátékosai jó napot fognak ki… A gond az volt számukra, hogy most ez nem így volt, sőt, a Videoton győzelmében óriási szerepe volt annak, hogy a középpályán az ő triójuk megverte a debreceni hármast. A Tóth B.-Neto-Mitrovics trió jobb formában volt, mint Varga-Szakály-Bouadla együtt. Pedig a Debrecen feladta szokásos játékát, kettő helyett egy ékkel kezdett, hogy a középpálya közepén ne kerüljön létszámhátrányba."


A Lokinak volt 10 perce, hogy megfogja a Vidit

"Különösen kiemelném Tóth Balázs játékát, szerintem ő volt a győzelem egyik legfontosabb szereplője. Amikor Paulo Sousa lecserélte (pontosabban Szekeres beküldésével reagált arra, hogy a Loki átállt a megszokott kétcsatáros játékra), egy ideig nagyon hiányzott a Videotonból. Ott volt egy bő tíz perc, amikor sebezhetőnek éreztem a hazai csapatot, az a szűk negyedóra lehetett volna a Debrecen nagy esélye ezen a mérkőzésen. Ebben a szakaszban jött egyébként a szépítés is, de az még nem a taktikai húzások miatt történt, hiszen pontrúgásból született. Nem sokkal később aztán a harmadik találat mindent eldöntött, ezt megelőzte egy remek szóló."


Kovács és Oliveira tökéletes helyre futott

"Kovács István szólóira érdemes külön is kitérni. A bevezetőben is írtam, hogy valójában ő kezdett a bal oldalon, de ez egyáltalán nem klasszikus balszélsőt jelentett. Egyrészt, mert sokszor cserélgették egymást Oliveirával, másrészt mindkettejükre jellemző volt, hogy nem a szélen akarták megnyerni a mérkőzést, rendre befelé törtek. A Videotonnak igazából nem is volt például baloldalon vezetett akciója a meccs során, de a befelé törések óriási veszélyt hordoztak magukban. Kovács bemutatott nagyon szép cselsorozatokat, akadt, amelyik 20-30 méteres szóló volt, de ezeknél a szituációknál egyértelműen el kell marasztalni a Loki védekezését. Miért is? Kovács és Oliveria rendre úgy tört középre, hogy a védővonal elé, de a már említett Loki középpályás trió mögé érkezzen: a két belső védő ugye nem merte egyedül hagyni Torghellét, a már említett trió pedig nem volt elég agresszív és hatékony, de a szólóknál egy ízben Korhut sem állt a helyzet magaslatán, azaz a Debrecen nem tudta kellően lereagálni ezeket a tudatos elemeket."


(FOTÓK: VIDI.HU)


A Lokinak lehetett volna még egy aduásza

"A két edző egyébként végig nagyon rajta volt a meccsen, különösen a második félidőben, ott még egymás cseréire is reagáltak, Kondás vissza is állt 4-4-2-re. Kondás a szélsőjáték kapcsán volt elégedetlen, ezért jött a Rezes-Yannick váltás, a Debrecen eredeti elképzelése egyébként ugyanis vélhetően az volt, hogy klasszikus szélsőjátékkal fogják meg a Videotont, Bódinak és Yannicknak kellett volna „vonalas” focit bemutatni. Amit én hiányoltam a Lokitól, hogy ezek elmaradtak, sőt elszalasztották azt is, hogy pontos keresztlabdákkal fogják meg a Videotont, pedig ez nagyon is adta volna magát. Nagy különbség volt a két csapat védekezésében is: a Debrecen igyekezett már a Vidi térfelén megszerezni a labdát, átmentek az ellenfél védőharmadába, ellenben a Videoton a saját térfelére húzódott vissza, extrém szűk zónát húzott, nagyjából 25 méteres sávban védekeztek a hazaiak. A Debrecen védelmi vonala ellenben sokkal hosszabb lett, és ezt a labdavesztéseknél vagy Kovács és Oliveira elmozdulásainak révén kellően meg is büntette a hazai csapat, és így megérdemelten nyerte meg a mérkőzést."

TABELLÁK: Az NB I és a topligák állása itt!

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON